Новини

Жовто-блакитні прапори у Берліні

Сьогодні у Берліні розпочався Конгрес Європейської конфедерації профспілок, присвячений 50-річчю з дня заснування організації. Вперше Україна бере участь у Конгресі як повноправний член. Нашу країну в Німеччині представляє делегація з дев’яти осіб. Делегатом Конгресу обрана й єдина представниця первинної організації -  голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк. люди


Робота 15-го Конгресу Європейської конфедерації профспілок буде тривати декілька днів – з 23 по 26 травня. Масштаб події вражає: сотні делегатів, спостерігачів і гостей сьогодні прибули до столиці Німеччини, щоб взяти участь у заході. Серед запрошених і українська делегація, яку можна одразу помітити у залі за символічними жовто-блакитними худі.  


Як зазначила голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», показово, що в той час, як наша країна ще тільки на шляху до Євроінтеграції, національні об’єднання профспілок вже є повноправними членами Європейської спільноти. 


«Мені, як делегату конгресу Європейської конфедерації профспілок, випала велика честь голосувати за історичне рішення про ратифікацію вступу до ЄКП всеукраїнських об’єднань профспілок: Федерації профспілок України та Конфедераціі вільних профспілок України. Приємно, що нас визнають, нам надають слово, і ось сьогодні, у перший день роботи Конгресу, у інших делегацій буде час висловити підтримку Україні», - відзначила  Наталя Маринюк. 

люди

 


Президент ЄКП Лаурент Бергер  привітав українські профспілки та сказав: «Ми пишаємося Вашою мужністю і вітаємо Вас з ратифікацією до ЄКП. Це Ваш дім!». 


У роботі Конгресу ЄКП взяли участь Олаф Шольц - Федеральний канцлер Федеративної республіки Німеччини, Кай Вагнер - міський голова Берліну, представники Парламенту Німеччини та Європейського Парламенту, представники різних політичних партій. 

люди


Олаф Шольц розпочав свій виступ з того, що «профспілковий рух - є основою суспільства. Профспілки відіграють важливу роль в соціальному партнерстві. ЄКП бореться за основні права людей. Завдяки діяльності профспілок, що входять до складу ЄКП, підписані тисячі колективних договорів. 50 років тому в Брюсселі 17 профспілок створили ЄКП, а зараз в ЄКП профспілок в 5 разів більше. Колективні переговори - справедливий процес для всіх працівників. Ваша єдність - це Ваша сила! Ми повністю підтримуємо Україну політично, економічно, надаємо гуманітарну та воєнну допомогу. Україна є частиною Європи і ми будемо робити все можливе для підтримки України». 


Кай Вагнер сказав, що ЄКП - найбільша і найпотужніша організація в Європі, яка завжди захищала права працівників та невпинно працює над забезпеченням більш демократичного суспільства. Міський голова також говорив про спільну роботу з профспілками для забезпечення належних робочих місць, економічної і екологічної трансформації. В своїй промові Кай Вагнер наголосив на необхідності підтримки України і українських людей. 


В Конгресі ЄКП взяли участь 491 делегатів, в тому числі 248 жінок і 243 чоловіків. 


Президент ЄКП Лаурент Бергер  сказав: «Через 50  років ми досягли гендерної рівності!». Це вперше коли на конгресі ЄКП жінок більше, ніж чоловіків. 60% делегацій виконали умову про участь в конгресі молоді до 35 років. 79 делегатів або 16% делегатів віком до 35 років. На минулому конгресі було лише 10% молоді серед делегатів.