Новини

Підсумки підбито, робота продовжується

3-го березня 2020 р. у великій залі управління підприємства відбулась конференція трудового колективу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». На порядку денному були декілька питань. Разом зі звітом про виконання колдоговору за 2019 рік делегати затвердили «Правила внутрішнього трудового розпорядку» для працівників та змінили склад комісії підприємства з питань охорони праці та пожежної безпеки та погоджувальної комісії.

Конференция трудового коллектива

Умови виконуються

Саме це підтвердили звіти директорки департаменту з персоналу Юлії Чермазович та в.о. директора департаменту з охорони праці та промислової безпеки Михайла Сьоміна. Адміністрацією «АрселорМіттал Кривий Ріг» виконуються умови і положення, які передбачені в чинному колективному договорі.

Так, фактична сума витрат на охорону праці в 2019 році склала 503 378,6 тис. грн. при плановій – 407 778,0 тис. грн. Повністю були виконані заплановані на 2019 рік комплексні і технічні заходи з охорони праці, спрямовані на поліпшення безпечних умов праці. Забезпечуються гарантії людей на забезпечення миючими засобами, засобами індивідуального захисту, на профілактичні медогляди і інші зобов’язання з охорони праці. Звичайно, жвавий інтерес викликають й процеси, пов’язані з оплатою праці, наймання робітників та спеціалістів, надання соціальних пільг та гарантій.

Вже протягом року на підприємстві діє нова система оплати праці, згідно з якою працівник отримує оклад – як гарантовану частину зарплати, обов’язкові виплати за законодавством, а також змінну частину у вигляді виробничої премії. До того ж в 2019 році з травня підвищувались оклади та годинні ставки. Середня заробітна плата з грудня 2018-го до грудня 2019 року збільшилась на 31,5%, і це найвищий показник зростання серед підприємств галузі. Мінімальний рівень місячної ставки (окладу) робітника першого розряду з нормальними умовами праці, згідно встановленої схеми окладів, станом на 31.12.2019 р., складав 4 310 грн.

Найкращим серед підприємств ГМК країни є й соціальний пакет «АрселорМіттал Кривий Ріг». У 2019 році працівники мали змогу відпочивати та оздоровлюватись у санаторії-профілакторії «Джерело», брати путівки до санаторіїв «Червоні вітрила» та «Азов» та для дітей – до дитячих таборів «Парус» і «Буревісник» на морських узбережжях, скористатися проектом «Путівка до відпустки». У 2019 році була продовжена видача побутового палива пільговій категорії працівників. Також працівники підприємства забезпечувались гарячим харчуванням встановленого асортиментного мінімуму під час обідніх перерв. Були забезпечені й інші пільги та гарантії.

Склад комісій оновлений

Делегати конференції ухвалили питання щодо персональних складів двох комісій, від роботи яких залежить вирішення ряду важливих для колективу питань. Зміни складу зумовлені тим, що деякі члени вже не працюють на підприємстві, тож необхідно було обрати нових.

До комісії підприємства з питань охорони праці та пожежної безпеки (Глобальний комітет зі здоров’я та безпеки) увійшли Аліна Мурашко, менеджер з гігієни праці департаменту з охорони праці та Оксана Винниченко, начальник відділу контролінгу постійних витрат. Теми безпеки завжди хвилюють працівників, особливо умови праці, забезпечення засобами індивідуального захисту, тож відгукуватися на прохання людей краще швидше. А до складу погоджувальної комісії, засідання якої до речі у 2019 році збиралися 12 разів, увійшли Михайло Сьомін, в.о. директора департаменту з охорони праці та промислової безпеки, та Вікторія Капітанова, начальник управління з організації та оплати праці департаменту з персоналу. Делегати затвердили їхні кандидатури, тож легітимність комісій не підлягає сумніву, а представники профспілок та адміністрації у їхніх складах постійно і конструктивно взаємодіють задля вирішення усіх можливих проблем. Окрім того, погоджувальній комісії надали право приймати остаточне рішення про включення або відхилення пропозицій, які надходять, змін, доповнень, вносити зміни до колективного договору між конференціями трудового колективу та встановлювати порядок реалізації умов колдоговору.

Згідно до закону

Під час конференції делегати також затвердили «Правила внутрішнього трудового розпорядку». Останнього разу ці правила переглядали ще 2006 року, з того часу відбулося чимало змін як у національному законодавстві, так і на локальному рівні, тож і документ вимагав змін. Нову редакцію правил та їхню спрямованість можна назвати об’єднанням старих та нових положень. Теперішній варіант викладений українською та англійською мовами. Представники адміністрації та первинної організації ПМГУ протягом двох тижнів проводили переговори щодо актуалізації «Правил внутрішнього трудового розпорядку» та спільних зобов’язань і відповідальності за їх виконання як з боку працівників, так і з боку адміністрації.

