Новини

Липневий перерахунок пенсії та корисні поради щодо житлових субсидій

На питання про індексацію пенсій, сервіси вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, спрямовані на надання послуг з отримання житлових субсидій, та вплив наявних боргів за оплату житло-комунальних послуг на призначення житлової субсидії відповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

Деяким категоріям пенсіонерів - держслужбовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, науковцям давно не проводився перерахунок пенсійних виплат. Але, цьогоріч, названим категоріям пенсіонерів з 1 липня запланована індексація пенсійних виплат. Для них це буде вперше. Розкажіть, будь ласка, як будуть індексувати пенсії.

Так, дійсно, з 1 липня 2023 року проводиться перерахунок пенсій, призначених відповідно до Законів України "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про наукову і науково-технічну діяльність" (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством) і строк призначення яких до 31 грудня 2022 року включно.


Звертаю увагу, що розмір пенсії підвищується на коефіцієнт збільшення 1,197 у межах максимального розміру пенсії (20 930 грн), визначеного законом. Цей коефіцієнт застосовується також у разі поновлення виплати пенсії, призначеної до 31 грудня 2022 року відповідно до вищезазначених Законів України.


Розмір підвищення не може бути меншим ніж 100 гривень. Якщо за результатами перерахунку розмір збільшення не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.


Максимальний розмір збільшення не може перевищувати 1500 гривень.
Враховуючи, що перерахунок проводитиметься в автоматизованому режимі, пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або надавати заяву для проведення такого перерахунку.

Чому важливо для управителів багатоквартирних будинків, ОСББ, ЖБК та надавачів житлово-комунальних послуг зареєструватися на вебпорталі Пенсійного фонду України?


Найпоширенішим електронним ресурсом для отримання послуг в дистанційному режимі від Пенсійного фонду України є вебпортал (https://portal.pfu.gov.ua). Там можна перевірити відомості про трудову діяльність, набутий страховий стаж, переглянути сформовані електронні листки непрацездатності, отримати довідки з перевірочним QR-кодом, провести прогнозний розрахунок майбутньої пенсії за віком, подати звернення тощо.


Відтепер ще й запроваджений “електронний кабінет” для реєстрації управителів багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, виконавців комунальних послуг, як сучасний спосіб роботи з громадянами та організаціями, що спрощує механізм надання житлових субсидій та пільг.


На кожну установу, яка є надавачем житлово-комунальних послуг (надає послуги з водо-, газо-, теплопостачання, вивозу сміття), та для управителів багатоквартирних будинків, ОСББ, ЖБК (надають житлову послугу) відкривається електронний кабінет “Управитель/ Об’єднання/ Виконавець комунальних послуг”, в якому здійснюється обмін інформацією між ОСББ, ЖБК, управителями багатоквартирних будинків, надавачами житлово-комунальних послуг та Пенсійним фондом відомостями по особах, котрі звернулись за призначенням соціальних виплат. Зазначу, що на підставі отриманої інформації громадянам призначаються  субсидії та пільги.


Зрозуміло, що за наявності комп’ютера, для керівників установ дуже зручно користуватися таким сучасним сервісом, оскільки значно скорочується час виконання функціональних обов’язків, не потрібно носити паперові довідки та перебувати в чергах. Діяльність в інтернет просторі дозволяє бути на постійному програмно- інформаційному зв’язку з Пенсійним фондом, що особливо актуально під час епідемії та війни.


Вже понад 2200 управителів багатоквартирних будинків, ОСББ, ЖБК та постачальників комунальних послуг зареєструвались на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, успішно працюють в електронному кабінеті, своєчасно надають інформацію по заборгованості та тарифах/внесках згідно з наданими послугами.


Очікуємо на приєднання решти установ до програмних комплексів Пенсійного фонду України. Телефони ліній з питань реєстрації та роботи в електронному кабінеті : +38(067)1044699, +38(067)6600391, +38(067)7700391.


Також інформацію можна отримати на офіційній сторінці Головного  управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області у соціальній мережі Facebook: 

https://www.facebook.com/DPFU.gov.ua


Якщо у людини є борг по комунальних платежах, а погасити за один раз не має можливості, що треба зробити, щоб оформити субсидію?

Зазначу, що, навіть при наявності боргів зі сплати комунальних послуг, людина не позбавлена права на оформлення житлової субсидії. Житлова субсидія призначається на опалювальний та неопалювальний сезони.  


Якщо у людини були або є борги, то при наданні документів на субсидію, необхідно надати ще й документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.


Якщо ж людина не згодна з наявними боргами і оскаржує їх у суді — тоді додається ухвала про відкриття провадження у справі оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку.

При якій сумі заборгованості по комунальних платежах відмовляють у  призначенні субсидії?

Житлова субсидія не призначається, якщо уповноваженим органом отримано інформацію щодо:
- наявності простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг;


- витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (крім заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використання природного газу побутовими споживачами до стандартних умов).
На сьогодні ця сума становить 680,00 грн (40 х 17,00 грн).

Якщо виплата пенсії провадиться за поточний місяць, то як фінансується виплата субсидій — як і пенсія чи по-іншому?  

Так, дійсно, фінансування виплати пенсії відбувається за поточний місяць загальною сумою у встановлений строк — з 4 по 25 число. Фінансування  житлових субсидій відбувається у поточному місяці за попередній, наприклад: у червні за травень, у липні за червень.