Новини

Про зміни у пенсійному забезпеченні з 1 грудня 2022 року

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У зв'язку з цим передбачено перерахунок пенсійних виплат. 


Щороку в Україні у Державний бюджет закладається розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 01 грудня 2022 року він  становитиме 2093 грн. Щоразу, як тільки зростає цей показник, проводиться перерахунок складових пенсійних виплат, що базуються на розмірі прожиткового мінімуму - мінімальна та максимальна пенсії за віком, підвищення, надбавки. Отже мінімальний розмір пенсії за віком з наступного місяця становитиме — 2093 грн, максимальний — 20930 грн. 

пенсія


Також перерахунку підлягають: 
- доплата за понаднормовий стаж відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (для пенсіонерів, які не працюють);
- пенсія за особливі заслуги, передбачена Законом України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”;
- доплати згідно із законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”;
- щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій.


Буде перерахована й надбавка до пенсії, призначена відповідно до Закону України “про донорство крові та її компонентів”. Підкреслю, що ця надбавка залежить від розміру загального показника прожиткового мінімуму на одну особу — 2589 грн. У розрахунку на місяць надбавка становитиме 258,90 грн (2589 грн х 10%). 
Звертаю увагу пенсіонерів, які продовжують працювати (провадити діяльність, пов`язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), перерахунок у зв'язку із зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводитиметься після звільнення з роботи або припинення такої діяльності. 


Окрім зазначеного перерахунку, пенсіонерам, що не працюють, та яким не виповнилося 70 років та мають відповідний страховий стаж: чоловіки — не менш 35 років, жінки — не менше 30 років, і в яких розмір пенсійної виплати з урахуванням усіх надбавок, підвищень, доплат (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500 грн, надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. 


Суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожної особи будуть індивідуальні, бо все залежить від даних пенсійної справи. А оскільки зазначений вид перерахунків проводиться в автоматизованому режимі — додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або подавати заяву на перерахунок не потрібно. 


 

Юрій КОЗАК, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області