Новини

До всього готові значно краще, ніж торік

16-го листопада в Україні відзначається День працівників радіо, телебачення та зв`язку. Напередодні цього професійного свята ми звернулися до голови дільничного комітету ПМГУ служби з експлуатації засобів зв`язку департаменту інформаційних технологій ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Тетяни Коваленко з проханням підказати, де варто було б нам побувати, щоб познайомитися та поспілкуватися зі справжніми професіоналами своєї справи, гідними поваги та подяки за сумлінну працю в обраній сфері.


Тетяна Віталіївна порадила відвідати гірничий департамент підприємства, де на чолі групи експлуатації засобів диспетчеризації та зв’язку працює Андрій Гугленко.


Зв’язківець за покликанням


«Я почав працювати в службі зв’язку на гірничому департаменті, на той час це ще був Новокриворізькій ГЗК, в нині далекому 1990 році, - розповів Андрій Анатолійович. – Мій перший робочий день пройшов тоді в оцій самій будівлі, в якій зараз відбувається наша зустріч. На ту пору весь другий поверх тут займала велика АТС, що обслуговувала весь гірничо-збагачувальний комбінат. Але техніка та технології, зокрема, і в сфері телефонного зв’язку, на місці не стоять, вони постійно вдосконалюються, тож зараз обладнання, з яким ми маємо справу, є набагато компактнішим, ніж колись, а головне – воно за своїм розміщенням стало, та би мовити, виносним, ближчим до користувачів. 


Так, за часів старої АТС, яку ми вивели з експлуатації в 2013 році, зважаючи на її моральну та фізичну зношеність, у нас були такі користувачі, як, наприклад, підстанція Степова за третім кар’єром, що знаходились від телефонної станції на відстані, мабуть, десь зо три десятки кілометрів. А зараз ми маємо виносний телефонний вузол на борту того ж таки третього кар’єру.


Це «плюс» і в плані надійності зв’язку, і в плані енергозбереження. До речі, на сьогодні ми обслуговуємо біля двох з половиною тисяч користувачів. В зону нашого обслуговування, окрім власне самого гірничого департаменту, входять також розташовані на його промисловому майданчику аглоцехи №1,2,3 аглодоменного департаменту, та такий віддалений об’єкт, як наземна частина шахтоуправління з підземного видобутку руди».

люди

 


За словами Андрія Гугленка, колись на НкГЗК працювали його батьки, але зовсім в іншій сфері, ніж він зараз. Він же ще зі школи захопився радіотехнікою, відчував до неї сильний потяг, тож не вагаючись після школи пішов вчитися на радіо відділення Криворізького авіаційно-технічного училища. І потім вже тільки підвищував свій освітній рівень до бакалавра та дипломованого спеціаліста-інженера за обраною професією. Так що на сьогодні Андрій Анатолійович є зв’язківцем з трьома профільними освітами.

Подбали про запас міцності


Вже багато років поруч з Гугленко працює ще один справжній професіонал – старший майстер Сергій Валовий. Цікаво, що саме з них двох і складається група експлуатації засобів диспетчеризації та зв’язку, яку очолює Гугленко.    

люди


При цьому відповідальність, покладена на зв’язківців-арселорівців, значно зросла у воєнний час. 


«Досвід минулого року свідчить, що мобільний зв'язок, до якого ми всі так звикли, аж ніяк не застрахований від збоїв в умовах повного і тривалого припинення електропостачання внаслідок ворожих ракетних атак, - зазначив Андрій Гугленко. – Тож дротовий телефонний зв'язок, який маємо забезпечувати наявними у нас засобами, і досі є дуже потрібним, особливо, на виробництві, де і за мирного часу були проблеми з мобільним зв’язком, зокрема, в спорудах та будівлях, обшитих металом. Дротовий зв’язок є необхідною річчю для функціонування захисних споруд, укриттів, для роботи диспетчерської служби. 
Так, диспетчер на гірничому департаменті повинен працювати і в умовах відсутності електропостачання. Навіть при повній зупинці виробництва через знеструмлення він повинен мати постійний зв'язок зі службою охорони, з медпунктом, а той в свою чергу – зі швидкою допомогою тощо. І забезпечення таким зв’язком є нашою задачею.


Наскільки ми готові до того, щоб справлятися з цією відповідальною задачею у випадку припинення зовнішнього електропостачання? Можу запевнити, що в цьому році ми підготовлені до подібних надзвичайних ситуацій набагато краще, ніж торік. 
Коли минулої осені ми залишилися одного разу без електрики більше, ніж на добу, наше обладнання могло працювати в автономному режимі без зовнішнього живлення максимум 12 годин. Дякуємо керівництву гірничого департаменту, яке оперативно відреагувало тоді на нашу проблему, виділило для нас дизельний генератор, паливо для нього, щоб подати струм на наше обладнання.


Сьогодні ми забезпечені генератором на постійній основі. Але він буде потрібним вже на крайній випадок, бо ми закупили та встановили нові акумулятори на нашу телефонію, протестували їх і переконалися, що тепер наше обладнання здатне працювати  в автономному режимі мінімум цілу добу. Тобто тепер, як то кажуть, запас міцності, у нас значно більший, ніж минулого року».

люди


Усіх з професійним святом!


«Але, як би там не було, - зазначали на завершення нашої бесіди Андрій Гугленко та Сергій Валовий, - хочеться побажати всім колегам, щоб в роботі траплялося якнайменше приводів працювати в надзвичайних режимах, щоб робота була безперебійною та безаварійною.  А головне - бажаємо всім-всім Перемоги, миру, щоб темрява, яку і переносному, і в прямому сенсі несе з собою війна, назавжди залишилася для нашого народу в минулому».  


ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» приєднується до цих вітань та бажає усім спілчанам, зайнятім у сфері радіо, телебачення та зв`язку, міцного здоров`я, успіхів на обраній професійній ниві, наснаги в роботі, яка допомагає нам тримати руку на пульсі навколишнього життя, відчувати себе єдиною згуртованою спільнотою, не залишатися наодинці з труднощами сьогодення, а підтримувати один одного, разом наближаючи нашу спільну Перемогу!
 

Віктор БІЛИК, фото автора