Новини

В наш час приємні сюрпризи мають особливу вагу

Рівно 100 новорічних солодких подарунків для дітей від ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» за сприяння ПО ПМГУ підприємства напередодні Нового року було передано Центру підтримки переселенців «Я – Маріуполь», який діє у нашому місті від літа минулого року. 

подврунки


Дуже хочеться, щоб наші діти, попри війну, продовжували вірити у добрі казки та дива.

Як розповів керівник вказаного Центру Володимир Курський, ідея звернутися з проханням про допомогу до колективу «первинки» ПМГУ найбільшого промислового підприємства у Кривому Розі виникла зовсім не випадково. Справа у тому, що Профспілка металургів та гірників України для нього, як то кажуть, не чужа. Початок війни застав його на керівній роботі в  одній з районних адміністрацій міста Маріуполя, але до того він більше 20 років пропрацював на маріупольському металургійному комбінаті «Азовсталь», де пройшов шлях від слюсаря-ремонтника до начальника відділу у службі збуту виготовленої продукції. 


Всі ці роки Володимир Іванович був членом ПМГУ, брав активну участь у профспілкову житті, після чого у нього залишились дуже позитивні враження про діяльність нашої Профспілки та її здатність вирішувати різні питання в інтересах своїх спілчан. Ось і зараз він звернувся до голови первинної організації ПМГУ «Азовсталі» Юрія Дорошенка з проханням переговорити з колегами-арселорівцями щодо можливості допомоги юним маріупольцям отримати новорічні подарунки.

«Після спілкування з Юрієм Володимировичем Дорошенко ми в свою чергу звернулися до директорки департаменту з персоналу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юлії Вікторівни Заболотної. І вона відразу відгукнулася на прохання допомогти дітям-маріупольцям. При цьому підприємство надало нам крім 100 новорічних подарунків для подальшої передачі Центру «Я – Маріуполь», ще 80 подарунків для Криворізького учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих і 20 – для Криворізького спеціалізованого будинку дитини", - прокоментувала, як вирішувалося це питання, голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк.


«Ми дуже вдячні колективу арселорівців, керівництву вашого підприємства та первинної організації ПМГУ за таку солідну допомогу, – зазначив Володимир Курський. - Чесно кажучи, ми і не сподівалися, що нам передадуть аж стільки подарунків. Бо ж знаємо, що для підприємств гірничо-металургійної галузі в Україні зараз дуже нелегкі часи. Тому, навіть, такі гіганти, як «АрселорМіттал Кривий Ріг», доволі обмежені у ресурсах, які можна було б витратити на благодійну діяльність, позаяк підприємство не має можливості працювати на повну потужність. 

людина


Надана нам допомога для нас є вкрай важливою, бо дуже хочеться, щоб наші діти, попри війну, продовжували вірити у добрі казки та дива. Враховуючи кількість переданих нам подарунків, ми тепер спокійні, що їх на всіх вистачить, таким чином, кожна дитина у родинах маріупольців, які знайшли притулок у Кривому Розі, обов`язково зможе насолодитися на новорічні свята приємним сюрпризом».

Проєктів та планів вистачає.


У перших числах нового року автор цих строк на запрошення Володимира Курського побував у Центрі, розташованому за адресою: вулиця Героїв АТО, 11. За словами Володимира Івановича, Центр отримав там «прописку» згідно з рішенням міської ради Кривого Рогу: йому надали безкоштовно приміщення у будівлі художньої школи, яка є комунальним закладом.


На той час у Центрі зібралося чимало юних маріупольців. Їх запросили на майстер-клас з циркового мистецтва, який проводили представники Палацу культури «Карачуни».  Тож  оцінити арселорівські новорічні подарунки було кому.

діти


У свою чергу автор цих строк міг оцінити сучасний вигляд Центру і те, як у ньому все облаштували, дбаючи про зручності для відвідувачів. 
Було цікаво дізнатися, що на сьогодні Центр «Я – Маріуполь»,  який діє у нашому місті, відкрившись у серпні 2022 року, є найбільшим в Україні. А таких Центрів по всій країні зараз нараховується 17. Їх було створено у місцях компактного проживання вимушених переселенців з Маріуполя у рамках проєкту, який ініціював маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

будівля


У таких Центрах переселенці з Маріуполя можуть отримати потрібну їм психологічну, медичну, юридичну, а також гуманітарну допомогу, яка полягає у забезпеченні людей продуктовими наборами та засобами особистої гігієни. На базі Центрів також реалізується проєкт «Турбота», який передбачає надання переселенцям з Маріуполя матеріальної допомоги на новонароджених дітей, забезпечення у їхніх родинах учнів 11-го класу та студентів-першокурсників ноутбуками, і забезпечення маріупольців теплими речами, потрібними у  зимовий період. 


А ще у Центрах, діють «Дитячі кімнати», зокрема, є така і у Кривому Розі, де можна на деякий час залишити дитину під наглядом досвідчених вихователів. У новому році, як повідомив Володимир Курський, також започатковується освітній проект для дітей переселенців, завдяки якому юні маріупольці зможуть вивчати іноземні мови, відвідувати різні майстер-класи, займатися спортом тощо. Крім того, Центр у Кривому Розі готовий працювати і як пункт Незламності, бо нещодавно його було забезпечено генератором.

дівчина


На завершення нашого спілкування Володимир Курський висловив сподівання, що профспілкові організації, які діють у нашому місті і представляють ПМГУ, і надалі по змозі будуть долучатись до різних проектів та заходів, спрямованих на підтримку переселенців з Маріуполя. Зрозуміло, що така підтримка дуже важлива для людей, яких війна змусила починати нове життя, часто майже з нуля, вдалині від рідних домівок.

Подарунків вистачить на всіх!


Окрім юних маріупольців, пораділи від приємного сюрпризу до новорічних свят у вигляді солодких подарунків також колективи ПОГ Криворізьке учбово-виробниче підприємство УТОС та комунального закладу «Криворізький спеціалізований будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради. Представники ПО ПМГУ підприємства, завітавши туди у гості, передали господарям у загальній кількості також ще сотню новорічних подарунків від ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».


 «Дуже дякуємо за подарунки. Вони такі гарні: і на вигляд он які красиві, і вага відчувається, якщо взяти до рук. Буде чим нашим дітям поласувати», - почули представники ПО ПМГУ підприємства під час відвідин Будинку дитини  від сестри медичної з дитячого харчування цього закладу Тетяни Мельник. За її словами, переданих подарунків якраз вистачить на всіх дітей, які зараз перебувають у Будинку, бо більшість тамтешніх вихованців на період війни евакуювали до однієї з європейських країн.

люди

«Спасибі, що не забуваєте про нас, навіть, у такий нелегкий для всіх час, як зараз, що знаходите можливість нам допомагати, як і раніше, за мирних часів», - говорили працівники Будинку дитини та підприємства УТОС, тепло проводжаючи гостей з ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». 
 

Віктор БІЛИК, фото автора