Новини

Хто має право на пенсію по втраті годувальника?

Коло осіб, яки мають право на отримання пенсії по втраті годувальника визначається статтею 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон України № 1058-IV). А саме, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, при цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.


До непрацездатних осіб пунктом 2 статті 36 Закону України № 1058-IV віднесено:

  • - чоловіка або дружину, батька, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України № 1058-IV (отримують пенсію за віком);
  • -дітей (у тому числі дітей, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.
  • - дітей, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
  • - чоловіка або дружину, а в разі їх відсутності - один з батьків або брата чи сестру, дідуся чи бабусю померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

З числа перелічених осіб, вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, якщо вони:

  • - були на повному утриманні померлого годувальника;
  • - одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Слід зауважити, що члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.


Також зазначеною статтею передбачено, що  усиновлені діти мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми, а пасинок і падчерка мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми, якщо вони не одержували аліментів від батьків. Неповнолітні діти, які отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.


У випадку коли особу визнано в законному порядку, як безвісно відсутньою або оголошеною померлою, положення Закону України № 1058-IV поширюється і на членів її сім’ї.


При  загибелі особи від нещасного випадку на виробництві або смерті внаслідок професійного захворювання, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначаються відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Ольга НЕВОЛІНА, заступник начальника відділу УПСЗН Металургійної районної у місті ради