Новини

До уваги внутрішньо переміщених осіб!

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Металургійної районної у місті ради (далі-управління) повідомляє,  що 26 січня  Уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову про продовження виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб ( далі – ВПО). Виплату допомоги всім ВПО, які отримували її до  1 лютого, автоматично продовжено до 1 березня (без додаткового звернення).


Крім того, з 1 березня 2024 року виплати для ВПО буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів виплат – тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. 


Так, з 1 березня виплати автоматично продовжуються  ще на 6 місяців для категорій ВПО, які  не мають можливості  працювати, а саме:

 

  • для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року  розмір пенсії  не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей (детальний перелік – у постанові);
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з  їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.


Крім того, значна кількість ВПО також зможуть отримати продовження виплат ще на 6 місяців, після подання нової заяви на виплату допомоги. 

ВАЖЛИВО! На перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня родини вже можуть звертатись. Тим, хто відповідає критеріям Постанови, і  хто звернеться з новою заявою у лютому - березні 2024 допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня.


Але важливим моментом є те, що загальною умовою для таких сімей є:

 

  • дата переміщення (не раніше 01.01.2022 року) з території, включеної до відповідного Переліку, для якої не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.
  • відповідний фінансовий стан сім’ї (розмір доходу в таких родинах не перевищує 9 444 грн на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність станом на 1 січня року). 


На призначення допомоги за заявою можуть розраховувати такі сім’ї:

  •  коли у складі сім’ї є непрацююча особа працездатного віку, яка доглядає за дитиною до 14 років, або в сім’ї троє чи більше дітей до 18 років, і така сім’я проживає на території, для  якої визначено дату припинення бойових дій, чи така територія не включена до Переліку, проте в закладах дошкільної/шкільної освіти які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в режимі он-лайн (повністю або частково);
  • коли у складі сім’ї є непрацююча особа працездатного віку, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або така, що шукає роботу;
  • коли у складі сім’ї є особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю  І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі хвороби, що підтверджується документально;
  •  коли у складі сім’ї є працездатні особи, які працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/ або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримали ваучер на навчання тощо та  у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

Якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено.


Крім того, допомога буде продовжена малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків,  вагітним жінкам (починаючи з 30 тижня вагітності), особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу, призначену за законом замість пенсії.


Також, згідно з ухваленою Постановою Уряду, відтепер ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання,  але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.


Для отримання консультацій можна звертатися до управління праці та соціального захисту населення виконкому Металургійної районної у місті ради за адресою: пр-т Металургів, буд. 16, або за телефоном  0973920336.
 

Марина ТАРАСЕНКО, начальник відділу прийому громадян