Новини

На сторожі якості

25-го грудня виповнилося 65 років департаменту з якості ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». З цієї нагоди шестеро працівників департаменту, які є нашими спілчанами, за високий професіоналізм та активну участь у житті колективу рідного підрозділу були відзначені грамотами ПО ПМГУ підприємства.


«Я прийшла сюди на роботу відразу після закінчення школи ще 17-річною дівчиною рівно 30 років тому, -  розповіла провідний інженер Леся Гордєєва - одна зі спілчанок, нагороджених профспілковою грамотою, - за ці роки я працювала в різних лабораторіях метрологічного центру, але ніколи мені не спадало на думку, що можна змінити роботу, спробувати піти в інше місце. За час роботи тут здобула вишу освіту, закінчивши за вечірньою формою навчання Металургійну академію.


Зараз моя робота пов’язана зі звужувальними пристроями, які використовуються на підприємстві для контролю енергоресурсів. Зазвичай, це переважно кабінетна робота за комп`ютером, але влітку цього року в нас було дуже відповідальне завдання, коли встановлювали нові звужувальні пристрої  для обліку природного газу на четвертому дрібно-сортовому стані. Тож ця робота, яка вимагала періодичного перебування безпосередньо на виробництві, мені особливо запам`яталася, тим більше, що ми змогли з нею впоратися, вклавшись у встановлені дуже стислі строки.


За роки роботи в метрологічному центрі я, можна сказати, зріднилася з його колективом. Він у нас дружній, гарний, основа його склалася вже давно, не один рік поряд працюємо, тож ми вже – як одна велика родина, де всі про всіх все знають, про дітей, чоловіків, бо колектив у нас у переважній більшості складається з жінок.


Зараз з ностальгією пригадуємо, як раніше, за мирних часів, напередодні таких великих свят, як Новий рік, 8-е березня, Великдень, ми на заклик нашого профспілкового активу на чолі з Надією Букотіною дружньо бралися створювати святкову атмосферу на своїх робочих місцях, для того прикрашали різними прикрасами і інсталяціями не тільки наші кабінети, а й хол, коридори у будівлі нашого департаменту. З тих часів у нас зберігається ціла купа різних тематичних прикрас, зроблених нашими власними руками. 


Сьогодні, звісно, влаштовувати такі свята здається якось недоречним, але й повністю відмовлятися від традиції наші дівчата не стали, так що в деяких кабінетах таки постаралися, хоча й скромно, та все ж причепурити їх на вигляд за допомогою різної новорічної атрибутики.


До речі, в лавах ПМГУ я перебуваю рівно стільки ж, як працюю в метрологічному центрі. Відразу вступила до Профспілки, як прийшла сюди на роботу, і завжди відчувала користь від того, що я є спілчанкою.


Так, приємно згадувати як останнім мирним літом перед війною я разом з дітьми їздила в тижневий тур до Ворохти за програмою, що передбачає пільги в оплаті для наших спілчан. Нам там дуже сподобалася. А раніше я також з дітьми бувала на відпочинку за профспілковою санаторною путівкою на іншому карпатському курорті – в Східниці».

люди

 


« А у мене залишились дуже приємні враження після того, як я разом зі своєю дитиною побувала в організованому Профспілкою турі вихідного дня на Запоріжжі з відвідинами острова Хортиця, - приєдналася до бесіди ще одна спілчанка, нагороджена грамотою первинки - слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики Вікторія Григоренко. - Вважаю, що проводити такі тури, що дозволяли розвіятися, зарядитися позитивними емоціями від знайомства з новими цікавими місцями, не чекаючи на відпустку на роботі, - це була дуже гарна ідея. Тож маю сподівання, що після завершення війни, ми до таких турів ще повернемось.


Але не подумайте, що переваги від перебування в профспілці у нас асоціюються виключно з відпочинком. Нічого подібного. Кілька років тому наш колектив, а я теж працюю в метрологічному центрі, міг на власному досвіді переконатися, що за допомогою Профспілки можна вирішувати і дуже непрості питання, наприклад,  пов’язані з умовами праці, побутом на роботі.


Тоді так склалося, що у нас був привід скаржитися на відсутність нормального туалету біля наших робочих кабінетів. Тож звернулися ми до профкому підприємства з проханням допомогти з вирішенням цієї проблеми. І це дало результат. За наполяганням Профспілки на підприємстві знайшли кошти, щоб зробити потрібний ремонт і відкрити для нас сучасно обладнаний туалет з новою якісною сантехнікою.
Так що сьогодні з умовами праці у нас все в порядку, на робочих місцях доволі комфортно. Світло, тепло. То ж чому не триматися за таку роботу? Тим більше, що і колектив у нас дуже гарний. 


Я працюю в метрологічному центрі з 2001 року. А до того працювала у воєнно-транспортній авіації. Можна подумати, що кардинально змінила професію, але, насправді, я і в авіації мала справу майже з тим самим, чим займаюсь зараз в групі аналізу метрологічного забезпечення лабораторії метрологічного нагляду, тобто з повіркою та калібровкою вимірювальних засобів. Так що освоїлася я тут, в метрологічному центрі, можна сказати, без проблем».


За словами заступниці голови цехкому ПМГУ департаменту з якості Лариси Чібісової, яка працює провідним інженером у випробувальному центрі і очолює як профспілковий лідер його дільничний комітет, колектив департаменту зараз налічує 227 співробітників, з яких 192 людини є спілчанами ПМГУ. Тож поточної профспілкової роботи, які в інших цехкомах вистачає, але є тут і своя специфіка. Так, робочі місця чималої кількості працівників випробувального центру розкидані по всьому підприємству. Тож підтримувати з ними зв'язок вдається переважно тільки дистанційно.


«Так,  наші фахівці працюють на дільницях, що діють і в гірничому департаменті, враховуючи і шахтоуправління, і на коксохімічному виробництві. Працюють вони і на прокатному виробництві, і в конвертерному цеху з відділенням безперервного розливання сталі, - пояснив начальник випробувального центру Сергій Андрусенко, - Але це не заважає нам відчувати себе єдиним колективом, який здатен як добре злагоджена команда досягати спільної мети. Цього року ми це довели, склавши дуже відповідальний іспит на професіоналізм. Так, наш випробувальний центр успішно був акредитований на відповідність стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2019,  який встановлює загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій. 


Ми заслужили на відповідний атестат, який буде діяти протягом наступних п’яти років, згідно з висновками спеціалістів Національного агентства акредитації України, які цього року приїздили до нас перевіряти нашу роботу. Це, безумовно, дуже важливий для нас результат, який дозволяє з оптимізмом дивитися у майбутнє. Головне, щоб в цьому майбутньому якнайскоріше на нашу землю прийшов мир.  Цього і хочеться, перш за все, побажати всім колегам з нагоди значущої дати в історії нашого департаменту, а також здоров`я, благополуччя і творчої наснаги в роботі».

люди


 

Віктор БІЛИК, фото автора