Новини

Пенсійний Фонд України. Відповіді на нагальні питання

До вашої уваги відповіді на найбільш поширені питання, які надійшли останнім часом до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Відповіді надав начальник Головного управління Юрій КОЗАК.

Нещодавно в Україні відзначалася річниця аварії на Чорнобильській АЕС. Як у 2022 році відбувається обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Кабінетом Міністрів України наприкінці минулого року внесені зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які набули чинності з з 1 січня 2022 року (постанова від 09 грудня 2021 року за № 1307 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210 і від 26 вересня 2012 року № 886»).

Якщо раніше право на обчислення пенсії, виходячи із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня відповідного року, мали військовозобов’язані, які визнані особами з інвалідністю, то з 1 січня 2022 року таке право набули й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які направлялися для виконання робіт від підприємств, установ та організацій, та стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Право на обчислення пенсії з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати набули також особи, що одержують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо годувальник був з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, що направлявся на роботи від підприємств, установ, організацій та за життя був визнаний особою з інвалідністю.

Мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС

Група     01.07.2021 01.03.2022  Збільшення на
І група 6 000 грн  6 840 грн  840 грн
ІІ група  4 800 грн  5 472 грн  672 грн
ІІІ група  3 700 грн 4 218 грн 518 грн
Діти з інвалідністю 3 700 грн  4 218 грн 518 грн

Мінімальні пенсійні виплати для ліквідаторів аварії на ЧАЕС з інвалідністю

Група     01.07.2021 01.03.2022  Збільшення на
І група 10 340,35 грн  12 993,56 грн 2 653,21 грн
ІІ група  8 272,28 грн  10 394,85 грн 2 122,57 грн
ІІІ група  6 204,21грн 7 796,14 грн 1 591,93 грн

       
Як відбувається призначення пенсій за віком під час воєнного стану? Чи є якісь особливі вимоги?

Пенсії за віком призначаються як і завжди, нічого не змінилося. Є вимоги до віку - це досягнення 60 років, та страхового стажу – це 29 років.

Подати документи на призначення пенсії можна двома способами: особисте звернення до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, або дистанційно – через вебпортал електронних послуг (за допомогою кваліфікованого електронного підпису – КЕП). Обирайте який зручніше для вас.

До заяви про призначення пенсії необхідно подати такі документи: паспорт, ідентифікаційний код, документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом про очне навчання, військовий квиток та ін.), реквізити банківського рахунку (якщо обрано спосіб виплати через банк), фотографія для пенсійного посвідчення і за бажанням - довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд по 30.06.2000. Жінки у разі зміни прізвища надають свідоцтво про шлюб.

Якщо ви оберете дистанційний спосіб, то при формуванні електронної заяви, потрібно додати файли сканованих вище перелічених документів. Результат опрацювання звернення (настання права на призначення пенсії, дата призначення та розмір пенсії) можна подивитися в особистому кабінеті на вебпорталі у вкладці «Мої повідомлення».

Зверну увагу ще на декілька моментів.

Якщо заява про призначення пенсії буде подана протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, пенсію буде призначено з дня, що настає за днем досягнення 60 років. Якщо звернення за призначенням пенсії відбудеться пізніше ніж три місяці, у такому разі її буде призначено з дати звернення.

Сьогодні в Пенсійному фонді України діє екстериторіальний принцип обслуговування громадян. Це означає, що заяву про призначення пенсії можна подати особисто до будь-якого сервісного центру обраного головного управління Пенсійного фонду, незалежно від місця постійного проживання.

Наступне питання стосуватиметься пенсії в разі втрати годувальника, що призначається та виплачується дітям від 18 до 23 років, які після школи продовжують навчатися за денною формою навчання. Сьогодні у деяких з них немає можливості надати відповідні довідки, які вимагає Пенсійний фонд, щоб призначити таку виплату, або її продовжити. Чи передбачена зміна правил у період воєнного стану щодо цих дітей?

Так, передбачено. Під час дії в Україні воєнного стану та протягом 60 днів після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується, без надання довідки від закладу освіти. Дані про навчання Пенсійний фонд отримує з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Зазвичай, з 1 квітня пенсіонерам, що продовжують працювати, проводився перерахунок пенсій. Чи очікувати перерахунок пенсій цьогоріч такій категорії пенсіонерів?

Перерахунок пенсіонерам, що продовжують працювати, проводиться автоматично, починаючи з 2018 року. Не виключенням є й 2022 рік.

Перерахують пенсії з 01 квітня особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули відповідного страхового стажу:

– не менш як 24 місяці після призначення (попереднього перерахунку) пенсії;

– менш як 24 місяці, але після призначення (попереднього перерахунку) пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Проте, варто зважити на певні особливості даного перерахунку. Нагадаю, що обчислення страхового стажу здійснюється за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі поданих страхувальником звітів та після надходження даних про сплату єдиного внеску.

А подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб з 1 січня 2021 року передбачено щокварталу. Строки подання звітності становлять 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу.

Отже, автоматичний перерахунок відбудеться після подання звітності. Проте, розмір пенсії буде переглянуто з 1 квітня 2022 року та проведено відповідну доплату.