Новини

Пенсійний фонд наділяється новими функціями

З 1 грудня 2022 року Пенсійний фонд буде наділений новими функціями. Що це за функції, як підготувався до них Фонд у Дніпропетровській  області? 


Нагадаю, що за рішенням Уряду з жовтня поточного року розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг Пенсійному фонду України. 


Першим етапом була передача функцій виплати призначених органами Соціального захисту населення житлових субсидій та пільг. Дані для виплат надходили до Фонду в електронному вигляді. Протягом жовтня-листопада Фонд області вже здійснив усі зазначені виплати. До речі, виплати проводяться незалежно від того чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні. 


Другий етап — це виконання повного циклу, що стосується субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, тобто прийом заяв і документів, призначення та виплата. Цей етап починається з 1 грудня 2022 року. Зверну увагу, що ми працюємо за принципом екстериторіальності, тож подати заяву на житлову субсидію та пільги можна в будь-якому сервісному центрі Фонду, незалежно від місця проживання громадян. 


Щоб виконувати нові функції Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області провело певну підготовчу роботу. У межах існуючого штату проведений перерозподіл штатних одиниць, завдяки чому створено три відділи, фахівці яких будуть реалізовувати механізм призначення й нарахування житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. На сьогодні ще триває добір фахівців. Ми дуже відповідально ставимося до професійної підготовки спеціалістів з даного напрямку роботи і ретельно підбираємо кандидатів на посади. 


Наші сервісні центри доукомплектовані спеціалістами, які виконуватимуть функції обслуговування осіб, котрі звертатимуться за житловими субсидіями та пільгами, прийомом документів. Але якщо вже сьогодні хтось забажає звернутися до Фонду за роз'ясненнями з даного питання, ми обов'язково приймемо і надамо консультацію. 


Окрім сервісних центрів прийом документів, для зручності мешканців області, здійснюють також уповноважені особи ЦНАПів та територіальних громад. 
А поки триває перехідний період, функції призначення субсидій та пільг у листопаді ще виконують органи Соціального захисту населення, а фінансує виплати Пенсійний фонд України. 


 

Юрій КОЗАК, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області