Новини

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування: зміни в законодавстві

Коли підходить час призначати пенсію, дехто із розчаруванням дізнається, що вік для виходу на пенсію настав, а відповідного страхового стажу не набуто. Пенсійний фонд України завжди радить подбати заздалегідь про набуття страхового стажу за рахунок легалізації працевлаштування. Також є можливість укласти договір про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні. 


Але наприкінці минулого року, 04 грудня 2022 року, у Законі України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” набули чинності зміни щодо добровільної участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні. 


Особливістю цих змін є наступне.

 

  • Перше - право мають на укладання договору про добровільну участь всі особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі. Тобто особи, які працюють, також, мають право брати добровільну участь.
  • Друге - договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування укладається з Пенсійним фондом України.
  • Третє - договір про добровільну сплату може бути укладено на користь третьої особи, крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.
  • Четверте - для укладання договору не потрібно приходити до органів Пенсійного фонду України. Договір про добровільну сплату страхових внесків  укладається особою, яку ідентифіковано шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації "Bank ID" чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника, в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія), у тому числі з використанням мобільного додатка Порталу Дія (далі - мобільний додаток Дія), або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. 
  •  

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду за офіційною адресою в Інтернеті: https://portal.pfu.gov.ua/ розміщено електронний сервіс “Пенсійний калькулятор”, за допомогою якого може бути розрахований очікуваний вплив добровільної сплати страхових внесків на страховий стаж та заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії.


Після затвердження Пенсійним фондом України у Міністерстві юстиції України Порядку  укладання договору про добровільну участь, на вебпорталі Пенсійного фонду буде доступна Заява про приєднання до Договору та Форма типового договору про добровільну участь у пенсійному страхуванні. 


Інформація про укладення Договору, облік сплачених страхових внесків, зарахування до страхового стажу та заробітної плати (доходу), з якого обчислюється пенсія, відобразиться в електронному кабінеті застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.


Пам'ятайте, що на право призначити пенсію впливає кількість страхового стажу, а на розмір пенсії значним чином впливає розмір заробітної плати, з якої сплачуються ЄСВ. Дана форма договору може бути цікавою особам, які бажають заздалегідь збільшити розмір заробітку, який буде враховано для розрахунку пенсії в майбутньому. 


Наприклад, ваша зарплата за місяць 10 тис. грн, а для пенсії бажаєте мати заробіток 15 тис. грн, тобто необхідно зробити доплату. Як визначити скільки треба доплатити? Для розрахунку додаткового ЄСВ беремо 22% від суми, на яку бажаємо збільшити свою заробітну плату. У нашому прикладі це 5000 грн (15000-10000=5000 грн). Далі стандартний розрахунок: 5000 х 22% = 1100 грн. Отже вам необхідно сплатити єдиного внеску ще 1100 грн на місяць  . Таким чином, при розрахунку пенсії, буде враховано розмір заробітної плати не 10 тис. грн, а 15 тис. грн, що вплине на розмір пенсії в сторону збільшення. 


Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області звертає увагу, що про свою пенсію треба подбати вже сьогодні.
 

Юрій КОЗАК, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області