Новини

У Кривому Розі запрацювали ринки

29 квітня 2020 р. урядом прийняте рішення, згідно з яким дозволяється робота агропродовольчих ринків, які є операторами ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», за умови дотримання протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих ринків, встановлених головним державним санітарним лікарем України.

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом дії карантину повинна забезпечити:

– проведення щоденних позапланових перевірок за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог;
– присутність не менш як двох інспекторів на агропродовольчому ринку протягом усього часу його роботи та проведення ними позапланових перевірок.

На Головного державного санітарного лікаря України покладено обов’язок розробити та затвердити протиепідемічні вимоги до діяльності агропродовольчих ринків.

На рішення уряду невідкладно відреагувала комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Кривого Рогу, якою 30 квітня було прийняте рішення дозволити роботу агропродовольчих ринків, за умови дотримання наступних протиепідемічних вимог:

– допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію виключно за наявності медичної маски  або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

– наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;

– кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку;

– відстань  між робочими місцями продавців має складати не менше трьох метрів,

– місця торгівлі обладнанні захисними екранами між продавцями і покупцями;

– проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця по завершенню кожного робочого дня.

Крім того,  має бути забезпечений жорсткий контроль з боку правоохоронних  органів. Вони щодня мають проводити позапланові перевірки за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог та забезпечити відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринків території.

За  інформацією Держпродспоживслужби у Кривому Розі 18 агропродовольчих ринків зареєстровано як оператори ринку харчових продуктів, з них в умовах карантину зможуть  працювати тільки 11. Ринки будуть відкриватися по мірі готовності та отримання актів відповідності за підписом керівника ринку, Криворізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби та Криворізького відділу поліції.

Безкоштовну юридичну допомогу члени профспілки можуть отримати за тел. 067 638 32 38