Новини

Борьба за справедливый закон о труде продолжается

Координационный совет «Кривой Рог – родной город», объединяющий различные общественные организации нашего города, 3-го февраля провёл расширенное заседание, на котором главной темой для обсуждения стали законодательные инициативы правительства и отдельных представителей парламентского большинства относительно изменений трудового законодательства и закона о профсоюзах. Итогом данной встречи общественных активистов стало решение поддержать профсоюзы в борьбе за недопущение ущемления трудовых прав работников.

Заседание

Законопроекты «О труде» (№ 2708) и «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины (касательно отдельных вопросов деятельности профсоюзов)» (№ 2681), вынесенные Кабинетом Министров и парламентским большинством на рассмотрение Верховной Рады, вызвали широкий резонанс в трудовых коллективах предприятий различных форм собственности нашей страны. Горняки и металлурги, железнодорожники, строители, медики, учителя и представители других профессий вышли 30 января на митинги в Кривом Роге и других городах, чтобы высказать своё возмущение планируемыми изменениями в законах, и эти протестные акции привлекли пристальное внимание общественных объединений Кривого Рога.

Для обсуждения сложившейся ситуации на заседание координационного совета «Кривой Рог – родной город» были приглашены активисты общественных организаций и профсоюзные лидеры: председатель Криворожского горкома Профсоюза металлургов и горняков Украины Анатолий Макаренко, председатель профкома первичной организации ПМГУ ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог» Наталья Маринюк и председатель Криворожской отраслевой организации профсоюза работников строительства и промышленности стройматериалов Олимпиада Фарафонова.

Вел заседание председатель координационного совета, народный депутат второго созыва, заслуженный работник промышленности Украины Дмитрий Степанюк. Он отметил, что профсоюзы осознают необходимость модернизации существующего трудового законодательства, и уже неоднократно подавали свои предложения относительно его изменения, которые бы не нарушали трудовые права работников, однако эти законодательные инициативы до сих пор так и не были рассмотрены.

Анатолий Макаренко рассказал об активных действиях, предпринятых профсоюзами с момента подачи в Верховную Раду скандальных законопроектов, – проведении протестных акций в Киеве и созыве Всеукраинского профсоюзного вече, на котором было принято решение вести борьбу за трудовые права украинцев всеми возможными законными методами.

Наталья Маринюк подчеркнула, что правительственные законопроекты не соответствуют Конституции Украины и международным нормам, в том числе ратифицированным Украиной конвенциям МОТ, и подробно остановилась на том, какие трудовые права и социальные гарантии урезает закон «О труде». В частности, с его принятием, работодатель сможет увольнять работников по собственной инициативе без согласования с профсоюзом. Для увольнения достаточно будет только предупредить работника в срок от 14 до 90 дней в зависимости от периода его работы у данного работодателя. Законопроект отменяет запрет на увольнение работающих женщин, имеющих детей в возрасте до трех лет (до шести лет – в случае болезни ребенка), одиноких матерей, имеющих ребенка в возрасте до четырнадцати лет или ребенка с инвалидностью. Работники горно-­металлургической, угольной, сланцевой, электроэнергетической промышленности лишатся права на увеличение основного отпуска на четыре календарных дня. Кроме того работники потеряют право на дополнительные отпуска за работу во вредных и тяжёлых условиях труда. Также трудящиеся лишатся права на оплату труда в двой­ном размере за работу в выходные или нерабочие дни, за сверхурочную работу.

Олимпиада Фарафонова высказала мнение о том, что при проведении переговоров с представителями властей очень важно, чтобы интересы работников представляли лидеры первичных профсоюзных организаций, которые находятся в прямом контакте с трудовыми коллективами и знают об их проблемах не понаслышке, а также сделала акцент на необходимости широкого информирования общественности о готовящихся изменениях трудового законодательства и призвала общественные организации к объединению в борьбе за права трудящихся.

Заседание

Представители общественных организаций, входящих в координационный совет, обсудили сложившуюся ситуацию и возможные риски, связанные с принятием антинародных законопроектов и заявили о поддержке профсоюзных организаций нашего города. На заседании было принято решение обратиться к народным депутатам Украины IX созыва, избранным по мажоритарным округам Кривого Рога, с просьбой о проведении в ближайшем времени встречи с целью обсудить предложенные правительством изменения в трудовом законодательстве, нарушающие трудовые права наёмных работников, и предпринять все предусмотренные законом меры для недопущения принятия антинародных законопроектов парламентом.

Звернення до діючих народних депутатів України IX скликання

Захарченко О.В. (31 в.о.), Криворучкіной Є.В. (32 в.о.), Корявченкова Ю.В. (33 в.о.), Кісєль Ю.Г., Неклюдова В.М., Шпенова Д.Ю. та до центральних органів Всеукраїнських профспілок

03.02.2020, Кривий Ріг

Криворізьке громадське об’єднання «Громадська Спілка «Координаційна рада «Кривий Ріг – рідне місто» та громадські організації, об’єднанні з Спілкою угодою про спільні дії, у відповідності до Конституції України та Закону України «Про статус народного депутата України» (від 17.11.1992 р., ст.ст. 7, 24) звертаються до вас, як обранців, пов’язаних в минулому, або сьогодні, з трудовим Кривбасом та його виборцями з наступних причин.

Подані в парламент Кабінетом Міністрів України нові законопроекти «Про працю» (№2708 від 28.12.2019 року) та «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України (стосовно окремих питань діяльності професійних спілок)» (№2681) викликали широкий резонанс та незадоволення в потужних трудових колективах гірничо-металургійних підприємств, залізничників, будівельників усіх форм власності, медичних установ та закладів освіти, органів державного управління та місцевого самоврядування, ЗМІ, громадських об’єднань Кривого Рогу.

Про обурення милованівським «опусом» засвідчив 30.01.2020 р. багаточисельний протестний попереджувальний мітинг найбільш масових національних профспілок басейну, ініційований Криворізькою міською організацією Профспілок металургів і гірників України (ПМГУ) (Голова Анатолій Макаренко, почесний громадянин Кривого Рогу).
Учасники мітингу прийняли резолюцію в якій вимагають негайної відставки Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, який нездатен працювати в трикутнику «влада – роботодавець – профспілки».

 Своїми односторонніми антинародними законопроектами Милованов збуджує суспільство проти влади і Президента Володимира Зеленського, який в Кривбасі набрав абсолютну перевагу на виборах серед гірників і металургів як криворіжець, який дав надію на майбутнє і зміни на краще, на розвиток.

Милованов не здатний надати країні від влади збалансований, гармонійний стратегічний план розвитку економіки України, її промисловості і аграрного сектору, наносить шкоду українській державі та її інтеграції до ЄС. Він працює не в інтересах України,у нього немає виробничого досвіду в трудових колективах та досвіду державного управління і працює він тільки у інтересах транснаціональних компаній і монопольних промислово – фінансових груп проти людей праці, на руйнацію того що є, не пропонуючи кращого, створюючи хаос.

Про це та інше говорили виступаючі на мітингу і зазначили в конструктивній до Президента, Верховної Ради та Уряду України одноголосно проголосованій резолюції. 

На підставі вищевикладеного:

Громадські організації, що об’єднані угодою з ГС «Координаційна рада «Кривий Ріг – рідне місто» заявляють, що підтримують резолюцію мітингу національних профспілок трудових колективів Криворіжжя всіх галузей та видів власності від 30.01.2020р. щодо несприйняття законопроекту «Про працю» (№ 2708 від 28.12.2019р) ) та «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України (стосовно окремих питань діяльності професійних спілок)» (№2681) як таких, що :

– не відповідають Конституції соціальної, правової, демократичної держави України;

– скасовують багато міжнародних Конвенцій про працю, ратифікованих і діючих в Україні;

– не відповідають угоді про Асоціацію з ЄС;

– позбавляють людей праці права на профспілковий захист, відсторонють профспілки від третейських функцій щодо урегулювання трудових спорів та питань безпеки праці на стадії досудового розгляду при кульгавій українській судовій системі і великих перепонах доступу до неї;

– запроваджують не демократичну і не Європейську, а середньовікову ідеологію «Покірний раб – найкращий працівник». Роблять це замість принципів ринкової економіки про вільне переміщення товарів, фінансів, праці і капіталів в напрямку постіндустріального суспільства з високими державними гарантіями справедливого соціального захисту громадян, в тому числі в їх праві на працю, де велика ступінь конкуренції і високорозвинена база економічної і політичної демократії, незалежності країни та її суверенітету – малий та середній клас, фермерський уклад господарювання на селі ;

– запроваджують печерну систему з феодальної епохи регулювання трудових відносин роботодавцем «Що хочу, те й роблю».

Звертаємося до народних депутатів України Захарченко А.В. (31 в.о.), Криворучкіной Є.В. (32 в.о.), Корявченкова Ю.В. (33 в.о.), Кісєль Ю.Г., Неклюдова В.М., Шпенова Д.Ю. : 

– вжити усіх передбачених законом можливостей і засобів депутатського політичного впливу і не допустити розгляду в парламенті законопроектів «Про працю» (№ 2708 від 28.12.2019 року) ) та «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України (стосовно окремих питань діяльності професійних спілок)» (№2681) у такому спотвореному відносно найманих працівників вигляді, в тому числі і з тяжкими умовами праці, не голосувати за них ні на яких стадіях розгляду. Поставити на всіх рівнях питання про відкликання законопроектів з парламенту суб’єктом законодавчої ініціативи - Кабінетом Міністрів України - на доопрацювання і гармонізації в трикутнику «Влада – всеукраїнські профспілки – Роботодавець» 

– не допускати до впливу на законопроект шрейбрехерів від влади і миловановських прихвоснів і закордонних грантових посіпак, працюючих проти української державності і людей праці в Україні на боці монопольних промислово – фінансових груп і транснаціональних компаній

В разі прийняття парламентом однобоких нікчемних миловановських законопроектів «Про працю» (№ 2708 від 28.12.2019 року) та «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України (стосовно окремих питань діяльності професійних спілок)» (№2681) не гармонізованих в трикутнику «Влада – всеукраїнські профспілки – Роботодавець» - стати на бік всеукраїнських галузевих профспілок трудових колективів в Кривбасі в їх боротьбі за трудові прав найманих працівників та професійний захист. Підтримати профспілки та трудові колективи і в період можливих страйків та в масових довгострокових протистояннях за справедливість, безпеку, права найманих працівників в т.ч. і в період локаутів.
Звертаємося до народних депутатів України Захарченко А.В. (31 в.о.), Криворучкіной Є.В. (32 в.о.), Корявченкова Ю.В. (33 в.о.), Кісєль Ю.Г., Неклюдова В.М., Шпенова Д.Ю. з пропозицією про зустріч в Кривому Розі як з виборцями і інститутами громадянського суспільства, об’єднаних угодою про спільні дії з ГС «Координаційна рада «Кривий Ріг – рідне місто», та представниками Всеукраїнських профспілок трудових колективів гірничо-металургійної галузі на Криворіжжі, в наперед узгоджений час і місце зустрічі. 

Звертаємося до центральних органів Всеукраїнських профспілок з пропозицією, для участі в перемовах, або в засіданні «круглого столу» в трикутнику «Влада – Всеукраїнські профспілки – Роботодавець» залучати і представників профспілок та інститутів громадянського суспільства Кривого Рогу в кількості 3-х осіб, а саме: 

Макаренко Анатолий Кирилович, Почесний громадянин міста, голова Криворізької міської організації ПМГУ;

Маринюк Наталія Миколаївна, голова первинної організації профспілки трудового колективу АМКР (в минулому Криворіжсталь); 

Степанюк Дмитро Петрович, Почесний громадянин міста, Голова ГС «Координаційна рада «Кривий Ріг – рідне місто», народний депутат України II скликання, Заслужений працівник промисловості України, доктор філософії в галузі права.
 
Наголошуємо :

Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова, унітарна держава у якій діє громадянське суспільство. Ці конституційні засади є недоторканими. Тому в Україні конституційно неможливе зовнішнє управління. Все що робиться не в конституційний спосіб є проти українського народу, його прав і свобод, в тому числі і в праві на захищену державою працю. 

Вимагаємо від народних депутатів притримуватись саме цих конституційних вимог в інтересах усього українського народу, а не однієї партикулярної частини суспільства. 

Геть Тимофія Милованова і його посіпак з української державної влади, з поста Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Геть їхні брудні руки і вчинки від людей праці!

При Милованові Україна стає без економіки, без власності, без промисловості, без землі, без державного управління і регулювання трудових відносин, з захмарними не регульованими державою з/платами для різного роду прихвостнів, пройдисвітів і посіпак і закордонних крадіїв в законі, які грабують Україну, її народ і її ресурси. 

Громадськість Кривого Рогу не може і не буде стояти осторонь політики знищення збалансованого державного управління де «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» (ст.3 Конституції України).

Звернення схвалене з зауваженнями і доповненнями голосуванням та особистими підписами представниками громадських організацій учасників ГС «Координаційна рада «Кривий Ріг – рідне місто!» :

Громадська Спілка «Координаційна рада «Кривий Ріг - рідне місто» Д.Степанюк

Громадське Об’єднання «За рідне місто» І.Вовкозуб

Громадська Організація «Криворізька міська Асоціація «Депутати органів місцевого самоврядування» Н.Рибаченко

Громадська Організація «АК Кривбасу» А.Кеуш

Громадська Організація «Криворізька Л.Ваганова асоціація імені Г.І.Гутовського» 

Газета «Єднання поколінь» В.Бухтияров

Громадська Організація «Криворізька міська Асоціація «Союз споживачів Кривбасу» С.Баландін 

Громадська організація Всеукраїнського громадського Об’єднання «Всеукраїнський лицарський орден православних козаків ім.Івана Сірка» В.Засядьвовк

Громадська Організація «Перевізька паланка січового козацтва Запорозьського» В.Силка

Всеукраїнська Асоціація працівників професійно-технічної освіти В.Сапіга

Громадське Об’єднання «Трудовий Кривбас» О.Шишкін

Громадська Організація «Старе місто ім.Юрія Сича» О.Степаненко

Криворізька міська громадська організація ВГО Інвалідів «Союз Чорнобиль України» О.Цибань

Громадська організація «Історико – краєзнавчий «Криворізький хронограф» В.Петренко

Громадська організація «Майбутнє без наркотиків» А. Басов 

Криворізька міська організація «Червоного Хреста України» М.Матірка

Громадська організація «Криворізька Асоціація «Партнери» А.Семенов

Громадська організація «Жінки за мир і стабільність» О.Марусова

Зверення підтримане учасниками голосуванням розширенного засідання : Колпаков В.М., Ляшенко О.І., Макаренко А.К., Маринюк Н.М., Нагорний В.В., Нікульніков В.В., Півень М.О., Ревтюх В.І., Сидоренко Г.І., Терещук Р.А., Тіміргалієва Л.М., Фарафонова О.І., Фоменко Н.П. 

Алина ДОЦЕНКО, фото автора
СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: