Новини

ПМГУ наполягає на підвищенні заробітної плати

3-го лютого відбувся черговий Пленум Криворізької міської ради ПМГУ, у якому взяли участь і представники ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Ініціювали звернення до роботодавців

Представники ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» під час Пленуму ініціювали звернення від імені міської ради ПМГУ до роботодавців гірничо-металургійної галузі у нашому місті і, зокрема, до керівництва найбільших у Кривому Розі підприємств ГМК – ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та Групи Метінвест – щодо підвищення заробітної плати працівникам. Учасники Пленуму одноголосно підтримала таку ініціативу, визнавши її вкрай актуальною у сьогоднішніх соціально-економічних умовах нашої країни. Того ж дня за дорученням Пленуму було підготовлено відповідні листи за підписом голови Криворізької міської організації ПМГУ Анатолія Макаренка та направлено генеральному директору ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо і генеральному директору Групи Метінвест Юрію Риженкову. 

У листах було зазначено, що враховуючи значне зниження реальної купівельної спроможності існуючої заробітної плати працівників гірничо-металургійного комплексу Кривбасу, суттєве підвищення цін на комунальні послуги та продовольчі товари, ПМГУ наполягає на терміновому розгляді питання підвищення заробітної плати працівникам вказаних підприємств.

Охорона праці

Відповідно до порядку денного Пленуму, головний технічний інспектор міськради Олександр Кучер доповів про стан охорони праці, виробничого травматизму і професійного захворювання на підприємствах ГМК Кривбасу в 2020 році. Так, він поінформував членів міськради про виробничий травматизм у порівнянні з позаминулим роком. У 2020 році на підприємствах галузі допущено 6 нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов’язаних з виробництвом (проти 8-ми у 2019-му). 

Ще 4 смертельні випадки, що сталися в 2020 році, з виробництвом не пов’язані. У працівників зупинилося серце у виробничих умовах через раптове погіршення стану здоров’я.

Загальний виробничий травматизм минулого року склав 89 нещасних випадків (проти 95-ти в 2019-му). Майже половина з них – це травми з важкими наслідками.

Рівень професійної захворюваності на криворізьких підприємствах галузі зменшився на 8,28 % і склав 181 випадок. 
О.Кучер також розповів про роботу технічної інспекції праці міськради. Інспекторами було проведено 68 обстежень, під час яких виявили 478 порушень вимог законодавства про охорону праці. Як результат – роботодавцям направлено 54 подання. 

Доповідач проінформував учасників Пленуму і про ситуацію з проектом нового Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі». Зокрема, він зазначив, що вказаний проєкт не відповідає Конституції України, міжнародним угодам і стандартам, суперечить іншим Законам України, тому у міській раді не погодилися з редакцією запропонованого Закону і направили свої зауваження до Кабінету Міністрів України, Центральної ради ПМГУ, Федерації профспілок України.

Правовий захист

На Пленумі було відзначено, що протягом минулого року в Кривбасі профспілковими фахівцями з правового захисту було проведено 31 перевірку додержання законів про працю. Під час них виявили майже 200 порушень. Членам Профспілки було надано 2 тисячі консультацій з правових питань.