Новини

Про підвищення пенсійних виплат у 2020 році

У травні 2020 року Пенсійний фонд України провів індексацію пенсій. Для яких категорій громадян та на скільки змінилися пенсійні виплати? 

Роз’яснення щодо цього надав начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій КОЗАК.

Яких категорій громадян торкнулись індексації пенсій?

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2020 року № 251 «Про деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» передбачено проведення індексації пенсійних виплат. Перерахунок проведений для осіб, які отримують пенсію відповідно до наступних законів України:

  • «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (з числа військовослужбовців строкової служби);
  • «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (отримують пенсію у розмірі відшкодування фактичних збитків).

Який механізм розрахунку індексації пенсій?

Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,11 (розмір підвищення не може бути менше 100 гривень).

Розмір пенсійних виплат у одержувачів пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які набули необхідного страхового стажу (для чоловіків 35 років, для жінок 30 років), не може бути нижчим за 2100 грн.

Чи потрібно звертатися до Пенсійного фонду України для проведення індексації пенсії?

Пенсії перераховані в автоматичному режимі, без особистих звернень громадян. Фінансування виплати пенсій та допомоги – своєчасне та в повному обсязі. 
Виплата відбувається з 4 по 25 число щомісяця як через банківські установи, так і через поштові відділення. Установу або відділення пенсіонер обирає за власним бажанням.
 

СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: