Новини

Виступ Наталі Маринюк, голови ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на акції протесту 29.04.2021

Висловлюю глибоку шану і вдячність усім, хто сьогодні бере участь в акції протесту, відстоюючи своє особисте право і право своїх колег на справедливу оплату праці та належні безпечні умови праці.

Сьогодні ми проводимо чергову акцію протесту на знак незгоди з діями керівництва підприємства, пов'язаними з неналежною оплатою праці працівників, низьким відсотком підвищення заробітної плати працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП “Стіл Сервіс” та ТОВ “Ливарно-механічний завод” та неналежним створенням безпечних умов їхньої праці. 

Дата місце та час проведення акції протесту вибрано невипадково. Сьогодні в будівлі Палацу культури Металургів будуть проходити загальні збори акціонерів ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", а з 9-ї години розпочалася реєстрація акціонерів та їхніх представників. 

Саме тут сьогодні буде прийняте рішення про направлення на виплату дивідендів суми нерозподіленого прибутку ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” в розмірі 9,61 млрд. грн., в тому числі суми всього чистого прибутку, одержаного за результатами фінансово-господарської діяльності підприємства у 2020 році в розмірі 740,9 млн. грн. Дивіденди на одну іменну акцію складуть 2,49 грн. 

Вчора ви отримали інформаційну сторінку від генерального директора та директора департаменту з персоналу, в якій зазначається, що 3 1-го травня набирає чинності підвищення заробітних плат; яке не всі вважають достатнім, але воно було максимальним, що могли запропонувати вказані керівники. 

Цим цинічним твердженням генеральний директор та директор департаменту з персоналу вводять працівників в оману, оскільки підприємство має достатньо фінансових ресурсів для підвищення зарплат всім працівникам на 30% з 01.04.2021. Так, за інформацією, наданою ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» в прес-релізі від 29.03.2021 про фінансові показники за 2020 рік:

- чистий прибуток підприємства за 2020 рік склав 740,9 млн. грн.;

- нерозподілений прибуток минулих років - 30,1 млрд. грн.;

- сумарна дебіторська заборгованість (в тому числі заборгованість за відвантажену продукцію підприємства, яку ще не оплатили покупці) - 21,6 млрд. грн.

Сума, яка сьогодні буде направлена на виплату дивідендів, а саме 9,61 млрд. грн. складає майже 32% загального розміру нерозподіленого прибутку, а на підвищення заробітної плати для 23,5 тисячі працівників заплановано лише 300 млн. грн., що складає всього 1% від суми нерозподіленого прибутку. 

Всім очевидно, наскільки це рішення несправедливе!

Маринюк

Не відповідає дійсності і інформація, викладена в інформаційній сторінці про те, що профспілкові організації, що діють на підприємстві, не бажають вести конструктивний діалог. 

Ми, лідери 9 з 11 профспілкових організацій, що діють на ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” неодноразово письмово зверталися до генерального директора з вимогою провести спільну зустріч з усіма лідерами профспілкових організацій, що діють на підприємстві, та розглянути на цій зустрічі вимоги трудового колективу. Однак, жодної зустрічі з нами з 30.03.2021 генеральний директор не призначив, умисно ухиляючись від переговорів.

У зв’язку з цим звертаюся до генерального директора ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо: 

“Пане Мауро, досить ховатися від представників переважної більшості трудового колективу. Майте сміливість і рішучість провести спільну зустріч з усіма лідерами профспілкових організацій, що діють на підприємстві, та особисто почути від нас думку про Ваше одноособове рішення про підвищення окладів та тарифів працівникам на принизливо низькі 5 відсотків, а також прийняти обґрунтування вимог трудового колективу та задовольнити їх. 

Ви мали сміливість та зухвалість прийняти в односторонньому порядку рішення про підвищення тарифів і окладів на нічим необґрунтовані мізерні 5 відсотків, без погодження з профспілковою стороною, в порушення пунктів 2.20 та 2.25 Колективного договору, ст. 9 Закону України “Про колективні договори і угоди” та ст. 18 Кодексу законів про працю України, згідно з якими положення колективного договору є обов'язковими для роботодавця (власника) або уповноваженого ним органу. Тепер майте гідність визнати свою помилку і виправити її. Тільки сильний керівник здатний відступити, прийняти свою помилку та виправити її.

Проаналізуйте сприятливу економічну ситуацію в гірничо-металургійній галузі та на ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”, яка покращилася завдяки відновленню ринку збуту металопродукції та значному зростанню вартості металопродукції та концентрату. 

Оцініть розміри чистого прибутку від основної виробничої діяльності у ІV кварталі 2020 року та в І кварталі 2021 року та суму нерозподіленого прибутку минулих років, яка навіть після виплати дивідендів за 2020 рік буде складати більше, ніж 20 млрд. грн.

