Новини

Зарплата в ГМК потребує збільшення!

11 лютого у Дніпрі відбулося засідання Президії Центральної ради Профспілки металургів і гірників України, на якому серед іншого значну увагу приділили питанню підвищення рівня заробітної плати на підприємствах ГМК України.

ГМК

Присутня на засіданні Голова первинної організації ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк, яка є членом Президії ЦР, акцентувала увагу на факті недостатнього рівня заробітної плати в галузі та низьких темпів її зростання, які призвели до падіння рівня життя трудящих, а також наголосила на необхідності закликати роботодавців у найкоротший строк прийняти рішення про підвищення заробітної плати. З цього приводу Президія вирішила звернутися з офіційним листом до роботодавців, а також підтримала пропозицію Голови ПМГУ Олександра Рябка запросити роботодавців до прямого діалогу з метою перегляду політики щодо заробітної плати.

З подібною ініціативою напередодні засідання до Президії звертались також представники профспілкових організацій інших підприємств, тому пропозиція Наталії Маринюк запросити роботодавців до діалогу отримала підтримку від усіх членів Президії.

15 лютого Профспілка металургів і гірників України надіслала відкритого листа за підписом Олександра Рябка на адресу голови Федерації металургів України Сергія Біленького та директорів провідних підприємств ГМК, у якому викладений аналіз ситуації та висунута пропозиція розпочати двосторонні консультації за участі представників підприємств щодо підвищення рівня заробітної плати працівників гірничо-­металургійного комплексу України.

У листі зазначається, що економічна криза, пов’язана з пандемією COVID‑19, суттєво вплинула на всі галузі економіки України. Але навіть при таких умовах влада з метою поліпшення якості життя громадян з 1 січня 2021 року підвищила розмір мінімальної заробітної плати до 6000 грн, а з 1 грудня 2021 він зросте до 6500 грн. Також протягом 2020 року відбулося зростання фактичного прожиткового мінімуму з 4864 грн до 5112 грн, індекс споживчих цін склав 105,0% (у відношенні грудень 2020 до грудня 2019). Статистика показує, що в минулому році середня заробітна плата в Україні зросла в цілому по економіці на 10,4%, у промисловості – на 8,2%.

Щодо ГМК, то в межах цих показників знаходиться лише динаміка зростання зарплати на підприємствах з видобутку металевих руд – 9,9%. Інші виробництва в цьому напрямку значно відстають. На підприємствах з вироблення коксу та коксопродуктів середня зарплата зросла на 5,0%, у металургійному виробництві – на 3,1% (в т. ч. на підприємствах чорної металургії збільшилася на 3,3%, а на підприємствах з виробництва труб та з виробництва дорогоцінних і кольорових металів знизилася на 0,1% и 1,6%). І це при тому, що Галузевою угодою ГМК України передбачено щорічне зростання середньої заробітної плати не менш ніж на 18 відсотків.

Таким чином, політика заробітної плати на підприємствах галузі, як підсумовується у листі, потребує суттєвого перегляду з метою її підвищення на базі справедливого врахування складності та важких умов праці працівників ГМК, а також високих вимог до рівня їхньої кваліфікації.