Новини

Кому перерахують пенсії у червні 2023 року

З 1 квітня 2023 року чинним законодавством передбачено проведення чергового перерахунку пенсії відповідно до  частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) особам, які продовжують працювати. Такий перерахунок проводиться через два роки саме працюючим пенсіонерам. Починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду України здійснюють такий перерахунок автоматично, без звернення пенсіонерів.


У цьому році пенсії перерахують особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року набули             24 місяці страхового стажу, або у яких пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку. 


Враховуючи те, що право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року, а  відомості про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, дані про сплату єдиного соціального внеску за цей період надійшли лише у травні (у зв’язку зі змінами подання звітності),  остаточний перерахунок пенсії  було зроблено у червні. 


Звертаємо увагу, що дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається незмінною – це 1 квітня 2023 року. У 2023 році доплату за квітень і травень  пенсіонери отримають у червні  разом з новим розміром пенсії. 


Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має та який заробіток одержував в період роботи. Під час здійснення перерахунку  визначається доцільність та обирається оптимальний варіант розрахунку пенсії: або з урахуванням лише набутого страхового стажу, або страхового стажу і зарплати.
 

Галина ЛЕЛЮК, начальник відділу УПСЗН виконкому Металургійної районної у місті ради