Новини

Позиція ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» щодо пропозиції менеджменту підприємства з підвищення заробітної плати, викладеної в прес-релізі компанії від 30.07.2021

ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» категорично не погоджується з пропозицією менеджменту підприємства від 30.07.2021 про підвищення заробітної плати на необґрунтовано низькі відсотки на підставах викладених нижче.

Вважаємо за необхідне надати працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» інформацію щодо переговорного процесу з питання підвищення рівня заробітної плати.

Titul

Після спільної наради менеджменту підприємства та діючих на підприємстві профспілок, яка відбулася 01.06.2021 в м. Київ, протягом червня-липня за ініціативою ПО ПМГУ проводилися зустрічі з питання підвищення заробітної плати з фінансовим директором – головним бухгалтером С. Плічко, директором департаменту з персоналу Ю. Чермазович та заступником генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій А. Філіп’євим. Генеральний директор підприємства жодного разу не брав участі в цих переговорах.

ПО ПМГУ запропонувала підвищити оклади та тарифи всім працівникам на 30% на підставі резолюцій акцій протестів. Адміністрація не погодилась з такою пропозицією та запропонувала підвищення рівня заробітної плати здійснювати двічі на рік лише на офіційний індекс інфляції плюс 1 % протягом трьох років. Представники ПО ПМГУ категорично не погодилися на таку пропозицію, оскільки в такому випадку підвищення окладів і тарифів буде необгрунтовано низьким та не буде враховувати внесок кожного члена трудового колективу в отримання високих прибутків підприємством та не буде покривати фактичне суттєве зростання цін на продукти харчування, товари першої необхідності та комунальні послуги. За даними Міністерства фінансів України прогнозований індекс інфляції у 2022 році складе 6,2%, у 2023 році – 5,3% та у 2024 – 5,0%. Підвищення окладів та тарифів на такі низькі відсотки не забезпечить справедливу заробітну плату та достатній рівень життя працівників. Одностороннє рішення адміністрації про 5-ти відсоткове підвищення окладів і тарифів з 01.05.2021, а саме на офіційний індекс інфляції за 2020 рік, працівники вже «відчули на собі».

Слід зазначити, що звітність про фінансово-економічні показники роботи підприємства у першому півріччі поточного року, яку ПО ПМГУ офіційно запитувала тричі, адміністрація в порушення умов Колективного договору не надала. На жодній зустрічі не розглядалися фінансово-економічні показники підприємства, розміри середньої заробітної плати в галузі за перше півріччя 2021 та прогнози щодо розвитку ринку, як було обіцяно генеральним директором підприємства на зустрічі 01.06.2021.

За інформацією пана Адітья Міттала в першому кварталі 2021 року компанія АрселорМіттал отримала найбільший прибуток за останні 10 років в розмірі 3,24 млрд. доларів США. Ця сума більше, ніж у три рази перевищує торішній дохід за аналогічний період.

За інформацією, розміщеною на steelland.ru від 29.07.2021, компанія АрселорМіттал повідомила, що в другому кварталі її основний прибуток склав 5,1 млрд. доларів США, що майже в 7 разів більше, ніж в минулому році, та набагато більше, ніж середній прогноз компанії.Це найкращий показник за останні 13 років. Враховуючи дану інформацію, а також зростання цін на металопродукцію та концентрат, збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції підприємства, можна впевнено зробити висновок про значну прибутковість підприємства у 2021 році та наявність фінансових ресурсів для cуттєвого підвищення рівня заробітної плати, на що неодноразово наголошували представники ПО ПМГУ в процесі переговорів.

19.07.2021 за ініціативою ПО ПМГУ відбулася зустріч з усіма головами профспілкових організацій, що діють на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», з питання обговорення варіантів підвищення заробітної плати, на якій представники профспілок висловили свої пропозиції щодо підвищення рівня заробітної плати та необхідності здійснення єдиноразової винагороди працівникам до Дня підприємства.

21 липня 2021 року між ПО ПМГУ та уповноваженими генеральним директором підприємства на ведення переговорів з питання підвищення рівня заробітної плати представниками адміністрації, а саме фінансовим директором-головним бухгалтером С. Плічко та директором департаменту з персоналу Ю. Чермазович, була досягнута домовленість про диференційоване підвищення окладів з 01.10.2021 року на розміри від 10 до 30 відсотків. При цьому, найвищі відсотки домовилися застосувати для підвищення окладів саме робітничих професій, запропонованих профспілками та погоджених адміністрацією. Той факт, що менеджери погодилися на підвищення окладів і тарифів на розміри від 10% до 30% підтверджує наявність фінансової можливості підприємства здійснити таке підвищення. 

Крім того, був погоджений розмір єдиноразової виплати до Дня підприємства (04.08.2021) у розмірі 50 % встановленого окладу кожного працівника. З метою зафіксувати досягнуті домовленості ПО ПМГУ запропонувало надати відповідний проект наказу для погодження. Проте, адміністрація проект такого наказу не надала, натомість 23.07.2021 змінила свою позицію та запропонувала ПО ПМГУ підписати меморандум (спільну декларацію), в якому закріпити досягнуту домовленість виключно за умови, що з 2022 по 2024 роки підвищення окладів буде здійснюватися лише на офіційний індекс інфляції плюс 1% і при цьому профспілки не будуть допускати проведення мирних зібрань, протестних акцій, мітингів, страйків та колективних трудових спорів.

