Новини

Боротьба продовжується!

22 квітня поточного року відбулась багатолюдна акція протесту трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод». Майже дві тисячі працівників, відгукнувшись на заклик 9-ти профспілкових організацій, що діють на вказаних підприємствах, прийшли до стели навпроти «ковша» на вулиці Криворіжсталі, 1, аби рішуче заявити керівництву ПАТ «АМКР» про те, що вимоги, висунуті на попередній акції протесту (30 березня 2021 року), мають бути виконані! 

Акция протеста

Мізерне підвищення заробітної плати на 5 відсотків з 1 травня поточного року, оголошене керівництвом підприємства, не може задовольнити працівників, котрі заробляють для роботодавця чималий прибуток, працюючи у важких та небезпечних умовах на «гарячому» виробництві або будучи зайнятими його обслуговуванням, виконуючи необхідні ремонти, транспортні перевезення тощо.

У ході акції відбувся мітинг, ведучий якого Сергій Олійник, звернувшись до присутніх, перш за все закликав усіх дотримуватись заходів безпеки – бути в захисних масках та стати на позначки, нанесені на асфальті через кожні два метри – на виконання  вимог Криворізької міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при виконкомі міської ради від 15 квітня цього року.

……

Як було повідомлено під час мітингу, акція протесту проводиться за колегіальним рішенням представників 9 з 11 профспілкових організацій, що діють на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» від 16 квітня 2021 року на знак незгоди з діями керівництва підприємства, пов’язаними з неналежною оплатою праці працівників, низьким відсотком підвищення заробітної плати працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» та неналежним забезпеченням керівництвом підприємства безпечних умов праці.

Рішення було прийнято представниками профспілкових організацій, які підтримали вимоги трудових колективів та підписали Резолюцію акції протесту від 30 березня.

Не взяли участі  в акції протесту 30 березня, не підтримали вимоги трудових колективів та не підписали резолюцію акції протесту 30.03.2021 року лише два керівника профспілок: голова профкому ППО Незалежної профспілки ПАТ «АМКР» Сергій Іванченко та голова профкому ППО «Територія захисту» ПАТ «АМКР» Євген Баннов.

В акції протесту 22 квітня взяли участь Голова ПМГУ Олександр Рябко і представники апарату Центральної ради, голова Криворізької організації ПМГУ Анатолій Макаренко і представники апарату міської організації, представники інших підприємств галузі, зокрема первинної організації ПМГУ Вільногірського державного гірничого-металургійного комбінату (голова профкому Федір Клименко). Крім того, чимало профспілкових організацій і профоб’єднань, в тому числі міжнародних, надіслали ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» солідарні листи підтримки, зокрема вони надійшли  від Запорізької обласної організації профспілки ПМГУ, від Глобального союзу IndustriALL. Останній було зачитано безпосередньо на мітингу.

На акції протесту також були присутні представники багатьох засобів масової інформації.

Під час мітингу було повідомлено про те, що на акцію протесту також були запрошені, але не прийшли міський голова Кривого Рогу Костянтин Павлов, генеральний директор ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо та директор департаменту з персоналу підприємства Юлія Чермазович.

……

У своєму виступі на мітингу голова первинної організації ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк проінформувала присутніх про відповідь генерального директора підприємства Мауро Лонгобардо на вимоги трудових колективів та виклала позицію 9 профспілкових організацій, що підписали Резолюцію від 30.03. 2021.

У свою чергу Голова ПМГУ Олександр Рябко, виступаючи на мітингу, підкреслив, що вимоги трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» є справедливими, і закликав всіх для досягнення позитивного результату у боротьбі за гідну зарплату діяти послідовно, наполегливо і згуртовано, не дозволяти вносити розкол у спільну справу профспілок.

……

Слюсар-ремонтник цеху блюмінг Віктор Кляцький, звертаючись до присутніх, на прикладі своєї заробітної плати, яка становить близько 11 тисяч гривень на місяць, розповів, як живе його родина з двома дітьми на ці гроші. Сім’я вимушена відмовляти собі в багатьох елементарних речах, бо товари, особливо продукти харчування, послуги постійно дорожчають. Тому справедливим є 30-відсоткове підвищення заробітної плати, а 5 відсотків – це просто насмішка.

Цю позицію підтримав і працівник відділення безперервного розливання сталі конвертерного цеху Віктор Маслюк. Також він зосередив увагу присутніх на таких важливих темах, як охорона праці на підприємстві, відсутність необхідних запчастин для обладнання, стосунки керівництва структурних підрозділів з підлеглими.

………

Микола Моряков з автотранспортного управління розповів про вкрай низький рівень оплати праці водіїв, професіоналів з великим стажем роботи.

Голова ППО Незалежна профспілка Криворіжжя ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Сергій Гапон відзначив, що тільки єдність всіх профспілок у справедливій боротьбі за більш вагоме підвищення заробітної плати може дати позитивний результат, і згадав при цьому 2017-й рік, коли керівники профспілкових організацій ночами проводили переговори з адміністрацією в управлінні підприємства, а люди внизу їх підтримували. Він закликав усіх присутніх бути такими ж активними зараз і наполегливо йти до досягнення мети.

На завершення акції протесту її учасники прийняли Резолюцію з вимогами до керівництва ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», яку від їхнього імені підписали лідери 10-ти профспілкових організацій.