Новини

Ринок праці на карантині

Як повідомляє департамент з питань економічного розвитку та ціноутворення апарату Федерації профспілок України, за даними Державного центру зайнятості, за минулий тиждень безробітних стало на 36,2 тис. більше.

У центрах зайнятості станом на 13 квітня поточного року було зареєстровано 387,5 тис. безробітних українців. Порівняно з квітнем 2019-го, це на 22%, або на 70 тис. осіб більше.

У всьому світі ж карантин торкнувся 3,3 млрд. працюючих людей, тобто 81% робочої сили всього світу, – за інформацією ООН. Окрім того, за різними джерелами, в Україну повернулися близько 2,2 млн. трудових мігрантів. Але в нашій державі немає офіційної статистики щодо загальної кількості українських трудових мігрантів, бо більшість з них працюють в «тіні». Неможливо спрогнозувати, як довго трудові мігранти залишаться в Україні у посткарантинний період і чи оберуть український ринок праці.

Але, не зважаючи на рекордні зменшення кількості вакансій на усіх без виключення онлайн-платформах пошуку роботи, Укрпошта повідомила про пошук 3 тис. нових працівників. 

Відтак, потрібні оператори, листоноші, начальники відділень, територіальні менеджери, водії, кур’єри, сортувальники, ІТ-спеціалісти.

Окрім цього, в компанію шукають співробітників для забезпечення роботи 500 пересувних відділень в серпні – вересні, впровадження ERP, нової фронт офісної системи, запуск банку та інше.

Також в Україні спостерігається загальносвітова тенденція попиту на медпрацівників, соціальних працівників і поліцейських. Але українці, навіть за наявності необхідної кваліфікації та компетенції, не поспішають погоджуватися, оскільки навантаження і відповідальність несумісні із заробітною платою, яка пропонується.

Підготував Віктор БІЛИК