Новини

Зарплати працівників мають бути справедливими!

30-го березня поточного року сотні працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод», відгукнувшись на заклик Первинної організації Профспілки металургів та гірників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», вийшли на акцію протесту до стели біля «ковша» на вулиці Криворіжсталі, 1.

Ація протесту

Голова ПО ПМГУ Наталя Маринюк, звернувшись до присутніх людей, перш за все, закликала всіх дотримуватися заходів безпеки, тобто бути у захисних масках та знаходитись на безпечний відстані один від одного, на виконання вимог Криворізької міської комісії з питань техногенно-­екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при виконкомі міської ради від 24‑го березня поточного року.

Далі Наталя Маринюк відзначила, що акція проводиться за рішенням колегіального органу – профкому ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на знак незгоди з діями керівництва підприємства, пов’язаними з неналежною оплатою праці працівників та низьким відсотком підвищення окладів та тарифів, встановленим в односторонньому порядку керівництвом підприємства без погодження з профспілковою стороною.

В акції взяли участь голова ПМГУ Олександр Рябко та представники апарату Центральної Ради ПМГУ, голова Криворізької міської організації ПМГУ Анатолій Макаренко та представники апарату міської організації ПМГУ, голови та представники переважної більшості профспілкових організацій, що діють на підприємстві, – Юрій Самойлов, Євген Галинський, Ігор Токовенко, Михайло Толмаченко, Сергій Домбровський, Сергій Гапон, Володимир Запорожець, Павло Бардашев.

Щоб підтримати протестуючих працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-­механічний завод», в акції взяли солідарну участь колеги з інших підприємств галузі: комбінату «Азовсталь» з Маріуполя, Покровського ГЗК з міста Покров (колишнє Орджонікідзе), Інгулецького ГЗК та Криворізького залізорудного комбінату. На акції також були присутні представники багатьох ЗМІ.

Акция протеста

Чимало профспілкових організацій та профоб’єднань, у тому числі і міжнародних, висловили солідарну підтримку діям ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», надіславши листи на її адресу.

Наталя Маринюк проінформувала присутніх, що на акцію були заздалегідь офіційно запрошені генеральний директор підприємства Мауро Лонгобардо та директор департаменту з персоналу Юлія Чермазович з метою надання працівникам пояснень та відповідей стосовно ситуації з підвищенням зарплати. Але напередодні акції керівництво ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» зі свого боку запросило представників профспілок на зустріч до Палацу культури металургів, причому, у той же час, у який мала відбуватись акція. У ПО ПМГУ це розцінили як неповагу до працівників, які чекали керівників та хотіли поспілкуватись з ними.

На акції не були присутні, не підтримали та не підписали прийняту її учасниками резолюцію з вимогами до генерального директора підприємства голови двох профспілкових організацій, що діють на підприємстві, зокрема, С. Іванченко (НППО ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») та Є. Баннов (ППО «Територія захисту»).

Голова ПО ПМГУ Наталя Маринюк у своєму виступі перед учасниками акції розповіла про дії ПО ПМГУ, спрямовані на відстоювання права працівників на справедливий рівень оплати праці, які передували акції, аргументувала необхідність значно більшого підвищення зарплати, ніж 5% оголошені керівництвом ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Голова ПМГУ Олександр Рябко, виступивши перед присутніми, наголосив, що вимоги трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-­механічний завод» щодо суттєвого підвищення зарплати є цілком справедливими, тому що ці підприємства, на жаль, не можна назвати лідерами у гірничо-­металургійній галузі нашої країни за рівнем оплати праці. Тому Центральна Рада ПМГУ та трудові колективи інших підприємств ГМК України повністю підтримують працівників у їхній боротьбі за свої права. Мають вони підтримку і на міжнародному рівні, про що свідчать відповідні звернення та заяви, які надходять від глобальних профспілок.

На закінчення своєї промови Олександр Рябко висловив тверде переконання, що акція протесту, на яку вийшли арселорівці, дасть поштовх для вирішення дуже актуальної проблеми, пов’язаної з оплатою праці, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Акция протестаАкция протестаАкция протеста

Голова Криворізької міської організації ПМГУ Анатолій Макаренко, звертаючись до учасників акції протесту, відзначив, що працівники підприємства зібрались, щоб висловити обурення принизливим ставленням керівництва ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» до людей праці. Анатолій Макаренко також підкреслив, що у нашому місті є великі промислові підприємства, які ведуть набагато більш соціально спрямовану політику. Наприклад, з першого січня цього року компанія DCH, якій належить рудник «Суха Балка», без широкого розголосу, підвищила рівень зарплати своїм працівникам, і цьому не передували ані важкі перемовини, ані мітинги. На ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» вже не вперше виникають конфлікти, що супроводжуються протестами працівників через невиконання соціальних зобов’язань компанії або небажання адміністрації підприємства підвищувати заробітну платню. Проте за усі 15 років, що компанія ArcelorMittal працює в Україні, ще ніколи робітникам не пропонували такого низького підвищення рівня заробітної плати, як сьогодні – лише на 5%. Хоча у компанії є нерозподілений прибуток, і вимоги працівників щодо суттєвого підвищення оплати їхньої праці є абсолютно справедливими. Тому протестну акцію робітників підприємства підтримали міжнародні профспілкові організації.

Голова Незалежної профспілки гірників України ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юрій Самойлов підкреслив, що у заході беруть участь не лише представники ПМГУ, а також члени інших профспілкових організацій підприємства. На ПАТ «АМКР» наразі діють одинадцять профспілок, і представники більшості з них приєднались до акції, організованої ПМГУ (на жаль, не усі). Ці профспілки цілком підтримують вимоги трудового колективу щодо підвищення зарплати, вважають їх справедливими і обґрунтованими. Значна кількість працівників, що приєдналась до заходу, свідчить про те, що підвищення заробітної плати є для них нагальною потребою. Але, на жаль, генеральний директор підприємства, знаючи про цей захід, не прийшов до людей, а залишив територію підприємства разом з так званою «переговорною групою».

Акция протестаАкция протестаАкция протеста

Голова Дніпровської обласної організації Всеукраїнська професійна спілка «Свобода праці» Ігор Токовенко наголосив на тому, що сучасний рівень зарплат на підприємстві не дозволяє задовольнити базові потреби працівників – належним чином забезпечувати себе та власні сім’ї, – хоча саме працею цих людей створюється мільярдні прибутки. Тому ті, хто забезпечують статки власників підприємства та його топ-менеджерів, заслуговують на справедливу оплату праці. Ігор Токовенко відзначив також, що акцію протесту організувала ПМГУ – найбільша профспілка підприємства і галузі, і це має важливе значення, тому що у ПМГУ є можливість ініціювати вирішення конфлікту на рівні металургійної галузі. Представники профспілки «Свобода праці» проаналізували публічну звітність підприємства, і зробили висновок, що дві третини продукції, що виробляється працею робітників ПАТ «АМКР», з ризиком для їхнього здоров’я і життя, продається через офшорні «прокладки», за значно нижчою ціною, ніж та сама продукція надходить кінцевому споживачеві. Тому підвищення зарплат є абсолютно можливим.

Заступник голови Криворізької міської профспілки працівників промисловості ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Віктор Маслюк у короткій промові подякував усім, хто знайшов можливість прийти на мітинг у вільний від роботи час: після трудової зміни, у вихідний день, і підкреслив, що ці працівники спроможні домогтися гідного рівня оплати праці, бо кожна профспілка – це у першу чергу її члени, кожен робітник.

Голова ППО Незалежна профспілка Криворіжжя ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Сергій Гапон відзначив, що трудовий колектив не потребує подачок у розмірі 5%, а хоче отримати належне – те, що заробив. На жаль, на нашому підприємстві складова фонду оплати праці ніколи не перевищувала 8% від собівартості продукції. Профспілкові лідери вважають за доцільне звертатись з вимогою про підвищення частки, яка виділяється на оплату праці від собівартості продукції, мінімум до 15%. Робітники ж підприємства мають підтримати профспілки, не стояти осторонь, єднатись, бо це запорука перемоги.

Підтримати робітників ПАТ «АМКР» приїхав з Києва представник Громадської організації «Соціальний Рух» Віталій Дудін. Ця громадська організація при необхідності бере участь у судових засіданнях, організовує пікети, за кордоном залучає до аналогічних заходів місцеві громадські організації, і таким чином про проблеми наших працівників дізнаються у країнах Європи та США. Віталій Дудін закликав не вірити у міф про «добрий капіталізм», а усвідомити, що сьогодні рівень зарплат українців занизький, і лише спільна боротьба і солідарність можуть забезпечити базові потреби робітників. Для того ж, щоб перемогти, потрібно діяти в рамках закону, а також заручитись підтримкою суспільства.

Акция протестаАкция протестаАкция протеста

Голова первинної організації Профспілки металургів і гірників України Наталя Маринюк, завершуючи мітинг, зачитала текст резолюції. Після її затвердження учасниками мітингу цей документ підписали представники профспілкових організацій, що приєднались до ініціативи ПМГУ. Завершився захід ходою до адміністративної будівлі управління підприємства, де Наталя Маринюк передала резолюцію до канцелярії ПАТ «АМКР». Керівництво підприємства повинно провести переговори з профспілковою стороною та надати відповідь на вимоги, зазначені у резолюції, в строк до 9 квітня 2021 року.

Віктор БІЛИК, Аліна ДОЦЕНКО. Фото Віктора БІЛИКА