Новини

Заява VII З’їзду Профспілки металургів і гірників України «Про солідарну підтримку вимог працівників шахт Криворізького залізорудного комбінату»

Ми, делегати VII З’їзду Профспілки металургів і гірників України, стурбовані ситуацією, яка склалася у ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат».

Кілька сотень гірників перебувають під землею на глибині 1200 метрів більше двох тижнів, справедливо вимагаючи підвищення заробітної плати та забезпечення гідних умов праці.

Політика роботодавця щодо управління комбінатом, особливо в кризових умовах, призводить до порушення трудових прав та зниження соціальних гарантій працівників підприємства. Це, і насамперед низький рівень оплати праці гірників за роботу в важких та шкідливих умовах на значних глибинах, перешкоджає стабільній роботі та порозумінню між колективом і керівництвом комбінату, провокує конфлікти.

Замість проведення конструктивного соціального діалогу з профспілками, які є законними представниками трудового колективу, керівники підприємства ігнорують справедливі вимоги шахтарів та не проводять предметних переговорів з представниками профспілок.

Викликає занепокоєння втручання у вирішення цього конфлікту політиків. Делегати З’їзду вбачають в цьому не намагання допомогти шахтарям вирішити їх проблеми, а спроби задовольнити свої політичні амбіції та підняти свій політичний рейтинг напередодні місцевих виборів.

Сумніваємось в щирості намірів таких політиків, які проводять антисоціальні реформи, зокрема просувають такі антинародні законопроекти як Закон «Про працю» (№ 2708) та законопроект про обмеження прав профспілок та їх участі в соціальному діалозі (№ 2681). І при цьому ігнорують вимоги учасників акцій протесту всеукраїнських профспілок та електронних петицій щодо неприйнятності цих законопроектів.

Ми, делегати VII З’їзду Профспілки металургів і гірників України, підтримуємо позицію трудового колективу, профспілкової організації підприємства та її голови Ю. Деркача, Криворізької міської організації ПМГУ та вимагаємо від власників та керівників підприємства:

– невідкладно розпочати конструктивні переговори з шахтарями та представниками профспілки з метою задовольнити вимоги шахтарів;

– оперативно вжити заходів, які забезпечать підйом працівників на поверхню шахти та відновлення виробництва.

Переконані, що лише в конструктивному діалозі можна віднайти шляхи розв’язання конфлікту та забезпечити стабільну роботу підприємства, соціальний мир і злагоду в трудовому колективі.

За дорученням VII З’їзду ПМГУ
Голова Профспілки О. Рябко
17 вересня 2020

 

СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: