Новини

Спілчани зі Швейцарії солідарні з нами

6-го травня голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк виступала з промовою у форматі відео-звернення перед учасниками З`їзду Конфедерації Швейцарських профспілок SGB/USS, отримавши відповідне запрошення від колег зі Швейцарії як профспілковий лідер однієї з найчисельніших та найбільш дієвих в Україні «первинок».

Швейцарія

У своєму виступі Наталя Маринюк розповіла, як український народ  вже більше 70-ти діб мужньо чинить спротив російській агресії: «Ми всі об’єдналися заради нашої Перемоги та кожен вносить свій внесок, щоб якнайскоріше її досягти.

Наші чоловіки взяли в руки зброю і пішли воювати за рідну землю та український народ.

Наші жінки готують коктейлі Молотова, плетуть маскувальні сітки, шиють розвантажувальні жилети, готують їжу для військових, збирають гроші, речі та іншу благодійну допомогу для військовослужбовців та переселенців з зон бойових дій».

Наталя Маринюк також інформувала колег зі Швейцарії про роботу  ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ПО ПМГУ підприємства у воєнний час. Вона зазначила, що підприємство зараз працює у дуже непростих умовах. Війна позбавила його виходу на зовнішні ринки через українські морські порти, значно посилила навантаження на залізничні магістралі, які ведуть до кордонів нашої країни, що викликало проблеми з доставкою продукції до її традиційних споживачів. Як наслідок, роботу багатьох підрозділів підприємства було призупинено. Їхній персонал зараз перебуває на вимушеному простої.

Більше ніж 1800 працівників, призваних до лав Збройних сил України, стали воїнами, які мужньо боронять нашу Батьківщину та рідний Кривий Ріг від російських загарбників.

Та все ж близько 10 000 арселорівців продовжують працювати на своїх робочих місцях і сьогодні. На підприємстві триває видобуток залізної руди, виробляються залізорудний концентрат та кокс, з квітня почала видавати чушковий чавун одна з чотирьох раніше зупинених доменних печей.

І весь цей період, що минув від початку російської агресії, профспілковий актив ПО ПМГУ сумлінно виконує не тільки свою звичну, ще за мирних часів, повсякденну роботу, а й займається багатьма новими справами, не передбаченими Статутом ПМГУ, але дозволеними законодавством України під час воєнного стану.

«Ми закуповуємо ліки, тепловізори, бензопили та інші інструменти, запчастини до військової техніки та передаємо їх у військові частини, де проходять службу члени нашої профспілки, - розповіла Наталя Маринюк, – дбаємо про те, щоб наші захисники були забезпечені перев’язувальними та кровоспинними засобами для надання першої допомоги пораненим, щоб вони мали спальники та каремати, дуже потрібні за перебування в польових умовах – в окопах та бліндажах в зоні бойових дій, на блокпостах тощо.

Ми організовували евакуацію членів сімей працівників підприємства-наших спілчан з числа жінок та дітей до західних регіонів нашої країни та до Польщі.

Постійно підтримуємо зв`язок з міським Центром з прийому вимушених переселенців, для яких вже неодноразово передавали отриману та зібрану нами гуманітарну допомогу у вигляді засобів гігієни, кухонних та постільних приналежностей, одягу, бутильованої питної води.

Коли ми дізналися, що місто Миколаєв унаслідок ворожих обстрілів залишилось без централізованого водопостачання, то закупили та відправили для його мешканців понад 6 тонн бутильованої питної води.

Наші юристи щоденно надають юридичні консультації працівникам підприємства щодо змін трудового законодавства України під час воєнного стану».

На завершення  своєї промови голова ПО ПМГУ підприємства висловила щиру подяку Швейцарській конфедерації профспілок SGB/USS та особисто всім, хто надав солідарну підтримку, гуманітарну та фінансову допомогу нашій профспілковій організації для її членів. 

Про те, яке враження справила промова профспілкової лідерки з України на швейцарських колег, свідчить відгук Луки Чірільяно, голови відділу міжнародних зв’язків Швейцарської конфедерації профспілок SGB/USS, який переказав значну суму власних грошей у якості благодійної допомоги на рахунок нашої профспілкової організації. Після З`їзду він надіслав Наталі Маринюк повідомлення, у якому написав: «Дуже дякую за Вашу натхненну промову, у наших делегатів були сльози на очах, а овації – це те, що я побачив вперше за свою 10-річну кар’єру керівника міжнародного відділу! Слава Україні! І залишайтеся на зв`язку!».

Президент Конфедерації Швейцарських профспілок SGB/USS подякував Наталі Маринюк за виступ та пообіцяв надавати фінансову допомогу українським спілчанам та впливати на уряд Швейцарії для посилення санкцій проти Росії. Після З`їзду колеги зі Швейцарії також повідомили, що нададуть ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» благодійну фінансову допомогу у розмірі 20 000 євро.

«На ці кошти ми зможемо купити речі, вкрай необхідні для наших членів профспілки, насамперед військовослужбовців, а саме: турнікети для зупинки кровотечі та оклюзивні пов’язки для надання першої допомоги пораненим, спальні мішки та каремати для членів нашої профспілки, які сплять в окопах та бліндажах у зоні бойових дій та інші необхідні речі» - зазначила Наталя Маринюк.