Новини

ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» - 90 років!

З нагоди такого значущого ювілею 17–го січня було проведено урочистий захід, в якому взяли участь профспілкові активісти та ветерани ПО ПМГУ підприємства.


«Ювілярів» привітали виконуючий обов’язки генерального директора Сергій Плічко, технічний директор управління ГД Андрій Левіцький, заступник генерального директора з адміністративних питань Артем Філіп`єв, директор департаменту з персоналу Юлія Заболотна, голова ПМГУ Олександр Рябко і голова Криворізької міської організації ПМГУ Анатолій Макаренко, які взяли участь у церемонії нагородження 157 профспілкових активістів і ветеранів почесними відзнаками ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ПМГУ.


Голова ПО ПМГУ Наталя Маринюк привітала всіх членів ПМГУ з ювілеєм і зазначила, що первинна організація ПМГУ є старшою за саме підприємство, оскільки розпочала свою діяльність ще під час будівництва Криворізького металургійного заводу.


«На сьогодні наша первинна профспілкова організація є найчисельнішою і найпотужнішою в Профспілці металургів та гірників України, - продовжила свій виступ Наталя Маринюк. - Нас знають далеко за межами рідної країни, бо ми входимо до складу Глобального союзу IndustriALL, який представляє інтереси  понад 50-ти мільйонів членів профспілок у 140 країнах світу.


І багато з цих профспілок у період війни показали, що таке справжня профспілкова солідарність, коли не тільки підтримали нашу організацію, надаючи нам гуманітарну та благодійну фінансову допомогу, а й організували в своїх країнах акції на підтримку України щодо введення санкцій проти країни-агресора та надання допомоги Україні на державному рівні.


Дякую профспілковому активу за ту енергію, яку ви щодня вкладаєте в сумлінне виконання своїх громадських обов’язків. Щиро дякую всім ветеранам за вашу відданість Профспілці, за  багаторічний внесок у профспілкову роботу та прагнення і надалі допомагати нашій первинній організації.


У різні періоди діяльності перед нашою Профспілкою поставали різні завдання. Головним серед них завжди було представництво інтересів працівників та захист їхніх трудових та соціально-економічних прав, проте під час війни ми додатково взяли на себе інші обов’язки, які не передбачені Статутом ПМГУ, але які ми вважаємо своїм моральним та громадянським обов`язком.  Це - допомога Збройним Силам України, нашим працівникам, які стали до лав захисників рідної країни.


Я дуже дякую всім, хто долучився до цієї роботи, нашим спілчанам, працівникам та менеджменту підприємства. За період війни ми з вами вже зробили чимало.
На початку війни жінки-спілчанки відмовилися від подарункових карт до 8-го Березня на суму майже 1 млн. грн., на які були придбані та передані нашим військовим перфоратори, бензопили, обігрівачі, акумулятори, металевий посуд та багато інших речей.


 Ми організували придбання в Європі та передали нашим воїнам-спілчанам 1000 бронежилетів та 1000 кевларових тактичних касок високого рівня захисту, виготовлених за стандартами НАТО.


Ми звернулися до 130 профспілкових організацій, які є членами Глобального союзу IndustriALL та діють у країнах Європейського Союзу та НАТО, з проханням про допомогу.


Першими нам надали суттєву гуманітарну допомогу (аптечки, ліки, перев’язувальні та інші медичні матеріали, спальні мішки, каремати, теплі речи, дитячий одяг та дитяче харчування, генератори та інше) колеги з профспілок, що діють на підприємствах компанії «АрселорМіттал» у Німеччині та Бельгії.  
Ми передали її мобілізованим працівникам, до Медичного центру підприємства, у лікарні та дитячі заклади міста, вимушеним переселенцям з районів бойових дій та тимчасово окупованих територій.


Також ми отримали благодійну фінансову допомогу у сумі понад 3,5 млн. грн. від профспілок зі Швейцарії, Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Франції, за яку було придбано та передано мобілізованим працівникам 950 спальних мішків, 10 потужних  генераторів, 1500 комплектів термобілизни, пауербанки. Наразі ми продовжуємо цю роботу.


Крім того, ПО ПМГУ робить все можливе, щоб допомагати нашим спілчанам у воєнний час. Так, за минулий рік членам нашої «первинки» було надано матеріальну допомогу на загальну суму 5 млн. 417 тис.  грн.


Також юристами Профспілки надавались спілчанам безкоштовні юридичні консультації з різних галузей права та були підготовлені сотні судових позовів, в тому числі про зобов’язання призначити пільгову пенсію жінкам, які працювали у важких і шкідливих умовах праці за Списком №1 та Списком №2, відповідно у 45 та 50 років.


В період воєнного стану одним із важливих направлень нашої діяльності є збереження трудового колективу, робочих місць, оплати праці і забезпечення її належних умов. В результаті переговорів з генеральним директором підприємства Мауро Лонгобардо та директором з персоналу компанії "АрселорМіттал" Бартом Віллє нами було досягнуто домовленості про підтримку компанією працівників, зокрема тих, хто перебуває на простої, щоб вони могли утримувати свої сім'ї.


Напередодні ювілею генеральний директор Мауро Лонгобардо в чергове запевнив, що, попри дуже складну фінансову ситуацію, менеджмент підприємства та компанії буде робити все можливе, щоб підтримувати і надалі працівників в Україні».


На завершення свого виступу голова ПО ПМГУ побажала всім  натхнення, оптимізму, енергії для допомоги людям, а головне – якнайскорішої нашої Перемоги та повернення наших працівників з війни до своїх родин та у трудові колективи.  


Присутні на заході менеджери підприємства також привітали профспілкових активістів та ветеранів і віддали належне зусиллям ПО ПМГУ з підтримки працівників підприємства та засвідчили прагнення менеджменту до постійної плідної співпраці, виходячи зі спільного для обох сторін переконання, що найбільшою цінністю на підприємстві є люди, які на ньому працюють.
На адресу Профспілки лунали побажання, щоб працівники – члени ПМГУ відчували гордість від того, що вони є членами такої потужної та авторитетної організації.


Менеджери підприємства вручили представникам профспілкової організації найвищу нагороду підприємства – нагрудний знак «Честь та гордість «АрселорМіттал Кривий Ріг»», Грамоти та Подяки підприємства.


Також привітали «ювілярів» Олександр Рябко та Анатолій Макаренко, які зазначили, що завдяки профспілковій єдності, високій кваліфікації профлідерів і активу, вмінню вести конструктивний соціальний діалог зі стороною роботодавця, ПО ПМГУ здолає всі виклики сьогодення та побажали кожному члену профспілки витримки, миру, здоров’я і добробуту. Керівники ПМГУ    вручили нагрудні Знаки «Ветеран Профспілки металургів та гірників України» і  «За активну роботу в Профспілці металургів та гірників України», а також Почесні грамоти Центральної Ради ПМГУ, грамоти та подяки міської організації ПМГУ і грамоти ПО ПМГУ підприємства.

 

Зазначимо, що з нагоди 90-річчя ПО ПМГУ кожний член ПМГУ, який є працівником ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс», ТОВ «Ливарно-механічний завод», ТОВ «Сталь Україна», Державного університету економіки та технологій, ПП «РЕСТ» отримав виплату в розмірі 500 грн. Нові члени ПО ПМГУ, які приєдналися або приєднаються до неї з 1-го до 25-го січня, отримають таку виплату у лютому 2023 року.
 

Ми завжди раді бачити в наших лавах нових членів ПМГУ. Ми відкриті для всіх, хто бажає приєднатися до нас. Бо разом - ми сила! Тож чим ширшими будуть наші лави - тим сильнішою і впливовішою буде наша організація, тим більше можливостей ми матимемо для вирішення нагальних питань в інтересах усіх спілчан.

 

Фото Кирилл Массис

Вл.інф.