Порівняйте ціни на продукти харчування, товари першої необхідності, комунальні та інші послуги, які тільки за 2020 рік зросли від 15% до 56%, та офіційні індекси інфляції за період з 2019 по теперішній час (в 2019 індекс інфляції був – 4,1%, в 2020 – 5%, і лише за 3 місяці 2021 вже 4,1%) з розміром підвищення окладів та тарифів за 2 роки на 5%.

Обміркуйте розміри фактичної заробітної плати, яку отримують наші працівники. Так, за інформацією департаменту з персоналу середня заробітна плата робітників ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” з урахуванням всіх премій, надбавок, доплат, 13-ї зарплати, після сплати податку з доходів фізичних осіб та військового збору в 2020 році за грейдами склала:

9 грейд — 8 956 грн.;

10 грейд — 10 320 грн.;

11 грейд — 11 414 грн.;

12 грейд — 13 188 грн.;

13 грейд — 14 099 грн. 

І таких робітників 84% від загальної кількості працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Як бачите, їхня середня заробітна плата не дотягує до середньої зарплати в цілому по підприємству (за 2020 рік середня зарплата на підприємстві склала 19 062 грн. до оподаткування або 15 345 грн. після оподаткування). Саме про цю категорію працівників директор департаменту з персоналу говорила, що вони мають зарплату вище, ніж медіана ринку. При цьому зарплата наших робітників, які працюють у важких, шкідливих та небезпечних умовах, порівнювалась департаментом з персоналу з зарплатами працівників, в тому числі цукрових заводів, бетонних заводів, м’ясокомбінатів, «Глобіновських ковбас», паперових заводів, агропромислових та сільськогосподарських підприємств, які не мають жодного відношення до гірничо-металургійної галузі. 
Навіть середня зарплата керівників 14 грейду після оподаткування складає 15 283 грн., що також менше, ніж середня зарплата по підприємству.

Коли Ви, пане Мауро, об'єктивно оціните всі вищезазначені показники і порівняєте їх з сумою, запланованою на підвищення заробітної плати, Ви побачите явну, очевидну несправедливість прийнятого Вами рішення про підвищення окладів та тарифів на 5%, та однозначно переглянете його в сторону збільшення”. 

05.04.2021 ми звернулися до Президента України, як до гаранта додержання Конституції України, обраного волевиявленням жителів Кривого Рогу, у тому числі і нашими працівниками, з проханням втрутитися в конфліктну ситуацію та сприяти підвищенню заробітної плати нашим працівникам на 30% з 01.04.2021. Звертаючись до Президента України, ми послалися на практику вирішення подібних конфліктних ситуацій на підприємствах “АрселорМіттал Флоранж” та “АрселорМіттал Теміртау” та просили пана Президента використати досвід колишнього Президента Франції Франсуа Олланда та колишнього Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, які у подібних проблемних ситуаціях на підприємствах компанії АrcelorMittal в їхніх країнах особисто втрутились у ситуацію та вирішили проблемні питання. Так, з метою забезпечення функціонування підприємства та збереження робочих місць на “АрселорМіттал Флоранж” пан Франсуа Олланд презентував пану Лакшмі Мітталу різні варіанти збереження виробництва та зайнятості працівників, в тому числі і націоналізацію підприємства, що дозволило зберегти виробництво та робочі місця працівників “АрселорМіттал Флоранж”. Пан Нурсултан Назарбаєв також особисто зустрічався з паном Лакшмі Мітталом та переконав останнього в необхідності збереження робочих місць та підвищення заробітної плати працівникам “АрселорМіттал Теміртау”. 

Відповідь на наш лист від Президента України ми до теперішнього часу не отримали.

Маринюк

06.04.2021 Генеральний секретар Глобального союзу IndustriALL Вальтер Санчес підняв це питання на зустрічі з керівництвом штаб-квартири компанії АрселорМіттал.

14.04.2021 відбулася офіційна зустріч Президента України пана Володимира Зеленського та Голови Ради директорів компанії “АрселорМіттал” пана Лакшмі Міттала, за участі генерального директора Мауро Лонгобардо та інших посадових осіб. На зустрічі домовились про впровадження інвестиційної програми “Сталевий мільярд”, спрямованої на екологічну модернізацію та розвиток виробництва сталі в Кривому Розі. Компанія підтвердила готовність завершення цієї програми до кінця 2023 року. 

Наступного дня, 15.04.2021, за результатами зустрічі Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та компанією АрселорМіттал було підписано Меморандум щодо підтримки інвестиційних проектів на період 2022-2032 роки, відповідно до якого компанія готова збільшити свій інвестиційний портфель до суми близько 1 млрд. доларів США на відповідний період, тобто на 10 років.

Звертаю Вашу увагу, що відповідно до прес-релізу ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” на офіційному сайті та публікації щотижневика “Металург” № 14 від 15.04.2021 на зустрічі з Президентом України генеральний директор Мауро Лонгобардо зазначив, що компанія “АрселорМіттал” за 15 років роботи в Україні вклала понад 5 мільярдів доларів США у розвиток виробництва, тобто інвестиції складали в середньому 333,3 млн. доларів США на рік. А на наступні десять років компанія готова збільшити свій інвестиційний портфель до суми близько 1 млрд. доларів США, тобто в середньому інвестувати по 100 млн. доларів США на рік. Як це розуміти? Компанія планує зменшити розмір інвестицій в порівнянні з минулими роками більше ніж в 3 рази? Чи, якщо це додаткові інвестиції, то додатково до якої суми вони плануються? Що це: реальне збільшення інвестицій чи піар-хід? 

При цьому, з офіційних повідомлень не вбачається, що на цих двох зустрічах піднімалося питання підвищення заробітної плати працівникам та інші питання, які турбують трудовий колектив. 

06.04.2021 ми звернулися до міського голови міста Кривого Рогу Костянтина Павлова, як до очільника міста, на території якого знаходяться наші підприємства, з проханням втрутитись в конфліктну ситуацію та сприяти вирішенню питання справедливого підвищення рівня заробітної плати працівникам, як це було публічно зроблено колишнім міським головою Вілкулом Юрієм Григоровичем в період передвиборної компанії в конфліктній ситуації, коли працівники Криворізького залізорудного комбінату у 2020 році вимагали підвищення рівня заробітної плати. 

Ми мотивували своє звернення тим, що з підвищенням заробітної плати на наших підприємствах збільшиться розмір податків та зборів до бюджету та відповідних фондів, що, в свою чергу, дозволить збільшити заробітну плату працівникам бюджетної сфери, пенсії, стипендії, соціальні виплати, інвестиції в охорону здоров'я, медицину, освіту, транспортну і будівельну галузі та надасть можливість отримати додатковий дохід іншим мешканцям міста. 

Однак, 20.04.2021 ми отримали відповідь за підписом заступника міського голови Бєлікова Костянтина, яким нам порекомендували звернутися до Національної служби посередництва і примирення.

Відразу на думку спали події 11.03.2021, коли генеральний директор запропонував найнижчий відсоток підвищення заробітної плати працівникам за 15 років, з моменту придбання паном Лакшмі Мітталом пакету акцій ВАТ “Криворіжсталь”, а саме мізерні 5%, і в цей же самий день генеральний директор Мауро Лонгобардо та мер Кривого Рогу Костянтин Павлов підписали Меморандум про соціальну співпрацю, у рамках якого компанія направить найбільшу за цих же 15 років суму в розмірі 100 млн грн. на виконання проектів міста.

Для порівняння: за 15 років роботи в Україні компанія АрселорМіттал направила на реалізацію проектів у місті Кривому Розі та Дніпропетровській області близько 354 млн. грн.

Як бачите, компанія АрселорМіттал готова направити 1 млрд. доларів США на екомодернізацію виробництва, в результаті якої збільшиться вартість майна власника, а також готова направити 100 млн. грн. на реалізацію проектів міста та на інші проекти, але не готова значно підвищити зарплату працівникам, якими зароблені грошові кошти на реалізацію вищезазначених проектів. 

Оскільки питання справедливого підвищення зарплати до теперішнього часу не вирішено, Генеральний секретар Глобального союзу IndustriALL Вальтер Санчес 20.04.2021 звернувся до Президента України та в своєму зверненні зазначив, що твердо стоїть на позиціях солідарності з ПМГУ та підтримує вимоги профспілки щодо значного підвищення зарплати на 30 відсотків для всіх працівників, з метою досягнення рівня зарплати конкурентних підприємств та покриття інфляції, та закликав пана Президента втрутитись в питання щодо ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» для того, щоб змусити керівництво розпочати справжній соціальний діалог з ПМГУ та іншими профспілками щодо питання значного підвищення зарплати для всіх працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та його дочірніх підприємств. 

Ми, лідери 9 з 11 профспілкових організацій, що діють на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» звернулися до Народних депутатів України, обраних мешканцями Кривого Рогу, в тому числі нашими працівниками, а саме до Олени Криворучкіної, Юрія Корявченкова та Володимира Захарченко, а також до Народного депутата України Михайла Волинця, який є головою Конфедерації вільних профспілок та головою Незалежної профспілки гірників України. Приємно, що ці народні депутати виразили готовність сприяти у вирішені проблемних питань на наших підприємствах. Олена Криворучкіна повідомила, що народні депутати готові надавати допомогу нашим працівникам з питань, де є порушення законодавства з боку керівництва підприємства, особливо порушення норм з охорони праці.

У зв’язку з цим повідомляю Вам, у період з 05.04.2021 по 16.04.2021 проводилась комплексна перевірка ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” Головним управлінням Держпраці у Дніпропетровській області Державної служби України з питань праці (Держпраці), за результатами якої було складено та направлено на підприємство припис № 22/5.8 від 23.04.2021 про усунення виявлених порушень законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду. Зазначеним приписом було зобов'язано генерального директора Мауро Лонгобардо усунути 1190 порушень, в тому числі 1179 порушень з охорони праці. Кількість порушень вражає!

Чим займається директор департаменту з охорони праці, промислової безпеки та екології Жанбек Єсмаханов? Чому за 10 місяців свого керівництва він не провів жодної наради з директорами виробництв, начальниками цехів, керівниками структурних підрозділів, як це робили всі попередні директори департаменту з охорони праці кожної середи з метою надання інформації про всі нещасні випадки в компанії та аналізу їх причин для недопущення аналогічних випадків в майбутньому. Чому директор департаменту з охорони праці особисто практично не виїжджає безпосередньо в цехи та на промислові майданчики, щоб дізнатися про стан справ з охорони праці? Чому не усувають порушення з охорони праці, про які ми (ПО ПМГУ) неодноразово повідомляли і генеральному директору, і директору департаменту з охорони праці, промислової безпеки та екології, починаючи з лютого 2020 року? 

Маринюк

Величезна кількість виявлених Держпраці порушень з охорони праці свідчить про те, що умови праці на підприємстві не відповідають Політиці з охорони праці, затвердженій наказом по підприємству № 1576 від 17.12.2020 та підписаній генеральним директором та директором департаменту з охорони праці, промислової безпеки та екології. 

Зазначена Політика передбачає, що адміністрація підприємства зобов'язується:

- створювати на робочих місцях безпечні умови праці;

- забезпечувати в повному обсязі працівників підприємства засобами індивідуального захисту, спецодягом та спецвзуттям;

- створювати на підприємстві культуру поведінки, при якій небезпечна робота буде зупинена.

Згідно з Політикою з охорони праці кожен працівник у галузі охорони праці та промислової безпеки зобов'язується виконувати всі вимоги нормативних та розпорядчих документів та актів. 

Фактично ж багато працівників знають, що працюють на робочих місцях, де адміністрацією не створені безпечні умови праці, але закривають на це очі, щоб виконати виробниче завдання та отримати зарплату на утримання своєї сім’ї, при цьому наражаючись на небезпеку.

Ми закликаємо всіх працівників дотримуватись норм законодавства з охорони праці та інструкцій з охорони праці. 

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про охорону праці" працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці. За період простою з причин, передбачених цією нормою, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток. 

Згідно зі ст. 153 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. Працівник має право відмовитися від виконання дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, що становить небезпеку для життя чи здоров'я такого працівника або людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

Крім того, кожен працівник повинен обов’язково знати інструкції з охорони праці за професією або видом робіт які він виконує, дотримуватися їхніх вимог під час виконання виробничих завдань. 

Кожна така інструкція містить пункт, який передбачає, що при виникненні несправності і порушення вимог з охорони праці та пожежної безпеки необхідно повідомити безпосереднього керівника та не приступати до роботи до усунення таких несправностей, порушень та небезпечних ситуацій.

Представники 10 з 11 профспілкових організацій, що діють на підприємстві, готові надавати правову допомогу працівникам, які припинять виконання робіт при виникненні виробничої ситуації, передбаченої ст. 6 Закону України “Про охорону праці”, ст. 153 Кодексу Законів про працю України, інструкціями з охорони праці та пожежної безпеки, з метою правильного оформлення документів. 

Якщо генеральний директор розуміє, які наслідки настануть, коли всі працівники одночасно під час виконання виробничих завдань будуть дотримуватися норм Закону України “Про охорону праці”, Кодексу Законів про працю України, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, в тому числі законно припиняти виконання робіт до усунення порушень з охорони праці зі збереженням середнього заробітку за період простою на підставі ст. 6 Закону України “Про охорону праці”, ст. 153 Кодексу Законів про працю України та інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки за професіями або видами робіт, то він терміново призначить зустріч лідерам профспілок, розгляне вимоги трудового колективу та задовольнить їх.

Якщо ж генеральний директор не розуміє цих наслідків, то відповідати він буде разом з директором департаменту з персоналу та директором департаменту з охорони праці, промислової безпеки та екології перед Наглядовою радою та власником підприємства.

Бережіть себе! Поважайте себе та свою працю! Ніколи не здавайтесь! Разом ми доб'ємося виконання вимог трудового колективу, в тому числі значного підвищення зарплат всім працівникам та безпечних умов праці! 

Резолюція акції протесту трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» від 29-04-2021 року.