Новини

Випробувана часом кузня кадрів

У цьому році Криворізькому технічному коледжу Національної металургійної академії України виповнюється 55 років. П’ятдесят п’ять років тому він і назву мав іншу, і знаходився в іншому місці. Перші його випускники одержували дипломи хіміко-технологічного технікуму, а заняття проходили у приміщенні, яке було розташоване безпосередньо на території Криворізького коксохімічного заводу.

Багато років минуло з тих пір, як навчальний заклад був виведений із промислової зони підприємства і зараз займає сучасні корпуси по вулиці Степана Тільги, 40. Нині він має назву Криворізький технічний коледж. За свою історію навчальний заклад підготував і видав дипломи близько 12 тисячам фахівців за дев’ятьма спеціальностями.

Історія спеціальності «Енергетичне машинобудування», спеціалізація «Монтаж і обслуговування холодильно-компресорних машин і установок» почалася з часів створення коледжу у 1964 році. За п’ять десятиліть спеціальність мала різні шифри і назви, але спрямування було одне –  наука і техніка про холод. У наш час холод використовують більш ніж у 250 галузях промисловості. Останнім часом дуже широко застосовується кондиціювання повітря, яке неможливе без холодильних установок. За час навчання у коледжі студенти вивчають такі предмети як електротехніка та основи електроніки, холодильну техніку, автоматизацію холодильних машин та установок, холодильну технологію харчових продуктів, технологію одержання продуктів поділу повітря, кондиціювання повітря, охорону праці та інші дисципліни.

Коледж має добре оснащені навчальні лабораторії. Сучасну підготовку з інформаційних технологій студенти отримують в комп’ютерних класах з новітніми ЕОМ, локальними мережами та доступом до Internet. Поряд із теоретичною підготовкою студентів велика увага приділяється і практиці. Навчальним планом передбачені три види практики: навчальна –  слюсарна та механічної обробки металу з отриманням робітничої професії, технологічна за спеціальністю –  з обслуговування та ремонту холодильних установок, переддипломна.

Навчальний процес в коледжі забезпечують висококваліфіковані викладачі загально-освітніх і спеціальних предметів, які роблять все для того, щоб вихованці стали спеціалістами з широким світоглядом і були здатними адаптуватися до жорстких умов конкурентності у різних галузях промисловості.

За п’ять десятиліть навчальний заклад підготував близько 3 тисяч техніків-механіків даної спеціальності, які працювали і працюють у багатьох куточках України та за кордоном. Штатний персонал таких підрозділів як кисневе виробництво і ЦРМО‑3 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на 70% заповнювався випускниками коледжу спеціальності «Енергетичне машинобудування».

Багато випускників залишили про себе гарну згадку в коледжі і встигли досягти певних висот на «Криворіжсталі». Це, зокрема, В. Железняк, який пройшов трудовий шлях від майстра кисневого цеху до заступника головного енергетика, О. Панасюк (від апаратника установки поділу повітря дійшов до начальника кисневого цеху), І. Коваленко, А. Міщенко, С. Ткач та багато інших.

Безумовно, міцні знання випускників навчального закладу зумовлені високим професійним рівнем викладачів. Сьогоднішні досягнення колективу базуються на його багатих і славних традиціях, закладених попередниками. Без самовідданості, безмежної відданості, глибокого патріотизму таких людей, як Є. Перевалов (працював заступником директора з навчальної роботи), В. Васянович (була заступником директора з навчально-виховної роботи), О. Краснощокова, О. Погребна, А. Нікольська, В. Стич, І. Курілко (досвідчені представники виробництва, котрі довгі роки передавали свій професійний досвід молодому поколінню) було б неможливим сьогоднішнє обличчя коледжу.

І особливо радує, що трудова естафета старшого покоління була передана в надійні руки молодшого –  І. Приступі, Н. Руденко, Л. Циганковій (на жаль, рано пішла з життя), Н. Коренюк. Цікаво, що їх вихованці вже встигли досягти певних професійних висот: А. Боровльов (випуск 1995 р.) став заступником начальника з технології кисневого виробництва ПАТ «АМКР», Є. Корж (випуск 2002 р.) –  кандидат технічних наук (трудовий шлях від машиніста компресорних установок до старшого майстра в кисневому виробництві), продовжує працювати інженером з ремонтів на ПАТ «АМКР», Е. Матвєєв (випуск 2008 р.) –  кандидат технічних наук, науковий працівник навчально-наукового інституту холоду, кріотехнологій і екоенергетики Одеської національної академії харчових технологій та багато інших.

Протягом своєї історії коледж був доброю школою підготовки молодших спеціалістів для комбінату «Криворіжсталь», згодом –  ПАТ «АМКР». Роль базового підприємства полягає не тільки в тому, що воно є місцем набуття студентською молоддю практичних навичок під час проходження різних видів практик, а й в тому, що провідні спеціалісти виробництва є постійними гостями й учасниками заходів, що проводяться в коледжі.

 

Випробувана часом кузня кадрів
Випробувана часом кузня кадрів
Підготував Сергій СОЛОВЙОВ, фото надане Криворізьким технічним коледжем