Новини

І знову про субсидії

Як повідомило Міністерство соціальної політики на своєму офіційному сайті Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо спрощення умов призначення житлових субсидій окремим категоріям населення.

Зокрема, це стосується: дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), військовослужбовців та громадян старших 60 років, що перебувають у шлюбі та мешкають у сільській місцевості.

Які зміни були внесені?

Надано право комісіям органів місцевого самоврядування призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу (ДБСТ) на понаднормову площу житла.

До доходу ДБСТ не буде враховуватися матеріальна допомога та стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними транспортні засоби.

У сільській місцевості під час призначення житлової субсидії не будуть враховуватися доходи одного з подружжя пенсійного віку, який зареєстрований за іншою адресою (це дозволить їм отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг).

Субсидія військовослужбовцям призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску.

Наявність причепа, з дати випуску якого минуло менше 5 років, більше не буде причиною відмови у субсидії.

Як повідомляється, у прийнятій урядовій Постанові також закладено зміну відсотку платежу у формулі призначення субсидій: з 15% до 20%.

При цьому роз`яснюється, що вказаний пункт вступає в дію з 1 травня 2020 року і не має жодного відношення до нинішнього опалювального сезону. 

Субсидії в цьому опалювальному сезоні не будуть зменшені. У бюджеті на 2020 рік Міністерство заклало на це 47 628,6 млн. грн. Більше того, принцип розрахунку субсидій зовсім не змінився і визначається індивідуально: чим менші доходи домогосподарства, тим менша обов’язкова частка плати за комуналку, а отже, більший розмір субсидії.

Прийняті зміни спрямовані на посилення адресності та не вплинуть на найменш заможні категорії одержувачів субсидій. Зміна відсотка матиме наслідки для одержувачів з найвищими доходами, оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Вивільнені кошти будуть направлені на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім’ям, які мають доходи менше прожиткового мінімуму.

Вл. інф.