Така ситуація є неприпустимою, оскільки, по-перше, менеджери такого високого рівня повинні дотримуватися свого слова або не брати участі в переговорах, якщо не можуть забезпечити дотримання досягнутих домовленостей; по-друге, підвищення заробітної плати на рівень інфляції, протягом трьох років суперечить умовам п. 2.25 колективного договору; по-третє, адміністрація пропонує обмежити конституційні права працівників на мирні зібрання та страйк, передбачені статтями 39 та 44 Конституції України. Тому ПО ПМГУ відмовилась підписувати такий документ.

28.07.2021 адміністрація запропонувала всім профспілковим організаціям зустрітися в м. Київ 30.07.2021 для продовження переговорів щодо підвищення заробітної плати. ПО ПМГУ надала відповідь адміністрації про недоцільність зустрічі в м. Київ та в черговий раз запросила проект наказу про підвищення заробітної плати та здійснення єдиноразової виплати з урахуванням досягнутих домовленостей.

Виникає питання, чому обговорення варіантів підвищення заробітної плати персоналу підприємства, яке зареєстроване, фактично розташоване та здійснює свою господарську діяльність саме в м. Кривий Ріг вдруге розглядалося в м. Київ? Можливо адміністрація не хоче допустити втручання трудового колективу у переговорний процес, або в неї є зайві кошти, які вона готова витрачати не на підвищення окладів працівникам, а на оренду вартісного офісу у бізнес-центрі Sammit м. Києва та нести транспортні та адміністративні витрати аби тільки погодити з профспілками умови підвищення заробітної плати, які не забезпечать постійне зростання доходу працівників.

Шість профспілкових організацій, які представляють більшість трудового колективу, а це ПО ПМГУ ПАТ «АМКР» (голова – Маринюк Н.М.), ППО КГПРП ПАТ «АМКР» (голова – Галинський Е.М.), ППО НПГУ ПАТ «АМКР» (голова – Самойлов Ю.П.), ППС ВТ «Щит» (голова – Домбровський С.В.), ППО НПТ (голова – Толмаченко М.М.), ППО РПРМ ПАТ «АМКР» (голова – Бардашев П.В.), повідомили адміністрацію підприємства про недоцільність проведення зустрічі в м. Київ та вимагали провести її в м. Кривий Ріг. Незважаючи не це, керівництво підприємства провело зустріч у м. Київ у якій взяли участь 5 з 11 профспілкових організацій, що діють на підприємстві, та які представляють лише 12,6 відсотків трудового колективу. На даній зустрічі менеджментом були озвучені пропозиції щодо підвищення заробітної плати, викладені в прес-релізі підприємства від 30.07.2021, які суттєво гірші ніж ті, про які була досягнута домовленість з ПО ПМГУ, як за розміром відсотків підвищення, так і за строками її підвищення.

Що стосується виплати так званої «14-тої заробітної плати» за успішну роботу компанії у 2021 році, то ПО ПМГУ погоджується з такою пропозицією, але наголошує, що така виплата є лише винагородою за працю у надприбутковий рік, та не є підвищенням окладів і тарифів. Що мав на увазі менеджмент підприємства, коли заявляв про виплату в два етапи по 50 відсотків «базової зарплати» – оклади або середньомісячну заробітну плату, невідомо.

У разі прийняття менеджментом рішення про підвищення рівня заробітної плати без погодження з профспілками, ним знову будуть порушені умови колективного договору підприємства та норми законодавства України. Ситуація, коли саме у прибутковий рік, за сприятливої ситуації на світовому ринку сталі та сировини, роботодавець не готовий підвищувати оклади вище, ніж офіційний рівень інфляції та намагається зафіксувати такі умови на три роки вперед з обмеженням конституційних прав трудового колективу, зовсім не виглядає, як піклування про добробут найманого персоналу.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від менеджменту підприємства:

1) дотримуватись досягнутих домовленостей та надати профспілковій стороні для погодження проект наказу про диференційоване підвищення окладів всім працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» з 01.10.2021 року на розміри від 10 до 30 відсотків, зазначивши в ньому, що найвищі відсотки підвищення окладів і тарифів застосовувати для робітничих професій, запропонованих профспілками та погоджених адміністрацією.

2) у вищезазначеному наказі передбачити виплату 14-ї заробітної плати у розмірі середньомісячної заробітної плати;

3) неухильно дотримуватись вимог п. 2.25 Колективного договору та в жовтні 2021 року розпочати переговори про підвищення рівня заробітної плати в 2022 році за результатами фінансової-господарської діяльності за 2021 рік, попередньо надавши профспілковій стороні звіт про фінансово-економічні показники діяльності підприємства.

З повагою до трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»,
ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод»,

Голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Н. Маринюк