Новини

Соціальні та медичні послуги для постраждалих на виробництві

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Металургійної районної у місті ради повідомляє, що 28 квітня 2023р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 438 «Деякі питання організації забезпечення соціальними послугами з догляду та медичними послугами потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують», якою врегулювали порядок реалізації права громадян на належні їм соціальні послуги.


Відтепер людина, яка постраждала на виробництві, може отримати соціальні послуги, зокрема з догляду, за вибором:

  • •    або через надавачів соціальних послуг. Тобто, юридичних та фізичних осіб – підприємців, внесених до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг чи фізосіб, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, без здійснення підприємницької діяльності;
  • •    або отримати грошову компенсацію, у разі якщо догляд здійснює член сім’ї потерпілого або інша особа.

Пенсійний фонд України відповідає за складання списків потерпілих на виробництві, які потребують догляду, та взаємодіє з тергромадами, де вони проживають.


Медичні послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання надаватимуть у межах програми медичних гарантій. Зокрема, медичної послуги з надання мобільної паліативної допомоги. Такі послуги здійснюють сімейні лікарі, з якими громадяни уклали декларацію.
 

Ірина МАЛІК, начальник відділу УПСЗН виконкому Металургійної районної у місті ради