Новини

Виступ голови ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталі Маринюк на акції протесту 30.03.2021

Маринюк

19 березня 2021 року керівництвом ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»  було оголошено, що з 1 травня відбудеться підвищення окладів всім співробітникам і працівникам дочірніх підприємств на 5% та заплановано диференційне підвищення окладів для тих категорій працівників, заробітна плата яких є нижчою за медіану ринку.

Це вперше за 15 років, з 2005 року, коли власником підприємства став пан Лакшмі Міттал, керівництвом підприємства оголошений такий необґрунтовано низький відсоток підвищення заробітної плати, прийнятий в односторонньому порядку, без погодження з профспілковою стороною, чим допущено грубе порушення умов колективного договору, які є обов’язковими для роботодавця, та норм законодавства України.

Крім того, вищевказане рішення було оголошене свідомо, демонстративно, зухвало перед самим початком спільної зустрічі представників Федерації металургів України та Профспілки металургів і гірників України, на якій розглядалося питання підвищення розмірів заробітних плат на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України в 2021 році. Тим самим керівництво ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» проявило неповагу як до працівників та Профспілки металургів і гірників України, так і до інших роботодавців, які входять до складу Федерації металургів України.

Це рішення обурило трудовий колектив! Люди терпляче чекали підвищення заробітної плати майже 2 роки з 01.05.2019, з розумінням ставилися до проблем роботодавця, пов’язаними з COVID-19. І що отримали в результаті? Щиру вдячність за вашу роботу у розмірі 5%?

ПМГУ категорично не згодна з таким мізерним відсотком підвищення заробітної плати, вважає його несправедливим та свідомо заниженим при наявності фінансової можливості підприємства, отриманій завдяки важкій праці людей.

Відповідно до умов колективного договору ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" збільшення заробітної плати повинно здійснюватися щорічно, з урахуванням фінансово-економічних та виробничих показників роботи підприємства, згідно з домовленістю та погодженням з профспілковою стороною.

Середній відсоток підвищення заробітної плати повинен визначатися в IV кварталі поточного року на наступний рік.

З вересня 2020 року ПМГУ 7 разів письмово зверталася до генерального директора Мауро Лонгобардо з питання підвищення заробітної плати працівникам та наполягала на прискоренні переговорів. 

З жовтня 2020 року було проведено десятки зустрічей представників ПМГУ з керівництвом підприємства з цього питання.

Однак, впродовж майже пів року керівництво підприємства умисно затягувало переговорний процес, щоб віддалити дату підвищення окладів і тарифів на якомога пізніший термін. Це підтверджується і тим, що згідно з рішенням, прийнятим в березні, оклади планують підняти аж з 1 травня.

Домовленість про диференційне підвищення заробітної плати працівникам була досягнута на зустрічі з генеральним директором ще 19 січня, а відсотки підвищення окладів були вперше названі директором департаменту з персоналу лише 24 лютого. Юлія Чермазович запропонувала: 

підвищити оклади лише керівникам від 14 по 20 грейд на розмір від 10 до 40%, в зв’язку з тим, що вони мають зарплату нижче, ніж на ринку праці,  а робітникам по 13 грейд включно, які, на думку директора департаменту з персоналу, мають вищу зарплату, ніж медіана ринку праці, підвищити оклади на 0%! Пропозиція звучала саме так — підвищити оклади на 0%, оскільки директор департаменту з персоналу вважає, що диференційоване підвищення заробітної плати означає від 0 до якогось значення.  Ви всі пам'ятаєте, як відбувалося  диференційоване підняття окладів та тарифів у 2017 році – від 13 до 70 відсотків, у 2018 році – з 01.05.2018 – від 5 до 25 відсотків, а з 01.10.2018 – всім на 10%, в 2019 році – від 10 до 20 відсотків.

Ви розумієте, яке обурення у нас викликала пропозиція директора департаменту з персоналу в частині залишення 19 605 працівників або 84% персоналу взагалі без підвищення зарплат.

Як так сталося, що у цієї категорії працівників зарплата вище медіани ринку? Це сталося тому, що директором департаменту з персоналу свідомо неправильно зроблено аналіз та порівняння заробітних плат наших працівників з заниженою медіаною ринку, оскільки порівнювалися зарплати працівників не тільки підприємств гірничо-металургійної галузі, а і інших підприємств, що відносяться до целюлозно-паперової, м'ясо-молочної, харчової, паливно-енергетичної та інших галузей промисловості (загалом 50 підприємств промисловості України), на яких інші умови праці та заробітна плата суттєво нижча.

2 березня 2021 року на засіданні профкому ПО ПМГУ директор департаменту з персоналу повторила свою пропозицію про підвищення окладів лише працівникам від 14 по 20 грейд. 

Профком підтримав пропозицію щодо підвищення окладів працівникам, розмір заробітної плати яких значно нижче, ніж розмір оплати праці аналогічних професій та посад на інших підприємствах галузі, але виключно з одночасним підняттям рівня заробітної плати всім працівникам, та прийняв рішення про направлення відкритого звернення керівникам компанії, яке ви бачили в соцмережах, з вимогою терміново у строк до 19.03.2021 вирішити питання збільшення фонду оплати праці на 2021 рік, визначити, запропонувати та погодити з ПО ПМГУ конкретні відсотки реального збільшення розміру заробітної плати всім працівникам ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПП "Стіл Сервіс" та ТОВ "Ливарно-механічний завод".

Після направлення відкритого листа 11 березня відбулася зустріч з генеральним директором, на якій він запропонував підвищити оклади всім працівникам на рівень інфляції за 2020 рік, а саме на 5%, а окремим категоріям працівників підвищити оклади диференційовано. При цьому не були вказані конкретні відсотки для зазначених категорій, які також обов'язково повинні бути погоджені з профспілковою стороною.

Звісно, ми не погодились з таким необґрунтовано низьким  відсотком підвищення окладів, з наступних причин:

Для підвищення рівня заробітної плати є об'єктивні підстави та ресурси, а саме:

– зростання з IV кварталу 2020 року обсягів виробництва та реалізації продукції підприємства;

– отримання підприємством прибутку у 2020 році та наявність нерозподіленого прибутку минулих років;

– вихід основних виробничих потужностей (відділення безперервного розливання сталі, машини безперервного розливання заготовки) на проектні показники;

– суттєве зростання цін на металопродукцію та концентрат;

– пожвавлення ринку збуту металопродукції;

– зростання курсу іноземної валюти, за яку продукція підприємства реалізується на експорт.

Посилання керівництва підприємства на офіційний рівень інфляції за 2020 рік, як на підставу підвищення зарплати, є некоректним та неправильним, оскільки:

– зарплата не підвищувалась вже 2 роки, і за цей період навіть офіційний індекс інфляції вище ніж 5%. Так, в 2019 індекс інфляції був – 4,1%, в 2020 – 5%, за 2 місяці 2021 – 2,3%;

– фактичне зростання споживчих цін на продукти харчування, товари та послуги значно вище, ніж офіційний індекс інфляції.

Так, за офіційними даними з  index.minfin.com.ua лише за один рік за період з 01.01.2020 по 01.01.2021

– комунальний платіж збільшився на 27%;

– тарифи на електроенергію зросли на 37%; 

– на природний газ — 19%;

– ціни на хліб та макаронні вироби зросли на 15%;

– мука подорожчала на 19%;

– крупи — від 19 до 32%;

– олія — 28%;

– яйця та цукор — 56%; 

– дошкільна освіта подорожчала на 16%.

Як бачите, ціни на основні продукти харчування та послуги значно вище ніж офіційний індекс інфляції.

Протягом 15 років діяльності підприємства, майже у всі роки, відсоток підвищення тарифів та окладів значно перевищував індекс інфляції, навіть у збиткові роки – у 2012,  2013,  2014 та  2019 роках. 

Через низький рівень оплати праці підприємство втрачає кваліфікованих працівників з багаторічним досвідом роботи, які переходять працювати на підприємства-конкуренти з вищим рівнем заробітної плати, в основному на підприємства групи Метінвест, де зарплата працівників найвища серед  підприємств галузі. А після оголошеного Метінвестом на минулому тижні підвищення заробітних плат, розрив між зарплатами їхніх та наших працівників стане ще більшим.  

Наші працівники працюють в таких же умовах, а тому повинні мати зарплату на рівні Метінвесту!

Пропоную в резолюції мітингу зазначити вимогу трудового колективу: Підвищити з 01.04.2021 всім  працівникам ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПП "Стіл Сервіс" та ТОВ "Ливарно-механічний завод" оклади та тарифи на 30%, про що підписати відповідні накази  у строк не пізніше 09.04.2021, попередньо погодивши їх з профспілковою стороною.

Повідомляю Вам, що 22 березня 2021 року профспілковим комітетом ПО ПМГУ було прийняте рішення про направлення членам наглядової ради та генеральному директору ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" подання про розірвання трудового договору з директором департаменту з персоналу ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" - Чермазович Юлією Олександрівною, яка є відповідальною особою за виконання розділу 2 "Організація праці та її оплата"  Колективного договору, за порушення нею умов Колективного договору, норм законодавства про працю, про колективні договори і угоди, Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Закону України "Про соціальний діалог в Україні" та норм міжнародних конвенцій. 

Пропоную в резолюції акції протесту включити вимогу про задоволення генеральним директором вищезазначеного подання.

В завершення свого виступу хочу сказати вам: "Поважайте себе! Поважайте свою працю! Всі разом ми досягнемо справедливого рівня оплати праці для всіх працівників!"

СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: