Новини

Питання, які хвилюють трудовий колектив:

ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» підняла їх перед вищим керівництвом компанії ArcelorMittal.

6-7 вересня поточного року у форматі онлайн-конференції відбулося засідання Глобальної профспілкової мережі ArcelorMittal, яка об’єднує профспілкові організації, що діють на підприємствах названої компанії у багатьох країнах світу та входять до складу Глобального союзу IndustriALL.

Серед учасників засідання була і голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк. Саме їй першій надали слово у знак солідарності з народом України та українськими спілчанами, які вже більше ніж півроку мужньо протистоять збройній агресії проти рідної країни. 

У своєму виступі Наталя Маринюк розповіла про те, як в умовах війни працює ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», яку роботу розгорнула та щоденно проводить ПО ПМГУ підприємства з метою підтримки членів Профспілки та інших співвітчизників, в першу чергу тих, хто зараз зі зброєю у руках боронить рідну землю або так чи інакше безпосередньо постраждав унаслідок воєнних дій. Голова ПО ПМГУ також акцентувала увагу на тій допомозі, яка надходить на адресу спілчан-арселорівців в Україні від міжнародного профспілкового руху, висловила велику подяку колегам з інших країн за такий вияв справжньої профспілкової солідарності та закликала усіх за можливості і надалі продовжувати цю добру справу, яка наразі залишається дуже актуальною.

Наталя Маринюк також зазначила, що проведення засідання Глобальної профспілкової мережі ArcelorMittal – це можливість підняти перед вищим керівництвом компанії ті питання, які зараз найбільше хвилюють спілчан та інших працівників. Тому звернувшись до присутнього на засіданні директора з персоналу компанії ArcelorMittal Барта Віллє, вона попросила прояснити ситуацію, яка нещодавно викликала значний резонанс у трудовому колективі підприємства, набувши розголосу через соціальні мережі. Так, в українських ЗМІ з`явилися повідомлення, що генеральний директор ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо сказав в інтерв’ю виданню Financial Times начебто підприємство доведеться повністю закрити, якщо не буде припинена блокада українських чорноморських портів або світові ціни на сталь не почнуть зростати, а також зазначив, що компанія не зможе утримувати співробітників вічно.

Чи дійсно планується повністю закрити підприємство і припинити підтримку працівників? Чи є плани щодо звільнення працівників та припинення з ними трудових договорів на період воєнного стану? Чи планується і надалі виплачувати працівникам, які перебувають у вимушеному простої, 2/3 посадового окладу? – ось такі конкретні питання поставила Наталя Маринюк перед Бартом Віллє і попросила його сприяти тому, щоб підприємство продовжувало працювати та сплачувати працівникам заробітну плату, бо ж їм потрібно заробляти на життя собі та своїм родинам. 

Голова ПО ПМГУ підприємства також підняла питання щодо відновлення виплати заробітної плати працівникам, мобілізованим до лав Збройних Сил України, а також належного забезпечення працівників спецодягом та іншими ЗІЗ.

Барт Віллє оперативно надав відповіді на поставлені питання. Так, зокрема, він зазначив, що публікація у Financial Times була присвячена тому, як російська агресія вплинула на економічну ситуацію в Україні, і як приклад, було вказано на ті складнощі, які постали в роботі ПАО «АрселорМіттал Кривий Ріг» в умовах воєнного часу та бойових дій і обстрілів у безпосередній близькості від підприємства. Дійсно, через блокаду ворогом чорноморських портів виникли значні проблеми з логістикою, витрати на транспортування виробленої продукції до споживачів виросли у п'ять разів, в той же час ціни на металопрокат знижуються унаслідок рецесії, у яку швидкими темпами входять світовий ринок та європейська економіка.

Незважаючи на це, як запевнив Барт Віллє, у компанії ArcelorMittal готові і надалі робити все можливе і скільки можливо за часом, щоб підтримувати свій бізнес в Україні та тисячі працівників, які там працюють. У компанії прагнуть, щоб якнайбільше працівників було зайнято на своїх робочих місцях, але в той же час дбають і про те, щоб і ті люди, котрі зараз вимушено не працюють, могли отримувати зарплату і таким чином заробляти собі на життя.

Що стосується питання щодо забезпечення працівників ЗІЗ, то Барт Віллє сказав, що над вирішенням цього питання  потрібно працювати разом з місцевим менеджментом.

Щодо виплати зарплати мобілізованим, то Барт Віллє визнав, що це – дуже складне питання. Він з великою повагою ставиться до людей, котрі зараз виконують свій громадянський обов`язок у лавах української армії. Їм спочатку виплачували заробітну плату, але за поточних економічних обставин робити це стало набагато важче, бо у компанії повинні дбати також про виплату зарплати і іншим працівникам. Тому було прийнято непросте рішення: припинити виплати мобілізованим, як те й передбачено недавніми змінами у законодавстві України.

В той же час, на думку Барта Віллє, питання виплати зарплати мобілізованим працівникам може бути предметом подальшого діалогу між ПО ПМГУ та керівництвом підприємства у Кривому Розі, у процесі такого діалогу можна буде ще раз разом подумати над тим, як підтримати мобілізованих.

Докладніше про засідання Глобальної профспілкової мережі ArcelorMittal читайте у наших наступних публікаціях.

Віктор БІЛИК