Новини

Вікторія Яновська – людина, яка знайшла своє покликання

Напередодні професійного свята - Дня залізничника - ми зустрілись з особливою героїнею. Вже з дитинства вона знала, що хоче бути залізничником. Ця впевненість народилася із розповідей мами та бабусі, які все своє життя пропрацювали поруч із вагонами, локомотивами та станціями. Спадкоємність у трьох поколіннях. Захоплення роботою та своїм колективом. Героїня нашої рубрики «Жіночий портрет» – Вікторія Яновська, начальник дільниці технічного обслуговування та огляду рухомого складу ТОВ  «СТАЛЬ УКРАЇНА». Молода перспективна керівниця, людина з чіткою  життєвою позицією та активна спілчанка. 


Ми зустрілись з Вікторією Яновською під час її відпустки. Але і у період відпочинку вона не може не думати про роботу. І це не викликано тривожністю або негараздами. Навпаки, жінка настільки любить свою роботу, що, за її словами, навіть відпочиваючи, сумує за буденними справами, колективом та гомоном залізниці.


 Її професія не могла бути іншою. Залізниця завжди була поруч, з самого народження. Мама і бабуся Вікторії пов’язали своє життя з залізничним транспортом. Це, мабуть, по крові передалося і маленькій дівчинці. Мама пропрацювала оглядачем вагонів в тоді ще «Криворіжсталі» більше 36 років, має відзнаку «Заслужений працівник», а бабуся – Заслужений ветеран праці. «Сподіваюсь, і мені колись дадуть орден, – сміється Вікторія. – Бо третій орден у родині – не лишній». 


Вікторія прийшла на «Криворіжсталь» ще студенткою 3 курсу транспортно-економічного технікуму. Першою з дівчат на своєму курсі працевлаштувалась на престижне підприємство. Пишалася собою неймовірно. «Я влаштувалась оглядачем вагонів. Чи було страшно на початку? Ні, навпаки – завжди було цікаво. Перша моя зарплата була 970 гривень. Це була хороша зарплатня. Мріяла купити собі красиву сумочку, – розповідає наша героїня.  – Взагалі це дуже класно, коли ти молода, вже працюєш, тобі цікаво та ще й непогані гроші за це платять. Гордість за себе була на всі 100%!». 


Хоча насправді праця оглядача вагонів непроста. Працюєш і в холод, і в спеку на вулиці. Весь час на ногах. Під кожні погодні умови – своя уніформа, щоб людині було комфортно та безпечно виконувати роботу. 


Пройшло вже 20 років, як молода дівчина переступила прохідну. Зараз Вікторія керує колективом з 87 осіб на підприємстві «СТАЛЬ УКРАЇНА». На новій посаді молодій керівниці багато чому довелося вчитись самотужки. Це і робота з комп’ютерними програмами та інформацією, якої багато та дуже різної. А перш за все необхідно було вчитись ефективно взаємодіяти з людьми. Дільниця велика – 13 залізничних станцій, колектив теж немаленький, отже потрібно було шукати підхід до співробітників, мотивувати їх, правильно ставити задачі та цілі. 


 «Багато чому у професії я навчилась у матері, з якою працювала в одній зміні. А ще у колег, з якими щоденно працюю на спільний результат. Це і колеги з транспортного департаменту ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Це начальник управління залізничного транспорту Ігор Аріх, дуже грамотний спеціаліст, він на своєму місці. Також це його заступник Роман Попов. Завжди маю підтримку від свого безпосереднього керівника – Євгена Сімічева, головного інженера ТОВ «СТАЛЬ УКРАЇНА». Я рада, що поруч зі мною дуже сильна професійна команда, у якої можна вчитись постійно. Скажу так - коли люди працюють на один результат, працювати дуже легко. Ви розумієте один одного, допомагаєте один одному. Зрозуміло, що бувають непорозуміння, непрості ситуації. Але я жодного дня не пожалкувала, що працюю тут. Я, напевно, трудоголік, для мене робота – це як наркотик. Коли не буваю на підприємстві, потім себе погано почуваю. Тому мені ця доза адреналіна потрібна кожного дня!», - ділиться Вікторія Яновська.  

люди

 


Підрозділ Вікторії відповідає за огляд, подачу та відправку вагонів залізничного парку ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та парку «Укрзалізниці».  


«У нас на дільниці працюють дуже відповідальні люди. Вони молодці! Попри складну ситуацію з тривогами та ракетною небезпекою, в нас немає паніки та хаоса. Немає такого: я не піду, я боюся. Люди з розумінням ставляться до ситуації, яка зараз відбувається. Зрозуміло, що у всіх є хвилювання, але наші працівники все одно якісно та професійно роблять свою роботу. Ми оглядаємо рухомий склад перед погрузкою продукції. Це руда, кокс, вугілля, флюси, агломерат. Оглядаємо вагони після відвантаження продукції. Відправляємо порожні вагони на залізницю по лінії «Укрзалізниці», обробляємо їх. Робота вкрай необхідна та відповідальна. І наш колектив з нею справляється добре», - говорить начальник дільниці.


Відчувається, що Вікторія – це людина, яка знайшла своє покликання і дуже впевнено почувається у професії. Фахівчиня каже, що нізащо б не поміняла свою роботу на іншу. «Якщо розібратися, я ж нічого іншого не вмію робити. Вагони – це моє! Тут я почуваюсь, як риба у воді. Мені ця робота подобається та приносить задоволення. Я не представляю, як я можу все це покинути і, приміром, перейти на «Укрзалізницю». Стільки всього вклала у цю справу за ці роки, що мені буде шкода все це покинути. Та я і не хочу! Хочеться спробувати ще якісь нові напрямки в роботі. Мені потрібно постійно бути у русі та розвитку. Тоді я почуваюся дуже добре», - ділиться працівниця. 


А ще Вікторія сама є активною спілчанкою з першого дня роботи на підприємстві, та й агітує і своїх колег вступати до найбільшої профспілки гірників та металургів України. Коли їх колектив переходив до нової структури – підприємства «СТАЛЬ УКРАЇНА» - саме завдяки слушним рекомендаціям Вікторії до ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» долучились 35 нових спілчан, які тепер користуються усіма перевагами членства у профспілці. 


«Я людям завжди кажу, що ми живемо у такі часи, коли ти не знаєш, що буде завтра. Якщо щось трапиться у родині, якась трагедія чи біда, ти завжди можеш звернутися до профспілкової організації і тобі допоможуть. Хочеш поїхати оздоровитися, можеш взяти путівку. Профспілка – це добре. Це нехай невелика, але завжди вчасна підтримка, соціальний захист та певна стабільність. У нас прекрасний профспілковий лідер – Наталя Самань. Це людина – сонце, вона завжди посміхається і тримається на позитиві. Вона дійсно на своєму місці і займається своєю справою – допомагає іншим. До неї можна звернутися з будь-яким питанням і отримати допомогу чи пораду», - відзначила Вікторія Яновська. 

люди


 

Юлія КОЗАК, фото Віктора БІЛИКА та надане Вікторією ЯНОВСЬКОЮ