Термін дії продовжений

Окремим пунктом до порядку денного була внесена пропозиція щодо продовження терміну дії колективного договору до 1 липня 2021 року та додатково шість місяців за певних умов, оскільки чинний термін закінчується 1 червня 2020-го. Продовження дії колдоговору дозволяє зберегти соціальну сферу та усі соціальні норми, які діють на даний час. Тож даний колективний договір діє протягом поточного та фактично наступного років і поширюється на всіх працівників, які перебувають в обліковому складі підприємства.

3-го березня під час конференції трудового колективу було оголошене рішення адміністрації про виплату працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» винагороди за результатами 2019 року, так званої 13-ї зарплати, 13 березня 2020 року.

Традиційно це рішення розповсюджується й на дочірні підприємства. «АрселорМіттал Кривий Ріг» залишається одним з небагатьох гірничо-металургійних підприємств України, яке щорічно виплачує 13-ту заробітну плату своїм працівникам. Винагорода за підсумками роботи за попередній рік визначається, виходячи з розміру середнього заробітку за фактично відпрацьований час.

Юлія ЧЕРМАЗОВИЧ, директор з персоналу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»:

– Запорукою успішної роботи підприємства є конструктивний налагоджений діалог між керівництвом та трудовим колективом. Наша робота спрямована саме на те, щоб налагодити такий діалог, посилити ролі лінійних керівників і ефективно взаємодіяти з трудовим колективом. Під час конференції ми маємо змогу визначити, чи задоволені наші працівники наданими пільгами чинного колективного договору, вислухати їхні пропозиції, відповісти на запитання. Саме відкритість дозволяє нам спільно реалізовувати та контролювати виробничі та соціальні питання, працювати в напрямку подальшого вдосконалення за усіма без виключення напрямками.

Наталя МАРИНЮК, голова профспілкового комітету ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»:

– Як представники переважної більшості трудового колективу підприємства, ми зацікавлені у тому, щоб колективний договір відповідав потребам працівників та виконувався в повному обсязі. Тому ефективний діалог для нас також дуже важливий. Питання, пов’язані з виконанням окремих положень колдоговору, протягом звітного періоду вирішувались в робочому порядку на місцях за участю керівників підприємства, багато питань ми розглянули на засіданнях комісії підприємства з питань охорони праці та пожежної безпеки (Глобальний комітет зі здоров’я та безпеки), погоджувальної комісії, комісії з трудових спорів та інших. Проблеми ще залишаються, але в даний час у нас є соціальний діалог з керівництвом підприємства. Ми будемо продовжувати відстоювати позиції трудового колективу та вирішувати питання працівників спільно з адміністрацією підприємства.

Конференция трудового коллектива

Питання-відповіді

Про пасажирські перевезення

– Рішення про продовження здійснення перевезень робітників до прокату‑3 має приймати узгоджувальна комісія. Її наступне засідання відбудеться приблизно 20 березня. Ми впевнені, що таке рішення буде ухвалене, і перевезення людей до робочих місць триватиме, адже причин щодо припинення перевезень на даний час немає.

Про медичне страхування

– Тендер на визначення компанії для добровільного медичного страхування працівників відбувся у грудні минулого року за участі незалежного страхового брокера. В підсумку була обрана СК «Країна». На даний час пакет послуг з медстрахування, що мають наші працівники, – найліпший серед підприємств нашої галузі. Цього року до пакету були включені додаткові опції для поліпшення обслуговування. Щодо поліпшення якості обслуговування адміністрація підприємства не припиняє діалог з компанією-­страхувальником. З будь-якими питаннями щодо страховки працівники можуть звернутися до «Єдиного вікна» або до представництва СК «Країна».

Про підвищення зарплати

– Звичайно, підвищення заробітної плати завжди є у топі запитань працівників. Перемовини з представниками трудових колективів розпочаті. Остаточне рішення цього питання буде прийняте після підтверджених результатів роботи підприємства за 2019 рік. З усіма питаннями щодо нової системи оплати праці можна звертатися до спеціалістів управління з організації та оплати праці, зокрема до к. 126 управління підприємства.

Про харчування у їдальнях

– Беручи до уваги чимало запитань, які виникають щодо організації харчування у їдальнях підприємства, підвищення цін, якості їжі, механізму отримання молока, адміністрація запрошувала представників компанії УГХТ, які займаються організацією харчування на підприємстві, на наради за участі голів цехових комітетів та представників ПО ПМГУ. Дійсно, багато з того, про що робітники говорять, підтверджується. Існує декілька варіантів рішення цієї проблеми, які на даний час розглядаються. Але, без сумніву, буде встановлений жорсткий контроль за націнками. Також підряднику було запропоновано створити так званий асортимент-­мінімум. Що мається на увазі? Це меню, до якого увійде типовий для звичайного споживача набір страв, тобто борщ, суп, салат, гарнір, певна м’ясна страва, компот, випічка тощо з фіксованою ціною. Якщо працівник захоче щось придбати поза цього набору за більш дорогою ціною, він зможе доплатити. Робота їдалень підприємства моніториться як представниками адміністрації, так і профспілковим комітетом ПО ПМГУ. Працює гаряча лінія, на яку працівники можуть звернутися зі скаргами або пропозиціями.