Новини

Українські профспілки: два роки в умовах війни

22 лютого цього року у Будинку профспілок у Києві відбулась Міжнародна зустріч солідарності з українськими профспілками напередодні 2-ї річниці від початку повномасштабної російської агресії проти України. 


Організаторами цього заходу разом з Федерацією профспілок України та Конфедерацією вільних профспілок України виступили глобальні і європейські профспілкові об’єднання: Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) та інші за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта. 


Метою зустрічі було привернути увагу світової громадськості до тих проблем та викликів, з якими протягом двох останніх років внаслідок війни щоденно стикаються мільйони українців. Цьому мав сприяти той факт, що до заходу в режимі відеоконференції долучилися представники профспілок, що об’єднують в своїх лавах біля 200 млн. спілчан зі 170 країн світу. 


Серед учасників зустрічі, які склали її аудиторію безпосередньо в київському Будинку профспілок, були і представники ПМГУ – голова Профспілки Олександр Рябко, заступник голови Профспілки Богдан Оверковский та голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк. 

люди

 


Відкриваючи зустріч, від імені двох найпотужніших профспілкових об’єднань України – ФПУ та КВПУ – виступили їхні лідери Григорій Осовий та Михайло Волинець. 


Серед перших запросили до слова і Наталю Маринюк. У своєму виступі вона розповіла про роботу нашої первинки в умовах війни, про те, як наш колектив підтримує колег-спілчан, які зі зброєю в руках стали на захист рідної країни. Наталя Маринюк також закликала світових профспілкових лідерів звертатися до очільників, урядів та парламентів своїх країн щодо надання всебічної допомоги Україні. Міжнародна солідарність, об’єднані зусилля всієї демократичної міжнародної спільноти – це те, чого зараз дуже потребують українці у своїй боротьбі з жорстоким агресором, у своїх намаганнях зупинити його, звільнити окуповані ним території. Така підтримка України задля її Перемоги над ворогом - в інтересах усіх народів світу, які прагнуть жити в мирі та безпеці. 

люди


Пролунали у ході зустрічі і виступи міжнародних профспілкових лідерів: Генерального секретаря МКП Люка Тріангла, Генеральної секретарки ЄКП Естер Лінч, заступника генерального секретаря Глобального Союзу IndustriAll Кемаля Озкана та інших. 


Учасники заходу підтримали спільну Заяву ФПУ і КВПУ до другої річниці з початку повномасштабного ворожого вторгнення в Україну.

Її опубліковано: https://www.amkrprof.org.ua/sites/default/files/docsfiles/zayavafpukvpu.pdf

Віктор БІЛИК