Новини

«Українська жінка: виклики під час війни».

Круглий стіл під такою назвою було проведено в Києві у Будинку профспілок минулого тижня - напередодні Міжнародного дня прав жінок і миру, що відзначається у світі 8 березня. Організаторами цього заходу виступили Федерація профспілок України та Центр Солідарності АФП-КВП  - міжнародна організація, яка допомагає профспілкам та іншим громадськім організаціям відстоювати рівність на робочому місці та захищати права жінок. Серед учасників Круглого столу була і голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк.


Відкрився цей захід виступом голови ФПУ Григорія Осового, який привітав усіх жінок зі святом 8-го березня та висловив велику подяку нашим співвітчизницям за те, що сьогодні вони не тільки працюють нарівні з чоловіками, а й стали разом з ними на захист України: воюють, рятують та лікують поранених, активно займаються волонтерством.


По відеозв’язку до українських колег звернулися з вітаннями та словами солідарності  Генеральний секретар Європейської Конфедерації профспілок Естер Лінч, заступниця очільника Міжнародної конфедерації профспілок Жорданія Орєнія та інші представники міжнародної профспілкової спільноти та громадськості.


Наталя Маринюк була серед тих, кого запросили до слова під час проведення панельної дискусії на тему «Сфера праці в умовах війни: виклики та особливості для жінок». У своєму виступі голова ПО ПМГУ підприємства розповіла про те, як наші спілчанки волонтерять та донатять, допомагаючи  колегам, мобілізованим до лав ЗСУ, вимушеним переселенцям, які знайшли притулок у Кривому Розі. При цьому 14 жінок з числа працівниць підприємства приєдналися до лав захисниць України. 

люди


Наталя Маринюк зазначила, що наші працівниці сумлінно виконують свої професійні обов’язки на виробництві, на робочих місцях, зокрема, зі шкідливими умовами праці. Саме в таких умовах на підприємстві зараз працює 741 жінка. 


Вона також вказала на унікальність нашої первинки, яка полягає в тому, що серед її профактиву лідерів-жінок більше, ніж чоловіків, а саме – 60%.


Наталя Маринюк наголосила, що вона відчуває гордість за наших спілчанок, за всіх українських жінок, які одночасно є сильними і ніжними та лагідними, чуйними, сповненими емпатії до оточуючих. Українські жінки - це справжній феномен, подібного якому немає в жодній нації світу!

люди


На завершення Круглого столу його учасниками було ухвалено відповідні Рекомендації. В преамбулі цього документу було наведено цікаву статистику. Так, на теперішній час понад 62 000 жінок перебуває в лавах Збройних Сил України, з яких близько 5 тис. несуть службу безпосередньо на лінії фронту. 


Незважаючи на те, що сьогодні в Україні гарантуються рівні трудові права усім працівникам, незалежно від статі, насправді все ще існує гендерний розрив в оплаті праці між жінками та чоловіками. За розміром зарплати жінки поступаються чоловікам в середньому на 18%. Тож ця проблема залишається актуальною, такою, яка потребує першочергової уваги профспілок, роботодавців та держави. 

люди


З повним текстом Рекомендацій можна ознайомитися за посиланям https://www.amkrprof.org.ua/sites/default/files/docsfiles/rekomendacii1.pdf


 

Віктор БІЛИК, фото надане Наталею МАРИНЮК та з офіційного сайту ФПУ