Новини

Пенсійний фонд: нововведення щодо добровільної участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні

Наприкінці 2022 року набули чинності зміни щодо добровільної участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні. Механізм добровільної участі доповнений і розширений:

 

  •     По-перше - право на укладання відповідного договору мають всі особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі. Тобто, право брати добровільну участь мають і ті, хто працює.
  •     По-друге — договір про добровільну сплату страхових внесків на  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування укладається з Пенсійним фондом України.
  •     По-третє -  договір про добровільну сплату може бути укладено на користь третьої особи, крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.
  •     По-четверте — для укладання договору не потрібно приходити до органів Пенсійного фонду України.


    Скористатися таким правом можна у будь-який зручний час. Для цього необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua  та обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму та сплатити добровільний внесок. Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Звертаємо увагу, що інформація про сплату внесків не потребує подачі жодних звітів. Повідомлення про сплату надійде до особистого кабінету застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.


    Нові можливості дозволяють сплатити добровільний внесок для набуття страхового стажу або збільшити заробітну плату для майбутньої пенсії. Але даним договором не передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди.


    Нагадаємо, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску має становити 22% мінімальної заробітної плати, тобто 1474 грн.


    Не забувайте, що на розмір пенсії впливає розмір заробітної плати, з якої сплачені внески. Наприклад, особа працює та отримує мінімальну заробітну плату — сьогодні це 6700 грн. Можна зробити доплату до своїх внесків, щоб збільшити для розрахунку пенсії розмір заробітної плати. Розмір та періодичність сплати добровільного внеску особа визначаєте самостійно.


Спробуйте скористатися новим сервісом і ви переконаєтеся, що це просто і зручно, а головне: допоможе вирішити питання набуття страхового стажу та збільшення розміру пенсії в майбутньому саме сьогодні.
 

Юрій КОЗАК, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області