Новини

Резолюція акції протесту трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» від 30-03-2021

Резолюция

м. Кривий Ріг, 30 березня 2021

Учасники акції протесту заявляють свою рішучу незгоду з діями керівництва підприємства, пов'язаними з неналежною оплатою праці працівників та прийнятим в односторонньому порядку без погодження з профспілковою стороною, низьким відсотком підняття окладів та тарифів працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод».

Незважаючи на вимоги Первинної організації профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», 19 березня 2021 року в офіційному прес-релізі ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» було оголошено: «З 1 травня відбудеться підвищення окладів всім його співробітникам і працівникам дочірніх підприємств на 5%. Крім того, заплановано диференційне підвищення окладів для тих категорій працівників, заробітна плата яких є нижчою за медіану ринку...».

Питання підвищення рівня заробітної плати є вкрай важливим для кожного працівника та щодня підіймається в трудових колективах підрозділів. Останнє підвищення заробітної плати на підприємстві відбулося майже два роки тому – з 01.05.2019. З того часу значно підвищилися розміри комунальних платежів, тарифи на енергоносії та опалення, зросли ціни на продукти харчування та товари першої необхідності.

Для підвищення рівня заробітної плати є наступні об'єктивні підстави та ресурси:

– зростання з IV кварталу 2020 року обсягів виробництва та реалізації продукції підприємства;

– отримання підприємством прибутку від здійснення основної операційної діяльності у 2020 році та наявність нерозподіленого прибутку минулих років;

– вихід основних виробничих потужностей (відділення безперервного розливання сталі, машини безперервного розливання заготовки) на проектні показники;

– суттєве зростання цін на металопродукцію та концентрат;

– пожвавлення ринку збуту металопродукції;

– зростання курсу іноземної валюти, за яку продукція підприємства реалізується на експорт.

Через низький рівень оплати праці підприємства втрачають висококваліфікованих працівників з багаторічним досвідом роботи, які переходять працювати на підприємства-конкуренти з вищим рівнем заробітної плати. Практично в усіх структурних підрозділах підприємств неукомплектований штат працівників, основною причиною чого є низький рівень заробітної плати за роботу у важких та шкідливих умовах праці. Внаслідок неукомплектованості штату зростає інтенсивність праці, що призводить до ризику збільшення кількості нещасних випадків на виробництві. Так, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» в 2018 році було 22 нещасних випадки, а в 2020 році – 33, тобто на 50 % більше. 

Враховуючи викладене вище, вимагаємо від Генерального директора ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо:

1. Підвищити з 01.04.2021 всім працівникам ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» оклади та тарифи на 30 %, про що підписати відповідні накази у строк не пізніше 09.04.2021, попередньо погодивши їх з профспілковою стороною.

2. Укомплектувати штат працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод» та припинити політику скорочення робочих місць і зниження численності працівників вказаних підприємств.

3. Задовольнити подання про розірвання трудового договору з директором департаменту з персоналу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» – Чермазович Юлією Олександрівною за порушення нею законодавства про працю, про колективні договори і угоди, Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Закону України «Про соціальний діалог в Україні», норм міжнародних конвенцій та свідоме ігнорування інтересів і вимог трудового колективу.

4. Прийняти і виконати у найкоротший термін комплексні заходи з покращення умов праці на робочих місцях, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань.

5. Поновити роботу всіх соціальних об'єктів, що знаходяться на балансі ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ПП «Стіл Сервіс», і забезпечити їх діяльність з дотриманням вимог чинного законодавства України.

6. Відповідь на зазначені вимоги трудового колективу направити на адресу ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у строк до 09.04.2021 року.

7. Направити листа Президенту України щодо сприяння вирішення конфліктної ситуації на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод».

Від імені учасників акції протесту трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПП «Стіл Сервіс» та ТОВ «Ливарно-механічний завод»

Підписи
 

СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: