Новини

«Ви запитали – ми відповіли» – роз’яснює Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

Які вимоги до страхового стажу для призначення пенсії за віком?

Наявність необхідного страхового стажу та досягнення пенсійного віку – головні умови призначення пенсії за віком. На сьогодні, право на призначення пенсії мають особи, які досягли 60-річного віку і мають не менше 28 років страхового стажу (Ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, зростатиме на 1 рік (наприклад, 2022 р. – 29 років, 2023 р. – 30 років і т.д.) і так до 2028 року, поки необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

Крім того, передбачено, що починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

При відсутності необхідних, на сьогодні, 28 років стажу, пенсія призначається з більш пізнього віку. Так, з наявності у особи страхового стажу від 18 до 28 років у 2021 році пенсія призначатиметься після досягнення 63 років, за наявності страхового стажу від 15 до 18 років – у 65 років.


Які складові впливають на розмір пенсії? Чому розміри перерахованих пенсій невеликі?

У кожного пенсіонера в солідарній системі розмір пенсії залежить від тривалості його страхового стажу, а також розміру заробітної плати, яку він одержував у період роботи і з якої сплачувалися внески. Причиною невисокої пенсії є або низька заробітна плата упродовж трудової діяльності, або невеликий страховий стаж людини, або й те, й інше разом. Радимо розглянути всі доступні варіанти: вибрати інший період заробітку, можливо, підтвердити неврахований стаж і в такий спосіб збільшити розмір пенсії.


Для створення електронних трудових які вимоги до сканованих копій паперової трудової книжки?

Вимоги до сканованих копій:

1. Копії мають бути кольоровими, тобто зроблені з оригіналу трудової книжки.

2. Необхідно робити скан-копії всіх заповнених сторінок трудової книжки у хронологічному порядку.

3. Скан-копії мають бути чіткі та відображати всі реквізити документа (назва документа, серійний номер, дата видачі, печатки, підписи, ПІБ власника) та безпосередньо самі записи.

4. Дотримуватись формату та розміру сканованого зображення. Рекомендована роздільна здатність при скануванні – 200-300 dpi у залежності від формату зображення. Формат зображення має бути ipg або pdf. 

Скан-копію паперового документа треба завантажувати тільки на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою: http://portal.pfu.gov.ua у пункт особистого кабінету користувача з блоку «Комунікації з ПФУ»: Відомості про трудові відносини. Інший шлях технічно не можливий для обробки.


Які переваги електронної трудової книжки?

Електронна трудова книжка унеможливлює втрату даних про трудовий шлях особи та є передумовою автоматичного призначення пенсії за віком по факту настання події – досягнення пенсійного віку.


Що таке автоматичне призначення пенсії?

На виконання Указу Президента України від 08 листопада 2019 року №837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» у липні 2020 року Пенсійним фондом України розпочато впровадження нової системи призначення пенсій.

На вебпорталі електронних послуг працює сервіс «Автоматичне призначення пенсії». Додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду при призначенні пенсії вже немає необхідності.

Якщо ви не пенсіонер:

– авторизуйтесь на вебпорталі Фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);

– заповніть анкету-заяву (зокрема інформацію про себе, дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);

– прикріпіть скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважаєте за необхідне надати для підтвердження права на доплати та пільги);

– підпишіть анкету-заяву КЕП;

– надішліть анкету-заяву до органу Фонду.

Надану інформацію буде завчасно перевірено, та при досягненні пенсійного віку ви отримає СМС-повідомлення або повідомлення в особистому кабінеті інформацію про:

– призначення пенсії,

– дату, з якої її призначено,

– розмір призначеної пенсії.


Нагадайте будь-ласка адресу вебпорталу електронних послуг

Адреса вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України – http://portal.pfu.gov.ua 


Де можна знайти контакти сервісних центрів Фонду області?

Номери «телефонів гарячих ліній» можна подивитись на інформаційній сторінці Головного управління https://www.pfu.gov.ua/dp у підрозділі «Контакти».

Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області