Новини

Що треба знати про призначення пенсії по інвалідності

Види пенсійних виплат визначено статтею 9 Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (далі Закон). Так, відповідно до цього Закону в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування призначаються такі пенсійні виплати: пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності. 


    Хто ж має право на пенсію по інвалідності?


    Повна або часткова втрата здоров’я дає людині право на отримання статусу непрацездатного (обмежено працездатного) і оформлення пенсії по інвалідності. Законом визначено порядок та умови обчислення пенсій по інвалідності внаслідок загального захворювання (у т. ч. каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).


    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність, а її розмір залежить від отриманої групи інвалідності. Головною умовою для призначення даного виду пенсії є наявність необхідного страхового стажу, тривалість якого визначена статтею 32 Закону залежно від групи інвалідності та віку, в якому особу визнано інвалідом. 


 Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу 15 років. Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу. При цьому, до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу зараховується також період із дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку (ст. 24 Закону).


    У осіб, яким призначено I групу інвалідності, розмір пенсії становить 100% розміру пенсії за віком. При цьому для призначення пенсії необхідно мати страховий стаж від 1 до 10 років, залежно від віку, в якому людину визнано інвалідом. Розмір пенсій у осіб з II групою інвалідності — 90% пенсії за віком. Необхідний страховий стаж – 1-14 років. Особи з III групою інвалідності — 50% пенсії за віком, при наявності 1-14 років страхового стажу. Непрацюючим інвалідам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, до пенсії встановлюється надбавка в розмірі 150 гривень на кожну дитину.


    Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Однак трапляються випадки, коли довідку МСЕК про встановлення групи інвалідності виписано після спливу трьохмісячного терміну від дати огляду комісією. У такому випадку особа, якій встановлено інвалідність, має право на призначення пенсії з дати встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дати видачі довідки МСЕК.


    Подати документи для призначення пенсії по інвалідності можна як офлайн – звернувшись, до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, так і онлайн – через вебпортал електронних послуг ПФУ.


    Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності?

 

  1.     Письмова заява про призначення пенсії
  2.     Паспорт або свідоцтво про народження (для дітей). Якщо у вас ID-паспорт, то потрібна ще довідка про реєстрацію місця проживання, яку видають разом з паспортом.
  3.     РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків).
  4.     Трудова книжка або інші документи, які підтверджують стаж та відомість про заробітну плату.
  5.     Документи, що засвідчують особливий статус особи (наприклад: довідка з МСЕК, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни).
  6.     Фотографія (необхідна для оформлення пенсійного посвідчення).


    Для військовослужбовців строкової служби, до заяви для оформлення пенсії по інвалідності потрібно ще додати:

  •     – свідоцтво про хворобу, видане та завірене військовим комісаріатом за місцем зняття військовослужбовця з військового обліку, або довідка військово-лікарської комісії (копія).

    Якщо інвалідність настала після звільнення з військової служби, то до заяви для призначення пенсії потрібно додати:

  •     – довідку військового комісаріату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати і підстави звільнення з військової служби + висновок МСЕК про те, що інвалідність пов’язана з проходженням військової служби.
Юрій КОЗАК, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області