Новини

Компетентний погляд

Про медично-профілактичні заходи розповідає головний лікар медичного центру Наталія Гардань

Про епідситуацію

– На сьогоднішній день ситуація в «АрселорМіттал Кривий Ріг» спокійна та стабільна. З січня цього року проводиться щоденний облік хворих робітників з підвищеною температурою. У порівнянні з минулорічними показниками зростання захворюваності на ГРЗ немає. Навпаки, реєструється зниження захворювань на вірусні інфекції на 9,7%. Крім того, у березні спостерігається значне зниження звернень до здоровпунктів осіб з підвищеною температурою.

Профілактичні заходи

– На даний час на підприємстві активно проводиться запобіжні заходи: вологе прибирання з використанням дезинфікуючих засобів проводять в місцях скупчення людей: медичному центрі, санаторії-профілакторії, їдальнях та буфетах. Дезінфікуються усі меблі, посуд, враховуючи й ложки, виделки, ножі тощо. Дезінфікуючими засобами ми повністю забезпечені. Вони є в поліклініках, в здоровпунктах і в «Джерелі».

У виробничі підрозділи надано інформаційні бюлетені з порадами щодо профілактики як коронавірусу, так і інших вірусних захворювань. Медпрацівники нашого центру систематично проводять бесіди на цю тему з працівниками підприємства. Дотепер ми проводили такі зустрічі під час змінно-зустрічних зборів. Зараз, як відомо, вони тимчасово припинені. Втім, за допомогою газети ми ще раз хочемо нагадати про вчасне миття рук, провітрювання приміщень, дотримання правил особистої гігієни. Зауважу, що нічого нового ми не вигадуємо, адже мити руки, закриватися при чханні та кашлі треба було завжди. Це прості правила гігієнічного етикету. 

Про прийом у поліклініках та здоровпунктах

– Змінився прийом працівників у поліклініках. Відтепер прийом людей з підвищеною температурою здійснюється окремо. Увійти до поліклініки вони можуть через окремий вхід. Лікар приймає на першому поверсі, в спеціально відведеному для цього кабінеті. Це зроблено з метою відокремити хворих від тих, хто проходить щорічні профогляди згідно з графіком. 

Працівникам, які телефонують до нашого колцентру, спеціалісти дають слушні рекомендації щодо здоров’я і наполягають за необхідності викликати сімейного лікаря додому. Ми зауважуємо, що людям з ознаками ГРЗ ні в якому разі не треба самостійно їхати до поліклініки, це небезпечно як для хворого, так і для оточуючих. Краще самоізолюватися і викликати лікаря додому. 

Здоровпункти працюють в звичайному режимі. Там, як і завжди, здійснюються передзмінний та передрейсовий огляди, під час яких фельдшери розпитують про самопочуття працівників, звертають увагу на ознаки хвороби і можуть вчасно направити людину до лікаря. На сьогоднішній момент ситуація стабільна, хворих з підозрою на COVID-19 немає.

Санаторій-профілакторій «Джерело»

– Зараз виникає чимало питань щодо роботи нашого профілакторію. Хочу звернути увагу на те, що усі відпочиваючі в межах діючої зміни, яка добігає кінця, почнуть виїжджати вже з 20 березня. До 23 березня усі відпочивальники виїдуть. На період карантину санаторій-профілакторій «Джерело» тимчасово припиняє свою роботу. 

Профогляди

– З 19 березня 2020 року профогляди будуть припинені за наказом, який ми щойно отримали. 

Про позитив

– Берегти себе треба завжди, наша медслужба про це неодноразово наголошувала. Зараз усім нам потрібно об’єднати свої зусилля, аби попередити хворобу. Тож зберігайте спокій та виконуйте усі рекомендації медиків. Слід пам’ятати, що здоров’я у нас одне, і воно знаходиться у наших руках. Якщо відчуваєте себе погано, звертайтеся до лікаря, не йдіть на роботу чи у справах. А ще – знайдіть для себе якийсь позитив, адже на вулиці весна, яскравішим стає сонечко, тож відкривайте вікна та двері свіжому повітрю. Усім бажаю тільки приємних новин, гарного настрою і міцного здоров’я!
 

СТАТТІ ЗА ЦІЄЮ ТЕМОЮ: