Новини

Звернення на адресу Президента України, ВР України, Кабінету Міністрів України 

Президенту України пану Зеленському Володимиру Олександровичу
Верховній Раді України
Кабінету Міністрів України
Раді національної безпеки та оборони України

На ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» склалася критична ситуація, викликана неналежною оплатою праці та небезпечними умовами праці працівників.

Відповідно до п. 2.25 колективного договору ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» перегляд в сторону збільшення рівня заробітної плати на підприємстві здійснюється щорічно індивідуально за результатами роботи за рік в межах фонду, встановленого з урахуванням фінансово-економічних та виробничих показників роботи підприємства, згідно з домовленістю та погодженням з профспілковою стороною.

19 березня 2021 року в офіційному прес-релізі ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» було оголошено «про підвищення з 1 травня 2021 року окладів всім його співробітникам і працівникам дочірніх підприємств на 5%». Це перше підняття зарплати за останні два роки. Зазначене рішення було прийнято керівництвом в односторонньому порядку, без погодження з профспілковою стороною, що є грубим порушенням умов Колективного договору та норм законодавства України.

Питання підвищення рівня заробітної плати є вкрай важливим для кожного працівника у зв’язку з підвищенням розмірів комунальних платежів, тарифів на енергоносії та опалення, ростом цін на продукти харчування та товари першої необхідності. Необхідність збільшення відсотка підвищення заробітної плати продиктоване також постійним ростом інфляції в країні. Так, рівень офіційної інфляції в Україні тільки за січень-березень 2021 року склав вже 4,1%, проти 5% за весь 2020 рік. Працівники, які важко працюють у небезпечних та шкідливих умовах праці, продовжують отримувати заробітну плату, яка ледве покриває їх витрати на мінімально необхідні потреби, не дозволяє повністю відновлювати свої сили та утримувати їхні сім’ї.

Профспілкова сторона неодноразово доводила до керівництва підприємства резерви, які вона вбачає для підвищення заробітної плати на 30%. Це: зростання з IV кварталу 2020 обсягів виробництва та реалізації продукції; наявність 30,1 млрд.грн. нерозподіленого прибутку минулих років та отримання у 2020 році чистого фінансового прибутку у розмірі 0,74 млрд.грн.; вихід основних виробничих потужностей на проектні показники; суттєве зростання цін на металопродукцію та концентрат; пожвавлення ринку збуту металопродукції; зростання курсу іноземної валюти, за яку реалізується 80% продукції підприємства.

Однак, трудові колективи не були почуті та 30.03.2021 вийщли на мирну акцію протесту, на якій заявили про своє обурення та висунули вимоги до роботодавця. Відсутність дій керівництва підприємства щодо вирішення вимог трудових колективів, викладених у Резолюції акції протесту від 30.03.2021, призвели до проведення ще двох акцій протесту – 22.04.2021 та 29.04.2021.

З наявних у ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» 30,1 млрд.грн. нерозподіленого прибутку минулих років та згідно з рішенням річних зборів акціонерів, які відбулися саме під час останньої акції протесту 29.04. 2021, на виплату дивідендів акціонерам товариства буде направлено 9,6 млрд. грн. з розрахунку 2,49 грн. за одну просту акцію. Ця сума дорівнює 32 відсоткам загального розміру нерозподіленого прибутку, значна частина якої буде перерахована саме власнику компанії, який володіє 95,1283% загального пакету акцій підприємства, а це близько 9,1 млрд.грн. При цьому, на підвищення заробітної плати для 23,5 тисячі працівників буде спрямовано лише 300 млн. грн., що дорівнює 1% загального розміру нерозподіленого прибутку. Слід зазначити, що навіть після виплати такої значної суми дивідендів у власника залишиться ще 20,5 млрд. грн. нерозподіленого прибутку минулих років, що свідчить про наявність ресурсу для суттєвого підняття рівня заробітної плати найманим працівникам.

Генеральний директор та директор департаменту з персоналу відкрито проігнорували запрошення на акції протесту та ні разу не вийшли до працівників. До теперішнього часу генеральний директор не призначив жодної спільної зустрічі з лідерами профспілок, насамперед з питання неналежної оплати праці працівників, та неналежних умов їхньої праці. Станом на 07.05.2021 року рішення про 5% підвищення окладів не переглянуто, вимоги трудових колективів, викладені у Резолюціях акцій протесту 30.03.2021, 22.04.2021 та 29.04.2021, не виконані.

Листом № ПК‑175 від 05.04.2021 ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» вже зверталася на адресу Президента України з проханням у сприянні вирішення викладеної вище ситуації, однак до теперішнього часу відповідь не надходила.

Крім цього, 20.04.2021 Генеральний секретар Глобального союзу IndustriALL Вальтер Санчес, який представляє інтереси більше 50 мільйонів працівників гірничої, енергетичної та виробничої галузей з більше 140 країн, включаючи Україну, також звертався особисто до Президента України та закликав його втрутитися в конфлікт на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з приводу неприйнятно низького рівня підвищення зарплати, одноосібно прийнятого керівництвом компанії з 01.05.2021, та змусити керівництво компанії розпочати справжній соціальний діалог з Профспілкою трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, афілійованою організацією IndustriALL, та іншими профспілками з актуального питання щодо рівня збільшення заробітної плати для працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та його дочірніх підприємств: ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод».

Через низький рівень оплати праці підприємство продовжує втрачати висококваліфікованих працівників з багаторічним досвідом роботи, які переходять працювати на підприємства-конкуренти з вищим рівнем заробітної плати або виїжджати за кордон на заробітки. Внаслідок неукомплектованості штату практично у всіх структурних підрозділах підприємств зростає інтенсивність праці, що призводить до збільшення кількості нещасних випадків на виробництві. Так, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» в 2018 році було 22 нещасних випадки, а в 2020 році – 33, тобто на 50% більше.

Умови праці на підприємстві не відповідають Політиці з охорони праці, затвердженій наказом по підприємству № 1576 від 17.12.2020. Це підтверджується приписом Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Державної служби України з питань праці (Держпраці) № 22/5.8 від 23.04.2021 про усунення виявлених порушень законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду за результатами комплексної перевірки ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у період з 05.04.2021 по 16.04.2021. Зазначеним приписом було зобов’язано генерального директора Мауро Лонгобардо усунути 1190 порушень, в тому числі 1179 порушень з охорони праці.

Обов’язком власника підприємства є створення безпечних умов праці для найманих працівників, а обов’язоком працівників під час виконання виробничих завдань – дотримання норм Закону України «Про охорону праці», Кодексу Законів про працю України, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки. Зважаючи на наявність значної кількості порушень норм з охорони праці та пожежної безпеки на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», вважаємо за необхідне попередити державні органи щодо можливих вкрай негативних наслідків, які можуть виникнути в результаті дотримання персоналом всіх вимог з охорони праці та пожежної безпеки під час виконання ними виробничих завдань, а саме внаслідок законного припинення працівниками виконання робіт до усунення порушень з охорони праці.

Зважаючи на те, що ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» є підприємством з повним виробничим циклом, виконання персоналом своїх виробничих завдань точно у відповідності з вимогами законодавства України з охорони праці та пожежної безпеки може призвести до зупинки окремих дільниць або структурних підрозділів, а в подальшому і всього підприємства, і призвести до вкрай негативних наслідків.

На підставі викладеного вище, просимо Вас, шановний пане Президенте та шановні керівники державних органів влади України, втрутитися в критичну ситуацію та спонукати керівництво ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» розпочати справжній соціальний діалог з профспілками, що діють на підприємствах, та вирішити питання суттєвого підвищення зарплати всім працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» та забезпечення роботодавцем безпечних умов праці на вказаних підприємствах.

Очікуємо ваших швидких дій та сприяння у вирішенні піднятих питань.