Новини

Виступ Голови Профспілки металургів і гірників України Олександра Рябка на мітингу 30.03.2021

Рябко

Шановне товариство, брати і сестри!

Хочу подякувати всім, хто проявив мужність та активну громадянську позицію, і сьогодні бере участь у мітингу. Ви боретесь за своє право на гідне життя для себе і своїх родин. Але ж, яке може бути гідне життя без належної заробітної плати? Станом на сьогодні по рівню заробітних плат Україна займає одне з останніх місць серед країн Європейського союзу та країн колишнього СНД.

На жаль, ваше підприємство не є лідером по рівню заробітних плат в ГМК і це питання є вкрай актуальним для працівників комбінату.

Ваші вимоги справедливі, бо ви не хочете бути жебраками в рідній країні. У вашій боротьбі вас підтримує Центральна рада Профспілки металургів і гірників України, і зараз тут присутні представники трудових колективів гірничо-металургійних підприємств. Бо ми знаємо – у єдності наша сила!

2020 рік видався складним для економіки країни і ГМК. Але, минулорічні результати діяльності металургійних підприємств, в тому числі і «АрселорМіттал Кривий Ріг», були позитивними. Цьому сприяла низка економічних чинників, зокрема швидке відновлення економік провідних країн світу, зростання попиту і цін на металопродукцію. Враховуючи те, що 2/3 продукції вашого комбінату експортувалося, можна стверджувати, що бізнес має ресурс для підвищення заробітних плат.

Тому первинна організація ПМГУ разом з іншими профспілками комбінату виступили із справедливою ініціативою щодо підвищення з 1 квітня 2021 р. заробітної плати в розмірі не менше 20%.

Але у відповідь ми чуємо від управлінців, що на комбінаті достатньо високий рівень середньої заробітної плати (за лютий п.р.-17116 грн.) і низький рівень інфляції за минулий рік.

Тому немає підстав підвищувати заробітну плату. І те 5% підвищення заробітної плати з 1 травня, що оголошено керівництвом як велике благо, обурює працівників.

Давайте спробуємо розібратись та розвіяти міф щодо неможливості підвищення зарплат.

Міф перший - висока середня заробітна плата

За офіційними даними за минулий рік 47%, а це майже половина працівників чорної металургії, отримували заробітну плату нижче 15000 грн., і це разом з податками, які треба ще віддати державі. Тож реально на життя, а точніше на виживання, залишиться значно менша сума.

Крім того, ми проаналізували, як відбувається підвищення зарплати на підприємствах ГМК, ваш комбінат не є виключенням. Тенденція наступна – середня зарплата зростає начебто і непогано, але зазвичай більший відсоток отримують керівництво та менеджери, а робітники отримують значно меншу суму - по залишковому принципу.

Такий розподіл, коли багаті стають ще багатшими, а бідні ще біднішими, не можна назвати справедливим і ми ніколи з цим не погодимося!

Міф другий - щодо низького рівня інфляції Офіційно 5,2 % за минулий рік начебто і небагато. Але ми з вами чудово знаємо, що саме продукти соціальної групи і першої необхідності є основною складовою споживчого кошика робітника, і саме вони подорожчали найбільше від 15 до 50%, газ для населення подорожчав на 60% і звісно житлово-комунальні послуги… При цьому товари не першої необхідності з довгим терміном використання – дешевшали протягом року, що і спричинило низький рівень інфляції.

Така методологія дуже подобається роботодавцям, але вона не сприймається робітниками, бо в реальному житті така начебто низька інфляція зжирає доходи працівників, а багаті її зовсім не відчувають.

В цьому і полягає феномен низької інфляції на український лад. 

Ось така виходить «справедливість»! Всі їли голубці: хтось їв м’ясо, а працівник лише капусту.

Так не повинно бути, наша Профспілка вимагає справедливого розподілу результатів праці. Бізнес має для цього достатній ресурс.

Нещодавно ПМГУ провела з представниками фінансово-промислових груп ГМК переговори, на які ми вийшли з позицією підвищення фондів оплати праці не менш як на 20%, зокрема на сьогодні маємо таку інформацію:

– по групі Приват, наприклад, Нікопольський завод феросплавів - з 1 березня 2021р. ФОП (фонд оплати праці) зростає на 20%, а саме: для керівництва - на 15%, для спеціалістів – на 17%, для робітників - від 20% до 26,5%, середня зарплата з 14500 грн. збільшується до більш як 18000;

– по групі Метінвест – керівництву підвищення не планується, працівникам – диференційовано від 5% до 25% з 1 травня.

Як то кажуть - процес пішов!

ПМГУ підтримує ваші справедливі вимоги, правда на нашому боці.

Разом ми переможемо!

СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: