Новини

27 серпня - День шахтаря!

ПО ПМГУ ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" вітає працівників та ветеранів шахтоуправління з підземного видобутку руди гірничого департаменту підприємства з професійним святом - Днем шахтаря!


Шановні шахтарі, ваша професія справедливо завжди була і залишається в наш час однією з найбільш шанованих в нашій країні, бо це професія - для сильних духом людей, що не звикли пасувати перед будь-якими складнощами.


Тож і зараз ви служите взірцем для інших, стійко тримаючись на всіх фронтах: і на трудовому - на підземних шахтних горизонтах, і в лавах захисників України в боях з ворогом.


Бажаємо кожному з вас міцного здоров`я, щоб якнайскоріше настав той час, коли шахтарі, піднімаючись після відпрацьованої зміни на поверхню, будуть бачити над собою мирне небо.

шахта

Напередодні Дня шахтаря журналісти ПО ПМГУ ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" побували в гостях у героїв свята - в шахтоуправлінні з підземного видобутку руди.


Видобутку руди, щоправда, в цей день не велося, але люди під землею однаково працювали. Переважно це були представники ремонтного персоналу. Так ми познайомилися з шахтарями-ремонтниками біля вагоноперекидача на горизонті 1135 метру, а також в нещодавно введеному в дію підземному депо на тому ж горизонті, сучасно обладнаному для ремонту та огляду шахтного транспорту.  


Депо, звісно, справило на нас враження своїм охайним виглядом, тим, як в ньому потурбувалися про забезпечення належних умов праці для зайнятих там електрослюсарів. Зокрема, і про витяжну вентиляцію подбали, яка особливо потрібна при зварювальних роботах, і бойлер для підігріву води встановили, щоб працівники мали можливість безпосередньо на місці принаймні помити руки від бруду.

депо


Після підйому на поверхню ми разом з головою цехкому ПМГУ ШУ Сергієм Сапьолкою побували на території дробильно-сортувальної фабрики, яка діє у складі шахтоуправління, де побачили результати нелегкої праці шахтарів - складовані гори видобутої та подрібненої залізної руди, готової для відвантаження споживачам цієї сировини на металургійному виробництві підприємства.

ДФ


Під час спілкування з директором ШУ Антоном Чирвою ми дізналися, що останнім часом шахтарі-арселорівці видають на гора до 40 тис. тон руди в місяць. План на рік зараз складає 335 тис. тон, що в кілька разів менше проєктної потужності шахти. Та головне, що шахтоуправління взагалі працює, що для його колективу є робота, бо біля трьох з половиною місяців на початку цього року, а в цілому біля 5 місяців, починаючи з минулорічної осені, наші шахтарі перебували на простої. Під землю кожну зміну спускалися лише кілька представників чергового персоналу, щоб обслуговувати підземні підстанції та головний водовідлив, бо підземні води з шахти потрібно відкачувати навіть якщо вона не працює з видобутку руди.


На тривалий простій шахтарів тоді відправили, турбуючись про їхню безпеку в умовах блекаутів, викликаних ворожими ракетними обстрілами України.


На сьогодні 140 працівників ШУ поповнили лави захисників нашої країни і протистоять загарбникам на фронті. На превеликий жаль, є серед них і втрати - вже п`ятеро наших шахтарів віддали життя за Батьківщину від початку повномасштабної війни.


В нинішній нелегкий час вистачає і людей, які звільняються з ШУ за власним бажанням. Тож, не зважаючи на зменшення обсягів виробництва, на шахті гостро постала проблема нестачі робочих рук. Щоб вирішити цю проблему на підприємстві для ШУ відкрили зовнішній прийом працівників на роботу за основними професіями, представники яких безпосередньо займаються видобутком руди.


Що стосується Дня шахтаря, то як зазначив Антон Чирва, це професійне свято стало для нього рідним ще з дитинства, бо з шахтарською справою завдяки батькові, який теж був шахтарем, він знайомий десь з шестирічного віку.

люди


- З нагоди свята хочеться подякувати за сумлінну працю всьому колективу шахтоуправління, всім, хто, попри все, зберігає вірність обраній нелегкий професії, . - сказав директор ШУ. - Бажаю всім міцного здоров`я, витримки, всіх благ, а головне - скорішої Перемоги над ворогом, щоб всі наші колеги, які стали воїнами, благополучно повернулися до рідного трудового колективу. Щоб ми їх дочекалися і знову всі разом стали до мирної праці, щоб підіймаючись з шахти на поверхню могли радіти, побачивши над собою безпечне та безхмарне небо! І щоб кожний отримував гідну винагороду за свою працю, роблячи свій внесок в підйом економіки нашої країни.
 
 
 
     

 

Віктор БІЛИК, фото автора