Новини

Щодо забезпечення побутовим паливом

Чинний колективний договір ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (пункти 6.2.1, 6.2.2.) передбачає забезпечення побутовим паливом працівників та непрацюючих пенсіонерів підприємства, які зареєстровані та фактично проживають у будинках з пічним опаленням. На виконання цієї норми на підприємстві було затверджено погоджене з профспілковим комітетом ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Положення щодо забезпечення побутовим паливом та видано наказ №977 «Про видачу побутового палива», датований 3 вересня 2019 року.

Як зазначила голова профспілкового комітету Наталя Маринюк, у Положенні було враховано пропозиції профкому щодо збільшення рівня місячного матеріального забезпечення працівників та непрацюючих пенсіонерів, який надає їм право на отримання побутового палива за умови реєстрації та фактичного проживання у будинках, де відсутнє газове або інше опалювальне обладнання.

Зокрема, Положення передбачає, що побутове паливо за 50% вартості (розрахованої контролінгом підприємства) зі сплатою податку з доходів фізичних осіб та військового збору відповідно до чинного законодавства України надається працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», а також працівникам ПП «Стіл Сервіс» і ТОВ «Ливарно-­механічний завод», прийнятим по переведенню з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», рівень заробітної плати (нарахованої) яких за період з 01.05.2019 по 01.08.2019 в місяць не перевищує 7500 грн. (раніше було 6000 грн.).

Безкоштовно, за рахунок коштів підприємства, з оплатою податку з доходів фізичних осіб згідно з чинним законодавством зможуть отримати побутове паливо непрацюючі пенсіонери ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», рівень щомісячного пенсійного забезпечення яких не перевищує 5500 грн (раніше було 4500). На тих же умовах побутове паливо буде надаватись представникам інших пільгових категорій: непрацездатним утриманцям померлих ветеранів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»; сім’ям працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», які загинули на підприємстві та в зоні АТО; багатодітним сім’ям; одиноким матерям; працівникам, звільненим у зв’язку з невідповідністю виконуваній роботі за станом здоров’я (ст. 40 п. 2 КЗпП України) та на пенсію по інвалідності, незалежно від встановленої МСЕК групи інвалідності, за умови, що після звільнення вони не працювали на інших підприємствах, в рамках затвердженого списку, згідно з рішенням погоджувальної комісії щодо права отримання даної пільги (протокол № 83 від 30.09.2015).

Видача побутового палива (кокс-горіх, фракція 10–12 мм) буде здійснюватись в період з вересня 2019 року по лютий 2020 року включно щотижня – з понеділка по п`ятницю – зі складу сипучих матеріалів управління складського господарства та підготовки виробництва ПАТ «АМКР». Норма видачі становить 2200 кг на рік.

Особи, які претендують на отримання побутового палива, в період з 5 вересня по 5 жовтня включно, повинні надати в центр надання послуг «єдине вікно» пакет необхідних документів.

Непрацюючі пенсіонери ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» надають:

  • – паспорт з відміткою про реєстрацію в приватному житловому будівництві (оригінал і 1 копію 1, 2, 11–13 сторінок);
  • – трудову книжку з записом про звільнення з підприємства;
  • – ідентифікаційний код (1 копію);
  • – довідку з місця проживання із зазначенням адреси реєстрації, складу сім’ї, наявності пічного опалення;
  • – довідку з газового господарства про відсутність газового та іншого опалювального обладнання за адресою реєстрації;
  • – довідку на всіх працездатних членів сім’ї про те, що вони не отримують побутове паливо за місцем роботи або про те, що в даний час не працюють (оригінал і 1 копію трудової книжки);
  • довідку з районного управління Пенсійного фонду про розмір щомісячного пенсійного забезпечення;
  • довіреність на отримання ордера на побутове паливо, завірена нотаріально або сільською радою – оригінал і копія (у разі, якщо ордер отримує довірена особа);
  • паспорт довіреної особи – оригінал або копія (у разі якщо ордер отримує довірена особа);
  • квитанцію про сплату податку з доходів фізичних осіб (оригінал), в разі підтвердження бухгалтером управління бухгалтерського обліку та фінансової звітності (адміністрація з фінансів) права на отримання цієї пільги в поточному році.

Непрацездатним утриманцям померлих ветеранів підприємства, крім вищевказаних документів, необхідно надати:

  • свідоцтво про смерть ветерана (оригінал і 1 копію);
  • копію трудової книжки ветерана;
  • довідку з районного відділення соціального забезпечення про виплату пенсії по втраті годувальника.

Працівники ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», а також працівники ПП «Стіл Сервіс», ТОВ «Ливарно-­механічний завод», прийняті по переведенню з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», надають:

  • паспорт з відміткою про реєстрацію в приватному житловому будинку (оригінал і 1 копію 1, 2, 11–13 сторінок);
  • ідентифікаційний код (1 копію);
  • довідку з місця проживання із зазначенням адреси реєстрації, складу сім’ї, наявності пічного опалення;
  • довідку з газового господарства про відсутність газового та іншого опалювального обладнання за адресою реєстрації;
  • довідку на всіх працездатних членів сім’ї про те, що вони не отримують побутове паливо за місцем роботи або про те, що в даний час не працюють (оригінал і 1 копію трудової книжки);
  • довідку, що підтверджує статус одинокої матері (для відповідної пільгової категорії);
  • документ, що підтверджує статус багатодітної сім’ї (для відповідної пільгової категорії (оригінал і 1 копію);
  • квитанції про сплату 50% вартості вугілля, перевезення вугілля, податку з доходів фізичних осіб і військового збору, в разі підтвердження бухгалтером управління бухгалтерського обліку та фінансової звітності (адміністрація з фінансів) права на отримання цієї пільги в поточному році.
  • копію свідоцтва про шлюб (у разі зміни прізвища);
  • копії свідоцтва про народження дітей (для багатодітних сімей).

Як передбачено у Положенні, ненадання повного переліку документів у встановлені терміни може бути причиною відмови в забезпеченні побутовим паливом в зимовий опалювальний період 2019–2020 років. Особи, які надали завідомо недостовірну інформацію, позбавляються права на отримання цієї пільги в поточному та наступних роках.

Також варто враховувати, що відключене або демонтоване газове або інше опалювальне обладнання не дозволяє претендувати на отримання побутового палива.

Безкоштовна доставка побутового палива особам, які належать до пільгових категорій, вказаних у Положенні, буде здійснюватись у межах міста Кривому Рогу, Криворізького і Широківського районів, у село Червоний Під.

У разі, якщо особи, які претендують на отримання побутового палива на умовах чинного колективного договору, зареєстровані за однією адресою, побутове паливо буде видаватися тільки одному із заявників: при цьому норма забезпечення побутовим паливом не повинна перевищувати 2200 кг в рік на один будинок.

Вл. інф.