Новини

Щорічна індексація пенсій

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі-Закон) розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально залежно від набутого ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.


Із 01.03.2019 діє новий механізм щорічної індексації пенсії, призначених за нормами Закону. Так відповідно до частини другої статті 42 Закону (зі змінами) для забезпечення індексації пенсії щороку з 1 березня проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії.


Розмір та порядок такого збільшення визначається у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.


У 2019 році при перерахунку пенсій застосовувався коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі – 1,17, у 2020-му і       2021 році – в розмірі – 1,11, у 2022-му – 1,14.


З 1 березня 2023 року проведена планова індексація пенсій. Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, з 1 березня збільшено на коефіцієнт 1,197. Він застосовується для пенсій, призначених до 2020 року.


Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» підвищення для пенсій, призначених у 2020−2022 роках, становить 100 гривень. Пенсіонерам, яким призначення пенсій відбулося раніше 2020 року, у разі коли розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії, не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Максимальна сума збільшення в результаті перерахунку пенсії, не може перевищувати 1500 гривень.


Нагадуємо, що перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду України. 
 

Галина ЛЕЛЮК, начальник відділу нагляду за правильністю призначення та виплати пенсій УПСЗН виконкому Металургійної районної у місті ради