Новини

Звернення до керівництва держави

Звернення XIII звітно-виборчої конференції Криворізької міської організації профспілки металургів і гірників України до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України


Професійні спілки протягом останніх років боролися за прийняття нового Трудового кодексу. Головним завданням було створити закон, який відповідав би сучасним вимогам економіки країни, світовим та європейським нормам і стандартам, який зміцнював би гарантії трудящих у соціально – трудових відносинах із роботодавцем та створював умови для швидкого розвитку бізнесу, залучення інвестицій та створення нових робочих місць в Україні.

 

Ми усвідомлюємо необхідність якомога скорішого осучаснення норм трудового законодавства, розуміємо, що від швидкості вирішення даного питання залежить подальший економічний розвиток країни.

 

На жаль, наразі відбуваються події, що можуть спричинити руйнацію систем забезпечення та гарантій трудових прав в Україні. Професійні спілки усунені від можливості впливати на процес розробки нового проєкту Трудового кодексу. Склалась ситуація, за якої навіть не будуть розглядатись пропозиції та зауваження профспілок щодо проєкту Трудового кодексу.

 

Аналізуючи заяви відповідальних осіб щодо проєкту Трудового кодексу, можна зробити висновок, що він розробляється на принципах дискримінації та звуження прав найманого працівника, лібералізації відносин у сфері трудового права в бік спрощення всіх процесів на користь роботодавця, мінімізації ролі професійних спілок, зменшення або ліквідації соціальних норм та гарантій працівників.

 

Така ситуація вже сьогодні призводить до соціальної напруги у суспільстві, занепокоєння та навіть обурення найманих працівників стосовно майбутніх змін в законодавстві.

 

Вимагаємо:

 

  • Залучити професійні спілки до процесу розробки нового проєкту Трудового кодексу України.
  • Створити умови для широкого обговорення процесу розробки та норм нової редакції Трудового кодексу із професійними спілками, експертним середовищем, громадськими організаціями та суспільством.
  • При розробці нової редакції Трудового кодексу дотримуватись Конституції України та принципу не звуження прав та гарантій найманого працівника.
  • У разі неприйняття вимог профспілкової сторони ми залишаємо за собою право відстоювати свою точку зору всіма законними дозволеними способами.