Новини

Профспілки продовжують боротьбу

Минулого тижня у Києві відбулося засідання парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, на якому серед інших розглядалося питання щодо доцільності включення до порядку денного сесії Верховної Ради законопроекту № 2681, прийняття якого може створити серйозні перешкоди для діяльності у нашій країні профспілок.

Під час засідання Комітету під його стінами проходив профспілковий пікет проти антисоціальних законопроектів, у якому взяли участь й представники ПМГУ. Зокрема, заступник голови ЦК ПМГУ О.Рябко, виступаючи перед учасниками акції, висловив позицію галузевої профспілки металургів та гірників щодо розгорнутого нинішнім урядом наступу на трудові і соціальні права працівників та щодо відсутності з його боку прагнення до конструктивного соціального діалогу з профспілками.

На жаль, представники парламентської більшості, які є членами профільного Комітету Верховної Ради, знову не почули голос профспілок та проголосували за внесення сумнозвісного законопроекту № 2681 до розгляду парламентом.

За таких обставин у профспілок залишається можливість подати правки до законопроекту через народних депутатів, які не підтримують наступ нинішньої влади на профспілковий рух, у період його доопрацювання після першого читання у Раді. Це, звичайно, за умови, що закон не буде прийнято відразу в цілому.

Як би там не було, з метою доведення позиції Всеукраїнських профспілок до громадськості та влади ФПУ планує провести у Києві 14.02.2020 конференцію на тему: «Про роль профспілок у захисті людини праці. Дотримання прав і гарантій діяльності профспілок у сучасних умовах». У заході візьмуть участь представники СПО об’єднань профспілок, членських організацій ФПУ, будуть запрошені науковці, роботодавці, народні депутати України, представники уряду. В цей же час планується проведення засідання Президії ФПУ з визначення подальших дій.

Ще одна можливість для профспілок висловити свою позицію і відстояти свої права – це взяти участь у парламентських комітетських слуханнях щодо ролі профспілок, які 19 лютого 2020 року буде проводити Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

24–27 лютого поточного року до України має прибути Місія з представників найбільших світових профспілкових об’єднань – Європейської конфедерації профспілок, Міжнародної конфедерації профспілок, експерти Міжнародної організації праці. В складі Місії також будуть представники профспілок Чехії, Польщі, Німеччини.

На 25 лютого запланована зустріч Місії з представниками найбільших профспілкових об’єднань в Україні.

Враховуючи, що українська влада останнім часом ігнорує запрошення вітчизняних профспілок на свої заходи, міжнародна профспілкова Місія має намір підготує свої листи до вищих керівників України з пропозицією щодо зустрічі та передати їх адресатам дипломатичними каналами.

Як вже повідомлялось, європейські профспілки висловили свою солідарну підтримку українським колегам в боротьбі за права трудящих і профспілок, та готові всіма можливими діями сприяти врегулюванню тієї ситуації, яка склалася в Україні унаслідок антисоціальних законодавчих ініціатив нинішньої влади.

За інформацією офіційного сайту ЦК ПМГУ
СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: