Новини
16 січня 2020 390

Профспілки заявили рішуче «НІ» спробам переписати законодавство про працю із суттєвим звуженням прав та гарантій для працівників

Значний резонанс в українському суспільстві викликали нещодавні законодавчі ініціативи нинішнього уряду нашої країни та депутатів зі складу парламентської більшості, унаслідок яких на розгляд Верховної Ради було подано декілька законопроектів, спрямованих на так зване «реформування» трудових відносин та соціальної політики.

На жаль, ці дуже важливі законопроекти, що безпосередньо зачіпають інтереси кожного працівника та членів його родини, було розроблено у популярному за чинної влади «турборежимі» без належного діалогу із соціальними партнерами і, зокрема, профспілками та без широкого попереднього громадського обговорення. Таким чином, автори зазначених законопроектів дозволили собі «під вивіскою» назрілого реформування існуючих у нашій країні соціально-­економічних та трудових відносин запропонувати такі зміни до чинного законодавства, які, за оцінками фахівців, у тому числі і міжнародних експертів, означатимуть суттєве звуження прав та гарантій для працівників, створять серйозні перешкоди для діяльності профспілок, яка полягає у представництві та захисті інтересів трудових колективів.

Спільний представницький орган об`єднань профспілок на національному рівні, звернувшись до людей праці та членів профспілок, закликав їх долучитись до протесту проти прийняття вказаних законопроектів, як таких, що прямо порушують норми Конституції України та основоположні міжнародні акти, ратифіковані нашою країною.

На підтримку позиції вітчизняних профспілок виступили і численні міжнародні профспілкові об`єднання. Так, Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) та Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) звернулися з листом до уряду та парламенту України, в якому засудили положення, що містяться у поданому до Верховної Ради новому проекті закону про працю, та закликали чинну владу дотримуватись міжнародних трудових стандартів та принципів соціального діалогу і не приймати розроблені законопроекти без повномасштабних консультацій з профспілками. Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні також звернувся до керівництва Євросоюзу з проханням підтримати профспілкове звернення до уряду та парламенту України щодо недопущення прийняття вказаних законопроектів, вказавши на те, що вони порушують основоположні Конвенції МОП та суперечать Угоді про асоціацію Україна-­ЄС.

Міжнародне профспілкове об`єднання Глобальний Союз IndustriaLL, до якого, нагадаємо, входить профспілка металургів та гірників України, у свою чергу звернулося до Президента України Володимира Зеленського, висловивши протест та занепокоєння з приводу можливого прийняття нового закону про працю, який ставить під загрозу руйнування основоположні права працівників. Глобальний Союз IndustriaLL також закликав українську владу відкликати з парламенту вказаний законопроект та провести його повноцінне громадське обговорення за участі профспілок.

Висловили свою позицію з цього приводу і профспілки у нашому місті. Так, за ініціативи ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у міськкомі ПМГУ відбулась нарада, на якій було прийнято Відкрите звернення Криворізької міської та первинних організацій трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України до Президента України, Верховної Ради та уряду нашої країни. Звернення підписали голова Криворізького міськкому ПМГУ Анатолій Макаренко та голови профкомів первинних організацій ПМГУ, що діють на найбільших підприємствах ГМК у Кривбасі, серед них і голова профкому ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк.

Представники ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на чолі з головою профкому підприємства Наталією Маринюк також візьмуть участь у Всеукраїнському профспілкову віче, яке має відбутись у Києві 16 січня. Спільний представницький орган об`єднань профспілок на національному рівні, до якого входять голови п`яти чисельних профспілкових об`єднань нашої країни, серед яких найбільшим є ФПУ, звернувся до Президента України з пропозицією прибути на віче та зустрітись з профактивістами, запрошеними на цей захід з усіх регіонів України. «Профспілки завжди були і є прибічниками конструктивного соціального діалогу та очікують від влади і роботодавців такого ж ставлення до себе», – наголошується у зверненні до Президента країни.

Вл. інф.
СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: