Новини

Добровільна участь в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

До Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області часто звертаються з проханням розтлумачити, що таке добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, чи всі можуть скористатись правом добровільної участі, який зиск від цього?

ПФУ

Спочатку нагадаємо, щоб мати право на призначення пенсії за віком, треба набути певну кількість страхового стажу на момент, коли досягнете пенсійного віку. Зверніть увагу, що не трудового стажу, а саме страхового. Чому так? Бо, з 01 січня 2004 року набув чинності Закон України від 09 липня 2003 року за № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого кожній особі необхідно набути не трудовий, а страховий стаж, що складається із місяців. Місяць, за який не сплачені страхові внески, не зараховується до страхового стажу людини.

Згідно із статтею 24 Закону №1058 до страхового стажу, при призначенні пенсії, зараховуються лише ті періоди, за які сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за умови, що сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Постають одразу два питання: чи можна подбати про страховий стаж, коли ти ще не належиш до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, та що робити, коли за працездатний вік не вдалося набрати відповідного страхового стажу?

Для позитивного вирішення саме таких випадків, про які йдеться у запитаннях, законодавством і передбачена можливість набути пенсійних прав шляхом самостійної сплати страхових внесків – добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 цього Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Для добровільної участі вищезазначеним особам необхідно звертатись до податкових органів за місцем свого проживання та подати заяву за встановленою формою, копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; трудової книжки (у разі наявності); документа, що посвідчує особу.

З особою, яка подала заяву, органом Державної фіскальної служби України в термін не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається Договір про добровільну участь за типовою формою на термін не менше одного року з обов’язковою сплатою єдиного внеску у сумі, що в розрахунку на місяць повинна бути не менше за мінімальний страховий внесок. Сплачувати можливо і більшу суму, але вона не повинна перевищувати максимальну величину єдиного внеску.

Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця .

Мінімальний страховий внесок з 1 січня 2022 року становить 1 430,00 грн (із розрахунку мінімальної заробітної плати 6 500,00 грн та розміру єдиного внеску 22%).

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Тобто сплачувати потрібно не менше 21 450 грн на місяць (із розрахунку 97 500,00 грн х 22% на місяць).

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2, та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору. Розмір мінімального страхового внеску за місяць при одноразовій сплаті становить 2860,00 грн (6500 грн х 22% х 2). Одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором.

Органи Пенсійного фонду визначають для людини період, який не врахований для обчислення пенсії, але окремий договір укладається з податковими органами, до них здійснюється сплата внесків, подається звітність. Дана інформація обліковується у карточці застрахованої особи і тоді орган Пенсійного фонду призначає пенсію з урахування сплати.

Юрій КОЗАК, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області 
СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: