Новини

Колектив з великим серцем

11-го червня цеху металоконструкцій ТОВ «Ливарно-механічний завод» виповнюється 85 років.


«Колектив у нас в цеху не дуже чисельний, але з великим серцем, яке сповнене відданості обраній професійній справі, бажання та готовності підтримувати один одного та разом досягати жаданих результатів, - говорить начальник ЦМК Микола Грицан. – Зараз наш колектив налічує 180 працівників, враховуючи які виробничі завдання перед нами стоять - це зовсім небагато. Металоконструкції потрібні на «АрселорМіттал Кривий Ріг» всюди. І всі вони, які виготовляються для потреб багатьох цехів з листового металу, куткових профілів, труб, народжуються саме в нас в ЦМК, завдяки праці нашого колективу.

люди


Так що роботи в нас вистачає. Від самого початку повномасштабної війни і по сьогодні цех працює, як і раніше за мирного часу, стабільно, без простоїв. Виробниче навантаження на наш колектив припадає чимале, але з планом виробництва ми справляємося, бо в нашому цеху працюють гарні спеціалісти, справжні професіонали.


В першу чергу, звісно, хочеться згадати наших ветеранів, які віддали цеху  десятки років свого трудового життя. Наприклад,  машиніст крану Алла Панфілова працює в нас з 1985 року.  Дуже давно також приєдналися до нашого колективу машиніст крану Роман Ткачук, розмітник Світлана Пишняк. Це, можна сказати, аксакали в нашій справі. 


І дуже добре, що їм та іншим нашим ветеранам є кому передавати свій багатий досвід, з ким ділитися своїми професійними знаннями та секретами. Поряд з представниками старших поколінь у нас працює дуже перспективна молодь. Так, чимало молодих працівників поповнили наш колектив незадовго до початку повномасштабної війни. Серед них вже встигли проявити себе на виробництві з найкращої сторони слюсар-ремонтник Олександр Зима, електрозварник Валерій Лищук, котельник Олександр Трофим. 

люди


Взагалі, наш колектив – це як велика родина. І можна пригадати не один випадок, коли в нас дружні стосунки між колегами переростали в щось більше. Так, зараз в ЦМК працюють Євген та Лілія Демидови, які саме в нашому цеху познайомилися, відчули кохання один до одного, одружилися і створили нову сім`ю. Склалася в нашому цеху і сімейна пара Олега Пронченко та Оксани Пономарьової. Згадується і сім`я Яшкіних. Валерій Яшкін - наш колишній профспілковий лідер,  який не один рік у нас в цеху очолював осередок ПМГУ,  теж працював тут разом з дружиною».


За словами Миколи Грицана, зараз колектив цеху особливо згуртувався навколо підтримки своїх колег, яких було мобілізовано до лав ЗСУ, та їхніх сімей. І від усього колективу він передає велику подяку первинці ПМГУ ПАТ «АрсеорМіттал Кривий Ріг». Завдяки турботам Профспілки мобілізовані працівники з ЦМК, які є її членами , змогли отримати дуже багато корисних і вкрай необхідних речей: від спальних мішків та термобілизни до бронежилетів та касок. До речі, як багато важить така увага до потреб воїнів від рідної Профспілки Микола Грицан мав можливість відчути, як то кажуть, на собі.


Так, він теж є нашим спілчанином і тільки зовсім недавно повернувся до свого цеху, демобілізувавшись з лав ЗСУ як багатодітний батько. Але коли в березні минулого року ворог на багатьох напрямках намагався активно просуватися вглиб України, начальник ЦМК, незважаючи на повне право залишитися вдома разом з сім`єю, не роздумуючи став до лав захисників України, де загалом пробув один рік та два місяці. 

люди


«З кожним нашим воїном ми намагаємося постійно підтримувати зв’язок, - розповідає голова дільничного комітету ПМГУ ЦМК Валерій Бойчук. – Спілкуємося з їхніми рідними, є у мене координати найближчих родичів усіх наших спілчан з ЦМК,  які зараз захищають Україну від ворога. Тож коли наша первинка закуповує якісь речі для забезпеченнями ними наших воїнів, стараємося якнайскоріше все це передати за призначенням.


І самі хлопці, коли приїздять у відпустку або бувають на ротації в місті, як правило, прагнуть відвідати цех, щоб поспілкуватися з товаришами по роботі.
На жаль, не всі наші хлопці повернуться додому після війни. Вже є в нас двоє загиблих – це Євген Білоус та Ігор Скрипник. Вічна їм шана - це дуже важка втрати для нашого колективу. А ще ми дуже переживаємо за долю Едуарда Малдогалієва, який вже давно значиться серед зниклих без вісті».


Як зазначив Микола Грицан, захищати Україну з ЦМК пішли більше ніж десята частина його працівників, серед яких майже всі є досвідченими  спеціалістами в своїй справі. Так що замінити їх на робочих місцях було б вкрай нелегко власними силами, але дуже своєчасно надійшло підкріплення з іншого цеху ЛМЗ. Зокрема, колектив ЦМК поповнили понад двох десятків працівників цеху виробництва виливниць, який зараз повністю простоює. 


В ЦМК ці люди зайняли робочі місця машиністів кранів, зварювальників, котельників. В результаті, такий трудовий «десант» всім пішов на користь, цех металоконструкцій отримав дуже потрібне кадрове підсилення, а працівники ЦВВ відтепер можуть заробляти повноцінну зарплату, а не задовольнятися двома третинами посадового окладу, які оплачуються тим, хто перебуває на простої.


Цікаво, що серед них новоприбулих знайшовся і фахівець, здатний взяти на себе виконання обов`язків механіка цеху замість колеги, який зараз перебуває в лавах ЗСУ. Це – Олена Біла. Такі спеціалісти в ЦМК сьогодні дуже потрібні, бо, незважаючи ні на що, в ньому продовжується робота з оновлення виробничих потужностей. Так, серед цехового обладнання недавно з`явилося нове устаткування для зварювальних робіт та плазмової різки металу. Тобто в ЦМК прагнуть йти в ногу з часом та технічним прогресом.

люди


Як переконався автор цих рядків, побувавши в ЦМК, дбають там і про поліпшення умов виробничого побуту для працівників. Так, зараз в цеху йде повним ходом ремонт у приміщені для проведення змінно-зустрічних зборів.

люди


ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» вітає працівників та ветеранів ЦМК з 85-річчям рідного цеху, бажає всім здоров`я, успіхів в роботі та в інших важливих справах, а головне – щоб в колектив якнайскоріше повернулися, здобувши Перемогу над загарбниками, живими та здоровими всі колеги, які стали воїнами і сьогодні героїчно захищають українську землю від ворожої агресії.
 

Віктор БІЛИК, фото автора