Новини

Відбулась конференція трудового колективу

18 лютого 2022 року у форматі «ZOOM-конференції» відбулась конференція трудового колективу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Рішення про проведення конференції було прийнято на засіданні профспілкового комітету ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (протокол № 25 від 8 лютого 2022 року).

Конференция

У роботі конференції взяли участь 192 делегати, обрані у структурних підрозділах підприємства. Головою конференції було обрано голову ПО ПМГУ Наталю Маринюк.

На конференції були підведені підсумки виконання колективного договору за 2021 рік, внесені зміни до персональних складів комісії підприємства з питань охорони праці та пожежної безпеки (Глобальний комітет зі здоров’я та безпеки) та Погоджувальної комісії, а також обрано новий склад комісії з трудових спорів.

Виступаючи з першого питання, директор з галузевих відносин і соціального розвитку підприємства Юлія Чермазович зазначила, що за підсумками 2021 року вартість колективного договору ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» перевищила 6 млрд. гривень і за фактом склала 6 млрд. 38 млн. 628 тис. гривень. На зарплату підприємством було спрямовано близько 5 млрд. гривень, при цьому на розвиток трудового колективу – 719 млн. гривень.

За словами Ю. Чермазович, середньомісячний рівень заробітної плати по підприємству за підсумками 2021 року на 52% вище, ніж рівень такого показника по Україні та на 6% вище, ніж середня зарплата в металургії. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» за підсумками минулого року знаходиться в трійці лідерів серед підприємств України.

Багато уваги у 2021 році приділялось поліпшенню соціально-­побутових умов працівників, зокрема була реалізована програма ремонту санітарно-­побутових приміщень, було виділено додаткове фінансування на ремонт санвузлів. У 2022 році також планується приділити велику увагу цьому питанню, в першу чергу ремонтам АБК, їдалень.

Незважаючи на карантинні обмеження, підприємство чимало інвестувало в оздоровчі об’єкти. Літній оздоровчий сезон було відкрито трохи пізніше, ніж звичайно, але за підтримки профспілкових організацій вдалось організувати в короткі строки відпочинок і оздоровлення працівників і їх дітей. Торік пріоритет в оздоровленні було віддано дітям, тож в ДОТах змогли відпочити понад 3300 дітей. 18 тисяч працівників відпочили на заміських базах «Мар’янівка», «Волна» і «Рассвет».

Торік була розроблена програма мотивації з вакцинування працівників, рівень вакцинації на підприємстві склав на сьогодні 49%, що вище, ніж в цілому по Україні. На додаткове преміювання було виділено 15 млн. гривень. У своїй доповіді Ю. Чермазович зупинилась й на інших питаннях.

Продовжуючи звіт про виконання колективного договору, директор департаменту з охорони праці, промислової безпеки та екології Жанбек Єсмаханов зазначив, що на підприємстві затверджена Програма технічних заходів, спрямованих на поліпшення умов праці, безпеки праці а також підвищення існуючого рівня охорони праці в підрозділах ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у 2021 році. Фактична сума витрат на охорону праці в 2021 році склала 406 млн. 268 тис. гривень, що на 6,6% перевищує розмір планової суми. Середня сума витрат на одного працівника з охорони праці щорічно збільшується. Торік було виконано 7 заходів, на виконання яких було витрачено 75 млн. 508 тис. гривень, були поліпшені умови праці і безпека на 19 робочих місцях для 44 працівників, в тому числі 13 жінкам.

А згідно Програми комплексних заходів, спрямованих на поліпшення умов праці, попередження виробничого травматизму, профзахворювань в підрозділах підприємства в 2021 році було виконано 97 заходів, на що було спрямовано 44 млн. 821 тис. гривень. Це дозволило поліпшити умови праці на 986 робочих місцях для 2195 працівників, в тому числі для 503 жінок. 

Ж. Єсмаханов серед іншого підкреслив, що з 2‑го півріччя 2021 працівникам підприємства розпочато видачу другого комплекту спецодягу, про що давно велась мова первинною організацією ПМГУ. Витрати на забезпечення працівників спецодягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту склали 114,1 млн. гривень. Доповідач звітував також про забезпечення працівників молоком, бутильованою питною водою та вітамінізованими напоями, миючими засобами, вів мову про цілий ряд інших питань.

З повним текстом звіту про виконання колективного договору, як було зазначено на конференції, можна ознайомитись на внутрішньому порталі підприємства.

На конференції зазначалось, що виконані заходи відповідають тому, що планувалось разом з ПО ПМГУ, а витрати на їх реалізацію були вищими, ніж передбачалось. Вперше за останні 5 років вдалось домовитись про другий комплект спецодягу, були придбані нові автобуси, вахтові автомобілі, швидка допомога, багато ремонтів було проведено. Чимало було виконано заходів і з соціальних питань.

Тож звіт про виконання колективного договору за 2021 рік делегати конференції затвердили.

На конференції трудового колективу було оголошено про виплату винагороди за підсумками роботи у 2021 році («тринадцятої» зарплати) безпосередньо у день її проведення, 18 лютого. Питання виплати «тринадцятої» зарплати в цьому році раніше, ніж в минулих роках, ініціювала первинна організація ПМГУ підприємства. Ця пропозиція була підтримана адміністрацією ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Серед запитань, що прозвучали на конференції, найголовнішим, звичайно, було питання про підвищення зарплати. Як було повідомлено представниками адміністрації, це питання зараз активно обговорюється з ПО ПМГУ, тривають відповідні переговори, моніториться ситуація на інших підприємствах. Коли рішення про підвищення буде прийнято, адміністрація і ПО ПМГУ спільно про це оголосять. Звучали також запитання про те, чи функціонуватимуть цього літа ДОТи, коли запрацює санаторій –профілакторій «Джерело», коли буде виконано ремонт їдальні № 7 коксохімвиробництва, покрівлі АБК ШУ та ряд інших. На деякі запитання делегати почули відповідь безпосередньо на конференції, а для вирішення деяких інших призначені зустрічі представників ПО ПМГУ з відповідальними особами з адміністрації підприємства.

Як було оголошено на конференції, відповіді на них будуть опубліковані в газетах «Разом профінфо» та «Металург».

Сергій СОЛОВЙОВ, фото надані учасниками конференції